fredag 21 september 2012

Om vårt tidningsläsande ...


Rexxie i Västerås, säger ...

Och jag har VLT varje dag (och jag begriper inte riktigt varför, för jag läser den nästan aldrig), och DN fre-sön, och SvD fre-sön.

Fredag-söndag läser jag alla tre, måndag-torsdags-VLT bär jag i princip direkt till pappersinsamlingen...

Tur att jag har bra lön... :-)

Ingela i Malå säger ...

Jag har hela mitt vuxna liv haft Norran. Men denna månad är den sista, jag har sagt upp mitt tillsvidareabonnemang. Jag har inte råd och jag hinner ändå inte läsa den. Sen blir det väl mindre och mindre att läsa i den, jag är inte så intresserad av temasidorna om bilar eller TV-spel, mode och annat sånt som fyller ut mer och mer. Jag vill läsa lokala nyheter i lokaltidningen.

Det är andra förändringar av våra prenumerationer på gång. 10-åringen har i dag deklarerat att hon är färdig som Bamseläsare. Efter tjugotre års prenumeration på Bamse är det dags att avsluta den också. Nu tar hon över syrrans KP så får vi se om det finns nånting vettigt för 13-åringen (är långt ifrån säker).

För övrigt läser jag Sveriges Natur, Pedagogiska Magasinet, Språktidningen och Modern Psykologi. Lite slarvigt visserligen när tiden inte riktigt räcker till, men det kanske blir bättre så småningom.  


Gunnar i Jämtland säger ...

Just nu har jag två månaders uppehåll med LT, (Länstidningen, Jämtland.
Jag tycker det är på tok för dyrt med lokaltidningen, den innehåller inte så väldigt mycke läsvärt om man inte är intresserad av idrott. Halva tidningen handlar mest om sport med en massa tabeller hit o dit.
Övriga tidningar som kommer är "Biodlaretidningen" en "Hönstidning" och "STF Svenska Turistföreningens tidning". 


mossfolk i örebro säger ...

Men vilken intressant läsning såhär på lördagsmorgonen!

Jag är uppvuxen med den borgerliga lokaltidningen som kom sex dagar i veckan, samt tidningen Dagen och Dagens Industri. Diverse prenumerationer fanns också -det var pappas olika vetenskapsmagasin och fototidningar. Jag och min bror fick ofta prenumeration på Bamse, Kalle Anka eller Penny i födelsedagspresent.

Annars var det böcker som dominerade mest hemma. Pappa läste böcker om historia eller religion, mamma läste romaner, reseböcker och bibeln och jag slukade allt. Biblioteksfilialen låg på väg hem från skolan och besöktes ofta!

När jag flyttade hemifrån fick jag ett erbjudande om Svenska dagbladet och prenumererade på den under en period, men hann sällan läsa på morgonen -det blev mest en massa extra pappersinsamling att gå med.

Idag prenumererar vi på en korsordstidning som maken brukar få i present. Nyheterna läses på internet och många gånger har vi övervägt en helgprenumeration, men än så länge har annat prioriterats...

annannan i Portugal säger ...

I mitt föräldrahem var (och är) lokaltidningen Ystads Allehanda. Bara den och Skånska Dagbladet täcker området, och Skånskan hade man inte för det var en centertidning. (YA oberoende liberal.).
Grannen hade Sydsvenskan och jag fascinerades av att den hette Sydsvenska Dagbladet Snällposten.
Snäll hade ju för mig bara en betydelse och den verkade inte tillämplig på en tidning.

Så fanns Vi och ICA-Kuriren som mamma prenumererade på, och Land och Annonsbladet som pappa hade. Och Kamratposten till mig.

Från det att jag var i tonåren och framåt brukade mamma köpa DN på helgerna.
Vi löste ofta korsordet tillsammans.

På egen hand har jag oftast varit utan prenumeration och köpt tidningen på helgerna.

Nu har vi en dagstidning, Público, fredag-söndag som P läser och två veckomagasin med nyheter, portugisiska Visão och engelska Guardian Weekly, som jag läser.

Tyvärr har jag inga tidningsläsningsrutiner annat än när jag är ledig eller reser. 


Eva på Frösön säger ...

Jag är uppvuxen med DN och Östersunds Posten. Pappa köpte även någon kvällstidning ibland. Och han prenumererade på VI och ICA-kuriren.

Numera prenumererar vi enbart på Östersunds Tidningen.
Har haft en del tidningar genom åren men allt är så dyrt så vi har minskat ner till enbart lokaltidningen.

Ja, jag får Kyrkans tidning en gång i veckan. Den prenumerationen får jag av församlingen då jag är med i kyrkorådet och de vill att vi ska hålla oss ajour med vad som händer i Svenska kyrkan.

F ö så läser jag DN på nätet. När vi bodde på landet och maken var i bonderibranschen prenumererade vi på Land.

Cecilia N säger ...

