onsdag 13 januari 2016

Man får trösta sig med Lars ....


Eländet med hostan bara fortsätter.

Igårkväll var det dags igen för den där nu-kvävs-jag-känslan och jag satte mig upprätt i sängen och gull-bad pv att dunka hårt på min rygg; ja, jag kände mig som en flämtande fisk på land och det är inte långt ifrån att paniken kommer krypande.
Till sist tog jag minsta dosen av hostmedicinen; den gjorde verkan men framkallade hemska drömmar. Vaknade kallsvettig och förskräckt.

När jag för tretton år sedan låg opererad på Ystad lasarett, hade jag som sängkamrat en kvinna som då var i den ålder jag är i nu och hon hade svår astma. Flera gånger per dag blev hon dålig och personalen kom inrusande och försökte hjälpa henne på alla sätt och vis och det var så ångestfyllt så det var inte sant, ja, bara detta att ligga i en säng intill och höra en medmänniska ropa på  l u f t!

S o m   jag har tänkt på henne och på andra människor som har det här problemet!

Pv:s pappa var under många år storrökare - från tonårstiden och kanske till sjuttioårsåldern - och drabbades då av KOL och fick ha syrgasapparat hemma. Hur mycket ångest (eller ånger)  ska man inte ha då?  

Och Bente i Norge (f.d. rökare med svår astma ...) om du läser här, lycka till!

Nu blir det frukost och sen ska jag gå runt på gräsmattan och försöka få så mycket frisk luft som möjligt i kropp och knopp. Det är isgata nere på Ejdervägen. Och pv är sämre än igår.  

Nåja, det kan förhoppningsvis bara bli bättre och ikväll väntar ju detta.

// Ps. Idag på morgonen upptäckte pv post från igår som låg och väntade i lådan. Tack rara Eva på Frösön och Mian i Falköping! Vilka fina kort ni har gjort!!!!  Ds.








12 kommentarer:

Anonym sa...

Huuva, det låter verkligen förskräckligt jobbigt med din hosta. Jag hoppas att den snabbt ger med sej. Visst är det underligt att en del medikamenter som visserligen är effektiva som medicin men som istället ger mardrömmar!?Jag minns fortfarande när jag för några år sedan låg nyopererad o fick morfin som smärtstillning men drabbades av de värsta ångestframkallande mardrömmar. Hu så otäckt det var!!
Nu hoppas jag både du o din PV snart mår bättre.
Lena i Östersund

Elisabet. sa...

Lena i Östersund: precis så! Jag somnade inom en halvtimme och hostade inte - mig veterligt - på hela natten, men vaknade sååå ångestfylld! Borta var gårdagsnattens mer "angenäma" drömmar ,-)

Evas blogg sa...

Jag antar att det är morfin i hostmedicinen och då kan det bli knas inombords. Krya på er. Färsk ingefära som kokas upp i vatten med honung därtill, det är bra hostmedicin.

Turtlan sa...

Om PV har antibiotika och blivit sämre så kanske han borde ringa VC....? Visserligen kan det ta några dagar innan det vänder men tänk på det.

Fy så jobbigt det är med hosta och andnöd! Jag vet... Men det går över även om det är segt!!!

Krya på er nu!

Monet sa...

Jag tror att det snarare är kodein i din hostmedicin. Man kan reagera så på det också. Är själv morfinkänslig så jag vet hur illa det kan gå. Varför ringer du inte vårdcentralen och berättar som det är och ber att få annan hostmedicin utskriven som någon kan hämta ut åt dig. Det finns ju alternativ? Be samtidigt om luftrörsvidgande, typ Pulmicort. Att dunka dig i ryggen hjälper ju föga.
Varför du ens går ut är en gåta för mig. Alla med luftrörsbesvär blir ju sämre av att andas in kall luft. Har du dessitom feber är det ju rena vansinnet. Sätt dig hellre på klassiskt vis med handduk över huvudet och luta dig över en bunke hett vatten och andas in ångorna. Hade du haft mentol att smälta ner i vattnet hemma hade det också lindrat. För mig låter det som att både du och pv, som vanligt höll jag på att säga, går igång alldeles för tidigt. Baka bröd och städa? Gå på hundpromenad när de kan kissa i trädgården eller ni kan be om hjälp med detta? Plus få mat hemleverarad från affären?

När det gäller din ångest för att vara sjuk och borta från jobbet kan jag säga att om jag, som kund, varit och handlat i din affär med en så otroligt infekterad och smittsam person som du är just nu hade jAG fått ångest över att någon ens tillåtits vistas i en livsmedelsaffär i det skicket och dessutom hantera MINA matvaror med mycket stor risk att jag och min familj också insjuknat. Tur att du både har läkare och schemaläggningsperson som inser detta!! Detta, som vanligt sagt i all välmening och vi önskar er båda god och snabb bättring. Det är bara VVV som gäller, värme, vila och vatten för att hårddra det. 😉

Elisabet. sa...

