tisdag 9 april 2013

Om Aina, Kerstin och Alfhild.


Litet utdrag från hemtidningens sida med minnesord över avlidna.
Vilka livsöden.
Som små romaner blir det.
Eller filmer.
Och ändå är detta bara små, små skärvor av det som kallas livet.

"Aina föddes den 9 november 1922 i den lilla byn Bodberg, som Oskar och Judith Hanssons andra barn. Redan som nioåring fick hon parallellt med skolgången börja jobba som ”lillpiga” där arbetsuppgifterna bestod av att sköta hushållet, mjölka korna och sköta ladugården.
Hon var så liten att husbonden sågade av köksbordets ben så att hon skulle nå upp till bordet."

Och om Kerstin i Kålaboda.
"Kerstin trivdes allra bäst hemma. Hennes omtanke om familj släkt och vänner var stor. Hon älskade att sköta sina blommor i trädgården och hemmet var fyllt av blommor och vackra saker. Kerstin hade ett glatt sinne och var en person som spred mycket glädje omkring sig. Vi minns många trivsamma stunder tillsammans över en kopp kaffe med hembakat fikabröd."

Och Alfhild i Jörn.
"Hon har betytt mycket för barnbarnen i Arjeplog då min bror hade ensam vårdnad om sina fyra barn.
På fritiden blev det mycket bärplockning och fiske i den vackra naturen kring Laisvall. Idrott var också ett mycket stort intresse för mamma. Hon kunde till exempel inte se på när Sverige eller Skellefteå AIK spelade hockey, det blev alldeles för spännande.
På onsdagarna träffades ett gäng kvinnor för en stunds trevlig samvaro och samtidigt stickade de barnkläder till behövande genom Röda Korset. Hon läste mycket och löste många korsord.
En stor del av somrarna tillbringades i V Stavträsk, där blommor, bär och potatisodling stod på agendan. Otaliga är de fiskar hon rensat, stekt och rökt efter fiske med mjärden."

2 kommentarer:

Ulf sa...

Fint. Jag vet inte vad jag ska skriva mer. Undrar kanske lite vad som kommer att stå att läsa en vacker dag...vemodigt.

Elisabet. sa...

Ulf: ja, visst är det fina ord.
Jag brukar tänka samma sak.
"Mamma satt mest vid datorn och bloggade ..." ,-)