Alltid lokaltidningen på respektive ort.
Men på makens korridor hade de DN så den har jag också haft en period med.

Den nu lokala tidningen har en del att önska vad gäller stavning, meningsbyggnad och kunskaper i statistik, men den rapporterar i alla fall nödtorftigt om vad som sker.

Massor av böcker och en mamma som så småningom jobbade på bibliotek är jag uppvuxen med.

Mormor hade Hemmets Veckotidning och mamma tog hem Svenska Journalen och Kamratposten från bibblan. (Hon jobbade på en filial som hade öppet två dagar i veckan. Då hann man läsa mellan öppettiderna.)

Numera sedan ganska många år har jag även Kyrkans Tidning.

Anne i Mantorp säger ..

Hos mig dimper DN ner fredag, lördag, söndag och då är det lite fest. Tidningen läser jag långsamt, det finns så många bra artiklar och Hanne K tycker även jag mycket om.

I mitt barndomshem var det pappa som läste och då Expressen och hårdkokta kioskdeckare. Det fanns inte mycket böcker i vår bokhylla. Jag minns ett lexikon i många band och några biografier, det är allt.

Så jag började gå till bibblan så fort jag kunde läsa och fortfarande läser jag böcker så mycket jag hinner. Mestadels vid sovdags, kan inte somna utan en bok.
Anne i Mantorp 


Anna-Lena säger ...

När jag växte upp prenumererade vi alltid på lokaltidningen och ända sedan jag flyttade hemifrån och till Stockholm har jag prenumererat på DN, under en lång period som pressekreterare hade jag även Svenska Dagbladet och båda tidningarna lästes på morgonen. 

Även nu går jag upp så tidigt att jag hinner läsa (eller åtminstone bläddra igenom) hela DN innan jag går hemifrån.
 

Biblioteket besökte vi varje vecka under min uppväxt och böcker är något jag absolut inte kan leva utan, även om jag numera oftast köper begagnade pocketböcker (på engelska) som jag kan slänga eller ge bort när jag läst.

Gillar för övrigt också Hanne och hennes resonemang även när jag hade med henne att göra i tjänsten och min myndighets åsikter inte var desamma som hennes. 



Monet säger så här ...

Intressant fråga tycker jag. I mitt borgerliga föräldrahem fanns Svenska Dagbladet så den är jag uppuxen med. Jag har varit prenumerant på den sedan jag flyttade hemifrån och fram till vår franska flytt 2008, bra många decennier alltså. Det var en av de saker jag oroade mig mest för - hur skulle jag klara mina ändrade morgonrutiner med frukostbricka och svenskan i pappersformat? 

Det gick över förväntan. 

Jag har helt övergått till franska tv-nyheter även om vi ett tag prenumerade på Var Matin, den lokala tidningen härnere. Men vår by är så liten att det stod mycket lite om den, den är mera fokuserad på de större städerna här. 

När jag var liten fanns inga tidningar av typ Hemmets Veckotidning, Allers eller så. Dom läste man hos kompisar minns jag. Det var Veckojournalen som gällde och de skribenter som då var aktiva på 50-talet. Viola, Kid Severin och förstås många fler jag inte minns. Min pappa fick tidningen Motor där det fanns en serieruta som jag gillade. Kanske någon gång att det fanns några utländska magasin typ Life också. Vi har också alltid haft lokaltidning, skånetidningar när vi bott där, Norrköpings Tidningar när vi bodde där. 

Tidningsläsandet var viktigt men bokläsandet ännu viktigare. 

I vårt vardagsrum fanns hyllväggar med böcker, massor faktiskt. Min pappa hade en faiblesse för amerikanska deckare under en period men det var mycket av dåtidens skönlitteratur som gällde. Hos min mormor och farmor och farfar var det samma sak - spännande att gå på upptäcktsfärd bland böcker som egentligen inte var barnlitteratur. 

Låna på bibliotek gjorde vi enbart under somrarna i Torekov, vi bodde mitt i centrala byn en knapp minut från biblioteket så då kånkade jag hem massvis med böcker och läste under regniga somrar. Senare köpte man egna tonårstidningar då och då, har faktiskt glömt vad de hette. Fickjournalen, kan det vara så? Och någon som hade stora utviksplanscher med dåvarande tonårsidolerna som hamnade på väggen. 

Varje jul och födelsedag var det bokpaket. Bland Tomtar och Troll förstås men också Sherry Ames, Fem-böckerna, Biggles, Det susar i säven, Anne på Grönkulla, Boken till Dig, Fem syskon, ja allt som var aktuellt då. Jag var en bokmal, började läsa tidigt och fick inte läsa på kvällarna i sängen annat än till en viss tid. Jag fortsatte att läsa med ficklampa under täcket!! Man kunde förstöra ögonen sas det.