Monet: men det är ju inte frågan om att vi är döende på nåt vis. Att ringa jobbet och be om få maten hemkörd, det finns inte på kartan! Om man dels orsakar - även om det är ofrivilligt - krångel för att man är hemma och SEN ska ringa och be dom komma med mat, aldrig i livet!
Nelly får ha trädgården som rastplats, men harry får lite längre rastning, men inga kilometerlånga utflykter.
Baket? Ja, men det är ju ingenting! Att sno ihop en deg på en halvliter tar ju ingen tid alls och det var UNDERBART att känna att livet fanns inom en och att få färskt bröd.Det ingår i rehabiliteringen ,-)
Hostmedicinen innehåller morfin, men det var väl det du menade? Den fungerar utmärkt som hostdämpande, men jag gillar inte biverkningarna.
Ångest över att vara hemma, den har jag - men jag stannar ju hemma JUST för att jag inte vill gå omkring och hosta bland kunder och livsmedel -.
Tack ändå för omtanken!

Turtlan: du må tro att jag har tänkt på dig och ditt arbete! Tur att du är en lugn och trygg madame, det måste vara skönt för patienterna. Pv inväntar nån dag till och ser hur det blir med tillfrisknandet. Njut av sol och värme!

Evas blogg sa...

Jag antar att det är Cocilana Etyfin (nåt sånt ) ni har fått. Minns en influensa jag hade när jag pluggade till "syrra", var hemma i två veckor och rejält sjuk. Fick just den hostmedicinen för den svåra hostan. En natt fick jag vansinnigt ont i magen, ambulans in till sjukhuset i stan. Jag hade fått gallspasm av medicinen. Jag tål inte morfin, fick jag veta då. Bävar för att jag ska få ordentligt ont i framtiden, tål inte morfin ej heller antiinfalmmatorisk medicin. Det låter bra att du börjar repa dig. hoppas det vänder för pv också. Kramis från Frösön, där vi har -20 grader idag. Friskt, så att säga :)

Eva i Tyresö sa...

Min syster har lunginflammation också.
hon fick fel penicillin så det blev komplicerat.
får man rätt ska det vända på ett dygn.
Jag tänker så mycket på er. Bra att ni inte är döende i alla fall.
Kraaaaam

Monet sa...

Nog framställer du er situation som varierande grad av dödens väntrum. Men det är väl din dramatiska ådra i kombination med min fantasi som åstadkommer detta förstås😉. Ditt svar förvånar mig inte heller, det där med att inte vilja besvära. I min värld har dock varje affär med självaktning hrmleveransservice, särskilt på landsorten. Den funkar ju efter behov, inte om man är vanlig kund eller anställd. Men så kanske ni inte har det hos er? Tur att ni har god vän som hjälper er i allafall.

Däremot tycker jag ni på allvar ska fundera på att inte utsätta er för kall och torr luft i onödan. det orsakar definitivt inte någon bättring, tvärtom. Om du sover för öppet fönster med kylig utetemperatur och om ni dessutom kanske eldar mycket med inte helt torr ved blir det sämre. Hög luftfuktighet underlättar. Om det är cocillana du fått så får du väl välja mellan pest och kolera. Sova lugnt utan hosta med mardrömmar (jag får skräckfyllda hallucinationer) eller ta hostan med andnöd. God bättring med eller utan alla råd du får.

Elisabet. sa...

Monet: det där med hemleverans, ja, inte existerar det då här, till sånt finns det inte personal helt enkelt. Den som inte själv kan handla, får ju hjälp av hemtjänsten - vi har anställda därifrån som kommer dagligdags -. Utkörning av varor fanns i den lilla butiken i Ystad, men det lades ner det också .., det tar enormt med tid och bär sig knappast. Numera är det ju Linas Matkasse och annat .., dom som enbart lever på sånt. Och nej, jag skulle ALDRIG ringa och be att nån från affären kom med mat, om jag inte visste att det fanns som service.

Jag frågade en läkare idag om det vore riskfyllt att sätta sig ute i solskenet och få såväl sol som frisk luft. Den läkaren vet allt hur det är här. Inga problem alls! Ut med dig! skrev hen. Det tror jag också på. Att enbart gå inomhus bland all hosta, nej, det kan inte vara hälsosamt.
Sover med öppet fönster gör vi inte, därtill är det för kyligt numera.
Däremot händer det att jag någon minut eller två står framför det öppna fönstret och drar in den friska luften.

Ja, ja.

Monet sa...

Ja, allt är också relativt. Sen mitt på dagen idag ligger B på stora militärsjukhuset med stroke. Hittade honom okontaktbar på hallgolvet med förlamning och övriga klassiska symptom. Så kan livet också bli, med eller utan frisk luft.

Elisabet. sa...

Monet: men ååå, så trist och oroligt det måste vara! Varma hälsningar till er båda!