torsdag 1 augusti 2013

I stan ....


Det är inte ofta jag strosar i Halmstad, men idag så.
En sväng på bokhandeln som inte öppnar en enda sekund före utsatt tid ..., och där är tiggaren som sitter mitt emot Handelsbanken och håller en mugg i sin ena hand och det ser ut som om mannen fått halva pannan inslagen - fast inte just nu - .., sedan torget med grönsakshandlaren och inte en enda rödbeta köper jag.
Värmen är tryckande.
På bänkar sitter män i övre medelåldern och väntar på ..,. ja, jag vet inte vad?
Och så klädförsäljarna förstås, såna som säljer exakt likadana kläder - det spelar ingen roll i vilken stad man kommer -, det tycks vara samma modeller överallt.


Vid Strandgatan har jag parkerat.
Nya bänkar.
Nya män.
En långbent herre dricker öl ur en burk ..., och där kommer en kvinna klädd i lilafärgad täckjacka och med stickemössa på huvudet och så snart hon närmar sig mannen ropar han att "låt mig vara för fan, du har ju sagt att jag är totalt värdelös .., stick!", men kvinnan följer efter honom .., hela tiden hör jag hans rop om hur värdelös han är.
Fiskmåsar skriker.
En man putsar däcket på sin båt.
Själv har jag en guldmedalj i min lilla plastpåse och morotskaka i en annan.
Livet.
Så olika det kan vara.


9 kommentarer:

Leina sa...

Älskar skylten... Redbätter... Kan inte bli bättre...

Eva i Tyresö sa...

Har du ätit rödbetor nykokta med smör ?
Oj oj oj!
Hos Ulfs mamma lärde jag mig uppskatta de små färska morötterna de kokta lökarna och ibland även kålrötter men allra godast var ärtorna......

Kattis sa...

Nu blir man ju nyfiken på damens jacka, för att få hela bilden klar för sig. Var det en sådan där supermodern sommardunjacka, med kanaler, som ofta fruarna till männen i röda eller gröna chinos bär? Eller inte?

Elisabet. sa...

Kattis: absolut inte! Det var en lilafärgad 70-talsjacka.
Men du må tro att inne i Halmstad, där såg jag många rödbyxmän! Säkert tio stycken inom loppet av en halvtimme!

Rexxie sa...

Men... vad är det för guldmedalj du har i plastpåsen???

Monet sa...

Varför skojar alla om män i röda eller gröna byxor? Är det inte härligt med färg? Jag måtte ha missat något som hänt i Sverige? Är det en viss sorts män?

Elisabet. sa...

Rexxie: guldmedaljen är till Malin som har arbetat tillsammans med mig i mejerikylen varje mån-ons-fre och hon är kanske sexton, sjutton år och är liten och tunn, men så ofattbart duktig och hjälpsam har hon varit!
Utan henne hade jag fått vara kvar tills långt in på kvällarna!
Men alla sommarjobbarna, på golvet och i kassan, borde få medalj, tycker jag.

Monet: ja, det är verkligen en viss sorts män. Det är män som oftast dyker upp sommartid, som betalar med Am Express och kör BMW eller nån stor bil.
Jag tycker att det är snyggt med röda byxor - gröna också -, men att det är en viss sorts män som bär just såna, det är ställt utom allt tvivel.

Monet sa...

Undrar om det inte var Jan Stenbeck som började med detta på sin tid. Också med färgade breda hängslen, blåvitrandiga skjortor med vita kragar och manschetter. Och lite oljigt tillbakakammat hår.

Väninna A, på besök idag bekräftar att det här byxmodet hör ihop med någon slags försök till överklasstillhörighet. De kanalsydda dunjackorna likaså.

Detta ser man inte i Frankrike. Det finns en otroligt elegant klädstil för män med vackra välskräddade kostymer, spetsiga välputsade läderskor och underbart vackra skjortor med slå och halslinning i avvikande färg. Elegant som sagt.

Elisabet. sa...

Monet: ja, just så! Det händer sällan att män är riktigt elegant klädda, men då det hänt har jag nästan alltid talat om hur stiligt det är ,-)
I Frankrike - i alla fall där jag varit -, är ju alla stadsmänniskor sååå eleganta, på ett till synes lättsamt sätt! Och kvinnorna tunna som sparvar!