lördag 2 september 2023

Här och nu ...


Fortfarande i Torekov. Nu är parkeringen här vid hamnen fylld av bilar - pv har idag endast räknat till fyra Porschar - men det blir kanske flera? 

Många cykelturister är här och från min utsiktsplats här i båten, ser jag flera motorcyklar. 

Vi har promenerat till Ica Nära - inte långt från kyrkan - och där fungerade inte betalafunktionen (med kort), men TÄNK, att jag hade sådan tur att mitt kort gick igenom! 

Kunde sedan på nätet konstatera att betalkrånglet tydligen gällt hela Ica-koncernen. Å, stackars personal i kassorna! Få har kontanter och det blev ett strul i de två kassorna när jag var där .,, någon kom med anslag som skulle sättas upp, men då började det ordna upp sig. 

Två korta bad i ett liiiite svalt hav och så strömt .., har vi hunnit med. Det var tur att man inte gav sig ut på någon längre simtur, ty det var rejält strömt i vattnet. Ingen kö på bryggorna. 

Upptäckte kunder från affären i Haverdal .., och båtgrannarnas segelbåt har ersatts av en stor motorbåt. Den ljuvliga delikatessbutiken med rökta räkor och annat gott, har stängt för säsongen, men det var väntat. 

Läser DN på nätet och konstaterar att Nobelstiftelsen ändrat sig och nu inte längre tänker bjuda in vare sig ryska, belarusiska eller iranska ambassadörer till prisutdelningen. Det tycker jag var bra! 

Mindre bra att min syster i Australien nu - återigen - ligger inlagd på sjukhus. Vätska i lungorna. Det var precis vad min pappa hade också och det slutade illa.

21 kommentarer:

Babsan sa...

Hoppas det ordnar sig med din syster.

Anonym sa...

Vad är avsikten med att räkna Porsche i Torekov? Tråkigt när min gamla sommarbadort sen 5-årsåldern får fortsatt trist rykte både när det gäller ”badrockssyndromet”, ”morgonbrygga”och östermalmsbeteenden. Kom tillbaka om en månad och orten är en tyst och stillsam idyll utan störningar varken av högröstade ungdomar eller folk som beter sig. Ät den godaste av glassar i hamnen och gå en stilla promenad i de lugna gränderna eller vid havet - det är ett litet miniparadis som ser ut som det gjorde för över 60 år sen!
Tråkigt med din syster, förstår din oro. Hoppas det går bra!

Monet sa...

Skrev Monet

Turtlan sa...

Tänker att det är reflektioner vi alla gör. Ibland blir det Porschebilar. Ibland stora båtar eller vad man råkar se omkring sig för tillfället. Lite som Gatans teater.
Hörde på radion också om problemet på Ica. En sån vanlig sak som att handla kan bli ett problem. De hade inte svisch? En räddare ibland.
Jag har fått mitt Coop kort spärrat. Ngt skumt företag hade hittat det.Kortföretaget hörde av sig igår. Uppskattar verkligen att de ser sånt! Nu är det spärrat och ett nytt på väg. Behövde ju ändå ett nytt….

Elisabet. sa...

Monet: När vi kom hit för ett par år sedan, häpnade vi över alla JUST Porschar som fyllde hamnparkeringen. Det vittnade ju ändå om ett visst välstånd bland besökarna; därmed inte sagt att dessa bilar ägdes av året-om-boende. Att konstatera att det - dom här två dagarna - enbart skådats fyra Porschar, har inget med raljerande att göra, det är enbart ett konstaterande. Att Torekov till viss del har dåligt rykte bland båtägare, har vare sig med Morgonbryggan eller badrockarna att göra. Det handlar om skrålandet från närliggande krog/restaurang, fyllan bland ungdomarna och vad det för med sig. /Elisabet

Elisabet. sa...

Precis, så är det. Tur du hade med Coopkortet! Hade du tappat det; eller var det kapat på något vänster? /Elisabet

Elisabet. sa...

Tack! Det hopoas jag verkligen också! / Elisabet

Anonym sa...