Inga kvällstidningar förekom hemma, själva har vi köpt då och då, oftast i väntan i färjekön eller om det hänt något riktigt smaskigt. Innan Frankrikeflytten hade vi Svenskan och Norrtelje Tidning där jag själv skrev kolumner i flera år. DN har jag aldrig kunnat förlika mig med - det är naturligtvis bara fördomar och vanans makt är stor!

Numera läser jag tidningarna på nätet. Det jag saknar är familjesidorna med födda och dödda och känslan av tidningsprassel i händerna. Härnere har det blivit lite si och så med bokläsandet - det finns så mycket annat att göra - men är jag inne i bokläsarperioder läser jag nog minst en till två böcker per vecka. Så Bokus i Sverige är nöjda med mig!!

Numera har min mamma övergått till helgprenumeration på Svenskan. För korsordets skull om inte annat. Men har veckoprenumeration på lokaltidningen NST, Nordvästra Skånes Tidningar. 

Förr när vi jobbade i eget företag hade vi ett antal branschtidningar plus Dagens Industri och Veckans Affärer förstås. Himla skönt att slippa!!

Kattis sa...

Jag har alltid haft god tillgång till tidningar. Under min uppväxt var det de borgerliga hemma i stan, och de röda hos morfar på landet. Veckotidningar och månadsmagasin bytte man med grannar, och de som man inte fick läsa, de hittade man i containern bakom tvättstugan.

När jag flyttade hemifrån fick jag under många år en prenumeration på Nerikes Allehanda i julklapp av min pappa, och jag köpte oftast också kvällstidningen.

Nu har jag slutat att köpa kvällstidningar och överväger på fullaste allvar att säga upp den lokala morgontidningen, som tappat det mesta vad det gäller kvalitet. Helgprenumeration på Svenskan och DN blir nog min melodi framöver.
Glömde...
Böcker hade vi gott om hemma, och så besökte vi varje vecka biblioteket eller bokbussen. 

cruella sa... 

I mitt barndomshem fanns den socialdemokratiska Länstidningen och så köpte pappa Aftonbladet varje kväll. Numera får han bara köpa den på fredagar;-) Då är det visst korsord. Så dessa tidningar är jag uppvuxen med, och det grundlade ju det dagliga tidningsläsandet som jag ALDRIG skulle ge upp.

Jag har själv prenumererat på DN utan uppehåll annat än för utlandsboende i snart 25 år. Vi har även Svenskan sen nåt år tillbaka. Men aldrig några kvällstidningar, huvva.

Min mormor och moster hade Hemmets journal och ibland Året runt och på den tiden var åtminstone Hemmets journal härligt smaskig med avdelningar med vidriga brott och sånt. På torpet där min pappa vuxit upp och som släkten fortfarande hade kvar fanns högvis med Lektyr, Fibban och Nordisk kriminalkrönika i vindsskrubbarna. Bra grejer tyckte vi 12-13-åriga kusiner och tremänningar.

Böcker fanns det inte gott om i föräldrahemmet, det såg ut ungefär som du minns det, men pappa och jag åkte till bibblan varje tisdag och lånade HÖGVIS. Det gör vi fortfarande, fast på varsitt håll:-)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Numera förstår jag att många läser serier, både för barn och vuxna. Som barn hade jag förmånen att ha en mamma som jobbade på Pressbyrån och som fick låna hem nya tidningar. Jag slukade allt från
Fantomen och Tarzan till Fick- och
Bildjournalen.
Anne i Mantorp

mossfolk sa...

Men vilken intressant läsning såhär på lördagsmorgonen!

Jag är uppvuxen med den borgerliga lokaltidningen som kom sex dagar i veckan, samt tidningen Dagen och Dagens Industri. Diverse prenumerationer fanns också -det var pappas olika vetenskapsmagasin och fototidningar. Jag och min bror fick ofta prenumeration på Bamse, Kalle Anka eller Penny i födelsedagspresent.

Annars var det böcker som dominerade mest hemma. Pappa läste böcker om historia eller religion, mamma läste romaner, reseböcker och bibeln och jag slukade allt. Biblioteksfilialen låg på väg hem från skolan och besöktes ofta!

När jag flyttade hemifrån fick jag ett erbjudande om Svenska dagbladet och prenumererade på den under en period, men hann sällan läsa på morgonen -det blev mest en massa extra pappersinsamling att gå med.

Idag prenumererar vi på en korsordstidning som maken brukar få i present. Nyheterna läses på internet och många gånger har vi övervägt en helgprenumeration, men än så länge har annat prioriterats...

annannan sa...

Vad trevligt att du länkade - också till de portugisiska tidningarna!

Jag glömde ju säga något viktigt: att Ystads Allehanda i augusti fick Bertil Torekulls nyinstiftade pris för bästa lokaltidning!

Den är väldigt bra för att vara lokaltidning, säger mostern som bor lokalt någon helt annanstans i Sverige.

Och jag får väl lov att ompröva min inställning...