torsdag 14 december 2023

Det nya året .... 

Till kalendrar har jag alltid haft ett slags kärleksförhållande. Under alla  år då jag skrev i Norran, fick man var jul nästa års kalender i alldeles perfekt format! 

Det var mest arbetstider som skrevs ned och så lite andra viktigheter. Som här i september 2004, då jag reste tillsammans med den lurvige till en liten stad i Turkiet och för att alls hålla reda på valutan och valörerna på sedlarna, skrev jag upp kursen i min kalender. 

Även när jag sedan tackade för mig som skribent, fick jag årligen en ny liten Norran-kalender.  Jag har sparat dem alla, men var har jag dem ...?


Därefter blev det Hemköps väggalmanacka; det här är den senare varianten och den trivdes jag bra med. 

Gott om plats för anteckningar. 

2021 var ett olycksaligt år. Covid med sjukhusvistelse och lång konvalescens och när jag började känna mig någorlunda som mig själv, ja, då ramlade jag med den jättestora blomkrukan och det blev en helvetesvecka med värk och det visade sig att det läkt fel och var snett och vint och åtta dagar efteråt blev det operation och platta i handleden och ytterligare några månader med värk. 

I slutet av augusti kom hjärtgrejset och tio dagar på sjukhuset och inopererade stents.

Nåja, man överlevde ju. 

 Det här året sade jag adjö till Hemköps kalender och beställde en helt underbar variant, förfärdigad av Illustratören/konstnären Henning Trollback - han har även gjort frimärken -. 

Det är hans teckningar jag tycker om .., lite här och där på månadssidorna, men man kanske inte rymmer riktigt lika mycket i kom-ihåg-anteckningar, men det må vara vårt öde.


 

Igår hade denne Henning T ett inlägg på instagram, där han berättade att nu fanns möjlighet att förhandsboka kalendrar inför nästa år. 

Varje kalender kostar 250:- och så tillkommer 50:- i frakt, så det är inte billigt, men å andra sidan .., det är ju som tavlor nästan!

Nej, jag kommer inte att ha den hängande på väggen, den får - precis som årets - ligga på skrivbordet i rummet mellan köket och vardagsrummet.  

Dels vill jag inte skriva när jag står upp, utan vill sitta ner om det ska antecknas och så tar den inte så stor plats. 

 

Tänk, om jag nu hade kunnat redigera så jag fått upp den här på-stranden-bilden mera upp till höger, det hade sett bättre ut, men det kan jag inte. 

Ja, ja. Kalendern är beställd och annat trevligt finns att vänta på .., en fotobok från Önskefoto .., samt något som ska bli till julklappar och presenter, vad det lider. 

Upptäckte att leveransen är på väg och det gjorde mig sååå glad!

Medan jag skrivit detta, har vi lyssnat till helt ljuvlig musik - idag blev jag så less på alla julpsalmer och Carola och Gläns över sjö och strand. 

Just den här musiken hörde vi när vi kalasade på  indisk middag i Gdansk och efteråt frågade jag servitören vad det var för några som spelade. 

Jo, namnet var "Whiskey blues" och finns på Spotify, kanske Youtube också. Jo, den finns där också. Perfekt att sitta och skriva till, eller bara njuta av! Har ännu inte förstått om det är en massa olika artister som sjunger .., men ljuvlig musik är det i alla fall.

Och nu är klockan 02:40 hos Emma och Fabian i Hanoi och hos min syster i Australien är det tidig morgon, 06.11. Här är den 20:45.

Det var en liten utvikning bara. Har laddat ner en världsklocka där man väljer ut vilka länder/städer man vill följa.

5 kommentarer:

Babsan sa...

Kalendrar är döviktiga.Jag har Filofax sedan 25 år passar mig perfekt.Skriver ju lite dagbok varje dag…

Elisabet. sa...

Bettan: Jag skriver ju inget personligt direkt på kalendrarna, men dagbok blir det ju ändå i form av bloggen. Den är helt perfekt att gå tillbaka till. Ikväll blev det diskussion om när vi reste till Gdansk. Jag var bombsäker på att det var i slutet av februari, pv sade ALDRIG. Gick tillbaka till bloggen .., skrev in Gdansk och såklart hade jag fel. Han log.

Anonym sa...

Babsan: Svaret var till dig, men mobilen lever ett eget liv. 😉/ Elisabet

Gunnel sa...

Läser att du skrivit i Norran. Var det om vad som hände i Malå eller var det krönikor i allmänhet?

Elisabet. sa...

Gunnel: Det var lördagskrönikor under några år, särskilt när vi flyttade från Malå till Ystad. För mig var det ju som att flytta utomlands.