Och vad har ”välstånd” i form av visst bilmärke att göra med Torekov som ort? Varför ens nämna det? Om det nu är så besvärligt hamnliv i form av berusade ungdomar under högsommarveckor, varför ens överväga att då gå dit och ligga och skava fender mot fender just i den här hamnen? Om hamnen har dåligt rykte (vilket jag faktiskt inte har hört och jag har hela min skånska familj i närheten som regelbundet åker dit under hela sommarperioden) så bidrar inte porschekommentarer till att förbättra det. Det gör mig ledsen och illa berörd att höra mitt och familjens sommarparadis sedan decennier beskrivas på det här sättet - det är enda skälet till min kommentar.

Anonym sa...

Monet: Nu är detta Elisabets blogg med Elisabets funderingar och det står henne helt och hållet fritt att tycka, tänka och skriva om sina funderingar här.
Vart Elisabet och T seglar och var de väljer att övernatta är likaledes helt och hållet deras ensak liksom att få lov att uttrycka sig både positivt och negativt om stället. För övrigt tycker jag inte Elisabet uttrycker sig särskilt negativt utan nyanserat.
Hedgrenskan

Anonym sa...

Monet: Gläds åt dina egna fina minnen och sprid din positiva bild av Torekov!
Hedgrenskan

Anonym sa...

Hedgrenskan: och i den nu berömda yttrandefrihetens namn får man också uttrycka sina egna - och i det här fallet -ledsamma tankar och känslor om hur en speciell plats framställs. Skriver man blogg får man dessutom räkna med att inte allt eget tyckande faller andra på läppen. Normalt brukar man också som blogginnehavare själv gå i svaromål. Och jag behöver inga uppmaningar om att sprida positiva bilder av just Torekov - till skillnad från övriga tyckare här har jag en genuin och uppdaterad uppfattning om samhället i fråga och vänder mig mot att det beskrivs i ”välbärgade Porsche-former” . Monet

Elisabet. sa...

Monet: Det är just av DEN anledningen som vi valde att segla hit nu, när säsongen är över. Aldrig mera i mitten av juli! För övrigt tycker jag att här är så fint, det är ju därför vi återkommer. Att man därtill berättar om även det som INTE var så trevligt, det måste man ju ändå få göra.

Anonym sa...

Monet: Ja, man får skriva kritiska kommentarer, men för den skull behöver man inte.
Hedgrenskan

Elisabet. sa...

Hedgrenskan: jo, man får skriva kritiska kommentarer. Och Monet: man får OCKSÅ skriva om det som kanske kan uppfattas som kritik, men mest handlar om hur man upplever det på ett ställe - om det nu är detta det handlar om -. Det är ju underbart om dina närstående har övernattat i båt här i hamnen under högsäsong och funnit det helt annorlunda, än hur vi själva upplevde det! Så bra! Pv och jag tar konsekvenserna av våra dagar och nätter här i juli och säger ALDRIG mera högsäsong och med tilldelad båtplats nära krogar och restauranger. Har en bloggvän i Höllviken, med bostad här i Torekov - hon vittnar om liknande upplevelser sommartid. Synd, för det är ju inte givet att det är ungdomar från Torekov som skämmer ut sig.

Monet sa...

Elisabet: Torekov har funnits i vår familj på olika sätt sedan 1950-talet. Dessförinnan sedan 1920-talet i det närliggande Båstad/Malen för mina morföräldrar och min mamma som barn. Vi har ägt hus, hyrt hus, tillbringat hela sommarlov i decennier här. Känt fastboende familjer - bland dem vanligt folk men också företagsledare och adelsfamiljer som i det tysta håller sig för sig själva och verkligen inte har varit några ”porschefamiljer” - det ingår inte i livsstilen och är ingenting man skyltar med, tvärtom.

Mina föräldrar, min nu döde 103-årige flygvapenofficeren, tillika sjöofficeren och veteranseglaren och min fortfarande levande 98-åriga mamma hade under 30 år fast båtplats i Torekovs hamn för sin stora motorseglare. Inte där ni tvingats kila in er bland alla andra vilket är ett välkänt fenomen på de få hamnar västkusten söderöver erbjuder, utan mera avskiljt. Dock seglade de i Blekinge och Stockholms skärgård under de mest intensiva sommarveckorna just för att inte hamna i det veritabla hamnhelvete ni råkat ut för. Det vet ju var och en att det är på det sättet, pv om inte annat bör ju sen länge känna till detta? Så igen - varför gå dit?

