fredag 2 februari 2024

Ny soffa ... 

Så här är det: vår hörnsoffa Ektorp som står här i vardagsrummet, den är så nedsutten så det finns liksom inga gränser. Allra mest har dynorna säckat ihop där Harry och Sigge ligger och det ser bedrövligt ut! 

Vi har sedan lång tid tillbaka bestämt oss för att vänta med nytt soffinköp, i alla fall inte förrän har Harry har gått hädan. Det är liksom ingen idé annars.

I kväll tog jag i alla fall en promenad hos såväl Mio Möbler, Ikea och på Marketplace, bara för att titta mig omkring lite. En sak har jag i alla fall konstaterat: sofforna är numera extremt stora .., ja, sittplatser för hela släkten (och den kan gärna vara stor) tycks vara det som gäller! Hur stora vardagsrum har människor egentligen ...? Förresten kan jag gärna tänka mig att vara utan hörnsoffa och i stället ha en 3-sits och 2 fåtöljer.

Dagens soffor är dessutom så djupa och när man inte är långbent, då kommer mina ben att hänga och dingla om jag sitter nära ryggdynan! 

Hur ser det ut hos er? Vad har ni för sorts soffor? Vilka önskemål har ni det gäller en bra soffa? Kom gärna med förslag! (Bild från min lilla 1:a i Ystad). 

Bilden från när vi enbart hade en 3-sitssoffa (samma märke, Ektorp).

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar soffor som man båda kan sitta och ligga i. Ektorp är en klar favorit som även funkar som extrabädd när familjen invaderar. Håller med om att många av dagens soffor är väääldigt djupa och för en kortbent som jag svåra att sitta i. Man får helt enkelt ha benen uppe i soffan. Våra barn har sådana soffor.
Hedgrenskan

Elisabet. sa...

Hedgrenskan: Här var det en morgonpigg skånska som hörsammade min undran! Tack Kerstin! Och jo, på det viset är Ektorp bra - den går utmärkt att sova i -!

Monet sa...

När vi flyttade hem från Frankrike var det dags att byta ut våra trogna Miosoffor, 25 år gamla. Vi valde då två (!) Sweef Valen-soffor, tresits, 90x200 cm som placerades mittemot varandra. Vi hade inte överdrivet stort vardagsrum då men det gick bra och var en trevlig umgänges- och tv-hörna. Inköpta med medveten storlek som extrasängar eftersom vi inte längre hade gästrum vilket fungerade utmärkt. Lika sköna som vilken Dux som helst. Däremot har vi aldrig gjort som du - och många med dig - lagt på filtar och andra överdrag på själva soffan, det ser för oss bara bylsigt och konstigt ut och döljer själva soffans formgivning. Vi har också haft och har hund och katt men har lagt ett fårskinn på sidan på en av sofforna för husdjurens bruk i de fall de valt sofforna som säng. Det har funkat men med tanke på både oss själva och gäster har vi försökt undvika djuren i just sofforna - de har sina egna mysiga sängar bredvid sofforna eller under bordet, det viktiga är att de får vara nära.

Nu, i vår mindre lägenhet får bara en av sofforna plats med två små Emma-fåtöljer framför. Det kändes konstigt i början men bra nu. En tresitssoffa får ju plats i de flesta rum och är den dessutom 90 bred sover man gott i den, också när det gäller tupplurar. Har man svårt att sitta i den är det bara att palla upp med flera kuddar bakom ryggen. Och jo, vi har alltid köpt soffor med tvättbar klädsel och det har funkat utmärkt genom åren! Lycka till i soffdjungeln. Och kolla Sweef!

Elisabet. sa...

Monet: Tack för tips! Det skulle aldrig fungera utan något överdrag, även om jag avskyr hur det ser ut just nu. Såväl Harry som Sigge lortar ner sig .., Harry rullar sig i slänten och skulle jag ha fårskinn - t.ex - finge vi ha det över hela soffan. Nej, det blir så här tills vi inte har någon hund längre. Sigge smutsar inte alls ner på samma sätt.
Tittade på er soffa som är snygg, men jag tycker att den ser så djup ut. Ektorp har även den tvättbar klädsel, vi har tvättat överdraget i omgångar och det fungerar bra.

WalkaboutSweden sa...

Det har vi också uppmärksammat (nu när någon i familjen är på jakt efter ny soffa). De flesta som säljs på second hand är alldeles för stora, nu när en någon mindre efterfrågas.
Å djuuuupa! Det är ju inte alls sittbekvämt och inte ska man behöva pallra upp en massa kuddar för att sitta med rätt djup och ha fötterna i golvet.

Själva har vi också spanat efter en lite kortare soffa (fast ny), men har inte hittat någon ännu som är precis som vi vill ha det.
Det får nog vara som det är, ett tag framöver.

Elisabet. sa...

WalkaboutSweden: Dom är så ENORMT stora, dom där hörnsofforna med någon slags vila-benen-på-grej på slutet! Tänker på Ikea-hack-sidan på Facebook där människor visar eller ber om tips för sina hem och i Storbritannien är ju lägenheterna så små och underligt utformade, ja, men HUR fixar dom alla dessa mastodontsoffor?
Kanske satsar vi på en 3-sits och två fåtöljer? Som det nu är finns elementet bakom soffan, det är ju inte så smart. Hos sonen är soffan så djup så jag får ha två stora kuddar bakom ryggen ,-). Dom är betydligt längre än vad jag/vi är och har inga problem med den saken. Sittdjupet, alltså.