fredag 27 april 2012

Fröken Nilsson ...

Det var Siv Halvarsson på B & W i Kungsängen som mer än någon annan lärde mig det här med yrkesstolthet. Vare sig man var överläkare, rymdforskare eller kassörska, skulle man göra ett så bra jobb som möjligt och man skulle känna att man hade dom kunskaper som behövdes.

Det kunde röra sig om till synes obetydliga saker .., att alltid ha sedlarna åt samma håll i kassalådan, att - när man överräcker sedlar till kunden - ja, att dom ligger åt samma håll även där .., ordning och reda, helt enkelt.

När jag långt senare i Ystad själv skulle lära upp sommarjobbare, hade jag allt det där i åtanke.
Plus att jag ville att dom skulle känna sig riktigt, riktigt säkra på sin sak .., och därför brukade jag - när vi satt mitt emot varandra - testa dem på plu-nummer som ofta användes.

Läskbackar, druvor i ask .., ja, kanske tio såna nummer och efter ett tag var dom så alerta och kunde allesammans och tänk, så enkelt det då var och så fort det gick i kassan!

Det där skrattade dom ofta åt .., men det funkade jättebra!

Igår hade jag än en gång Johanna hos mig .., ja, hon skulle för andra gången testa det här med kassan.
Senare ska hon såklart sitta själv och klara allt det som jag själv fasade för .., rekommenderade brev .., portoavgifter .., återsändning av paket .,. påminnelser som ska skickas ut .., Lotto, Matchen, Bomben, system hit och dit och spel på hästar .., kreditköp, återköp av varor .., uthyrning av släpvagnar och som om nu inte detta vore tillräckligt, ska hon och de övriga känna till allt som finns i frukt,-  och grönsaksdisken och det ska jag säga er, att det finns många kvinnor och män i min egen ålder som inte har en aning om hur en kålrabbi ser ut!

Så jag tog jag fram dom grönsaker som ni ser på bilden och så övade vi.
Jag berättade och frågade om och om igen och försökte länka ihop respektive grönsak med något ord .., att jordärtskockan ofta är jordig, t.ex.
Sånt.
Tro mig, innan timmen var tillända kunde hon dem allesammans!

Och nu har jag gjort den här bilden som ska skrivas ut på jobbet och så får alla dom nya ha den som liten lathund i kassan.
Om jag tycker att sånt här är roligt?
Ja, det kan jag lova er!
Och det allra bästa i kråksången är att jag ser hur den som ska bli kassörska växer inombords!
Ååå, hur väl vet jag inte hur det känns!!

8 kommentarer:

Lena sa...

:-) Precis som i skolan. Det bor en pedagog i fröken Nilsson. Det ÄR verkligen en glädje när adepterna vågar, och tror att de kan, för visst kan de efter lite träning.

Anonym sa...

Tur för Johanna att du både är snäll och klok!! Tänk så mycket mer man vågar ge sig på med snälla människor omkring sig. Jag säger som Björne att det göööööör iiingenting att det bli fel, du bara lääääääär dig!!!! Å

Mian sa...

Perfekt!

Jessica sa...

Åååå, vad jag skulle vilja jobba med dig Elisabet! :)

Elisabet. sa...

Lena: ja, när jag blev arbetslös, då funderade jag ett tag på att försöka försörja mig på att lära ut kassörskegrejs .., det finns såna som åker runt i butiker och gör sånt. Det hade varit sååå roligt!
Tänk, att ha med filmer - före-och-efter - och sånt ,-)

Åsa: jo, men jag tycker om snälla människor! Och vill nog vara snäll ,-)

Mian: hoppas att det funkar nu (med grönsaksinstruktionen)!

Jessica: det är ömsesidigt må du tro!

Eva i Tyresö sa...

Ja nog kan du kassörskekonsten.
Så bra att du kan lära de unga ---försiktigt så att inte självförtroendet skadas.
Du skule passa som pedagog det hör jag. BRA

Eva i Tyresö sa...

Jag blir så glad när du talar om yrkesstolthet. Mycket viktigt.
Sedan ser jag ju dina pedagogiska drag. Det gäller ju att lära ut något till någon som vill lära in.
Ofta måste man motivera.....på något listigt sätt.
Annars vissnar självförtroendet.
Verkligen bra med rotfrukterna. Vilken rikedom att ha dig i affären.

cruella sa...

Bravo, även om det är lite deppigt att råvarukunskaperna är så skrala. Jag testade mina egna ungdomar i går, de hade bra koll. Men så har de flesta buckliga rotfrukter passerat i vårt kök under hela deras liv också. Däremot är det NÄSTAN så att de inte känner igen en fiskpinne:-)