onsdag 22 november 2017

#metoo eller inte ....


Det går inte en dag utan att nya vittnesmål kommer fram.
Inom teatervärlden, på SVT och andra kanaler, inom tidningsbranschen .., ja, det tar liksom aldrig slut. Alla är dom "profiler". Kulturprofil, svt-profil, SR-profil.
Har flashback någonsin haft fler besökare i jakten på vem det handlar om?

Och kanske har jag levt i en skyddad värld, för när jag hör hur somliga män har betett och ännu beter sig - och ja, även kvinnor - är det nästan så jag tar mig för pannan. Samlas alla horbockar till män inom särskilda gebit?

På Hemköp, Ica, Coop och Willys .., är det likadant där?
Inte en enda gång i mitt yrkesliv har jag råkat på såna här gräsliga män, inte när jag var yngre heller. Dom flesta som arbetar inom handeln är ju inte akademiker; inga professorer eller kändisar, men rekorderliga män - äldre som yngre - har det varit där jag arbetat.

Eller är jag helt ovetande? 

Är det vår tur nästa gång?
Handelsanställda som vittnar om övergrepp eller snoppbilder i mobilen?
Tafsande män i mejerikylen?
Eller kvinnor.
Det är lika hemskt vilket som.

(När jag letade efter en bild till det här inlägget, ja, då var den här illustrationen den första som kom upp i mitt arkiv. Jag tänkte att det nästan var ett tecken. Förlåt Pija Lindenbaum om den används i fel sammanhang, men nog känns den nästan-rätt!)

11 kommentarer:

Ulrika sa...

Jag har råkat ut för sååå mycket, och ingen av dom har varit nån "profil" utan helt "vanliga" pojkar/män/gubbar, så nog finns dom överallt.
Precis överallt.

Elisabet. sa...

Ulrika: det är inte så att jag inte tror att det förekommer, tvärtom, men det är förstås inte lika intressant rent allmänt om en gruvarbetare tafsar på någon, än om det är en kändis.
Men likafullt har jag aldrig träffat på såna här män i mitt jobb. Aldrig. Kanske nån lite flirtig chaufför för evigheter sedan, men absolut inget grovt. Jag önskar att Handelsnytt tog upp den här frågan.
Det skulle - iaf för egen del - vara intressant att höra hur det egentligen är.

Evas blogg sa...

Det finns nog många branscher som skulle behöva lyfta fram detta. Sen blir det säkert mer intressant för media att skriva om lite kändare människor.

Elisabet. sa...

Evas blogg: ja, men det kan ju omöjligen vara så att det är enbart i såna branscher det finns såna män! Och jag förstår intresset.Det som förundrar mig är att det kan bli en sån kultur. (Lika förundrad som jag är över att jag aldrig själv stött på det här, såna här grova saker. Jag fattar det inte).

Rexxie sa...

Tydligen även på McDonalds...

https://www.expressen.se/kvallsposten/rebecka-sextrakasserades-av-kollega-pa-mcdonalds/

Anonym sa...

Jag arbetade inom kooperationen i nästan 30 år och där var jag aldrig heller med om något påhopp av sexuellt slag, däremot blev jag oerhört förnedrad vid en omstrukturering av Obs till Coop och det tror jag till stor del berodde på att jag är kvinna.
Som ung jobbade jag ett tag på en liten hissfirma och där gillade ingenjörerna, som man inte fick dua, att klämma och känna både här och där på min kropp. Då visste man sin plats på kontoret. Blev följaktligen inte kvar där så länge.
Anne i Mantorp

Elisabet. sa...

Rexxie: ja, uppenbarligen finns det precis överalt!(utom på Hemköp ,-)

Anne i Mantorp:det är kanske inte så konstigt att man inte varit med om det hela på jobbet, för vi är ju nästan bara kvinnor - med enstaka undantag - och själv har jag arbetat i familjeföretag där chefernas fruar också varit delaktiga i arbetet.
Trista erfarenheter från Coop/OBS, Anne. Och kläm-gubbarna.

Bert Bodin sa...

Ja. Vi är alla profiler numera.

mossfolk sa...

Jag har också alldeles uppenbart levt i skyddad verkstad. Hur jag än tänker kan jag inte komma på en enda gång när jag känt mig utsatt.

Ruta Ett sa...

Som lärare har jag upplevt många hä-hä-gubbar (i varierande åldrar) i kollegier (och även rektorer) som tyckt att de var "Guds gåva till kvinnan" och tagit sig ovälkomna friheter. Mycket trist och obehagligt!

Elisabet. sa...

mossfolk: undrar om det delvis beror på i vilka yrken man arbetar? Mitt är ju onekligen rätt kvinnodominerat, även om det här på slutet är fifty-fifty kanske?

Ruta Ett: det är bara att inse att det här händer överallt, tydligen.