Torekov är därför en ständigt återkommande plats för mig - stadd i förändring som mycket annat - men charmigt bevarat likväl sedan decennier. Jag berörs därför illa av räknande av Porschebilar och för den delen bild av bageriköande män med slängkommentarer om enbart EN morgonrocksklädd person. Det är en direkt nidbild av ett samhälle som lever av sina sommarturister, inberäknat berusade stockholmsungdomar i hamnen, men som i övrigt är en charmigt, stillsam ort med många anor från den fiskehamn det alltid varit. Raljerandet kring badrockar och morgonbrygga är ju sen länge uttjatat, inte minst sen det figurerade i Solsidan dessutom.

Hamnarna på västkusten är dessutom ingenting i jämförelse med dem i Stockholms skärgård. Du kan visserligen inte räkna antalet Porsche i t ex Sandhamn eftersom det är bilfritt där men antalet berusade och skränande personer lär betydligt överskrida dem i Torekov. Det vore trevligt någon gång framöver att få en bild av det Torekov som vi känner det - den du ger nu är helt främmande för mig och oss. Enda anledningen för mig att kommentera och det är inte ens en kritisk kommentar utan en genuint ledsen sådan.

bettan sa...

I Mölle räknade jag till 83 Porschebilar. Hälften av dem skulle vidare till Torekov. Det var lätt att förstå vilka som skulle vidare till Torekov. Alla förare var nämligen iklädda välanvända lite luggslitna badrockar. Det var ett fint sommarminne som jag blev glad av. Älskar traditioner.

Elisabet. sa...

Tack för alla kommentarer! Nu stänger i alla fall jag ner just det här inlägget och säger att Torekov är fint, men aldrig mera här under högsäsong - och det var ju JUST därför vi valde att avsluta båtsäsongen här, nu i början av september. Det kan också vara bra, om man får båtplats längre ut från hamnbassängen sommartid, så hade vi det förr om åren.
Torekov är också lagom lång seglats för Harry. Fyra timmar med bra vind. Mölle får man lägga till ytterligare ett par timmar och vi försöker hålla passen tämligen rimliga, just för hans skull.

Turtlan sa...

Tänk att så många ord en händelse i somras och nu i helgen kan ge. Bara för att ni valde stanna i Torekov mitt i högsäsongen inklusive fint väder. Du Elisabet har all rätt skriva vad du tycker om det utan behöva bli ifrågasatt.
Förklaringen till val av stopp har du beskrivit bra! Harry och lagom avstånd.

Det är så tråkigt behöva bli ifrågasatt om man skriver om en ort på sitt sätt och vad man valt att skriva. Om någon inte gillar vad som skrivs på tex en blogg, låt bli att läs där.

Blir rent ut sagt ledsen med nästan tåren i ögat läsa vad som skrivits här till dig.
Känner att du blir så tufft ifrågasatt.
Vi människor kommer aldrig tycka lika eller se på saker lika men om man nu inte tycker som någon annan så kan man välja avstå kommentera.

Respekterar att du skrev att nu är detta inlägg avslutat men jag blev så berörd av många i mitt sätt att se hårda ord!

Kram på dig!

Elisabet. sa...

Ack, att jag hade fått beskåda detta! /Elisabet

Anonym sa...

Turtlan: Har tänkt i precis samma banor som du. Det är en fråga om perspektiv. Det man har upplevt har man upplevt. Svårare än så är det inte. Sen kan det vara en positiv upplevelse eller en negativ och ingen av dem är rätt eller fel och kan rättas av någon som anser sig ha facit.
Hedgrenskan

Turtlan sa...

Exakt Hedgrenskan.

Nu har ju vi lite för långt åka till tex Torekov med vår båt. Men jag kan lova att vi sent glömmer en midsommardagsnatt ute vid motorbåtsklubbens bryggor ute vid ön i Vänern för några år sedan.
I båten bredvid spelade två något överförfriskade män dansbandsmusik på högsta volym. Folk sa till dom: - Stäng av!!!
Det gick 15-20 minuter så var de igång igen.

Vi tänkte innan vi åkte dit om det var så smart men vi tänkte att det var ju midsommardagen.
Oh nej då. De orkade festa en dag till vid den bryggan.

Men till slut blev de nog så på lyran så de somnade.
Vi med… utan att vara på lyran.

Vad de spelade?

Jo - Jag vill vara din Margaretaaaaa
På repeat….!