måndag 12 februari 2024

Utflykt 


Idag var det så biodags på Röda Kvarn i Halmstad. Vi såg "The Old Oak" av den legendariske regissören Ken Loach. Det lär för övrigt vara hans sista film (släpptes 2023), ja, vi får väl se hur det blir med den saken. 

Ken Loach fyller 87 år i juni och säger i en intervju med DN:s reporter Mårten Blomkvist, att detta är hans sista film. 

"Närminnet är opålitligt, synen skräp", menar han.

Här en länk till handlingen, men den finns även att läsa hos Bert i Luleå. 

En annorlunda film, men ytterst sevärd

Vi var kanske tio personer i salongen (kl.14.00) och de som satt framför oss, applåderade efteråt. Det har jag varit med om en enda gång tidigare vid ett biobesök, nämligen när exet och jag själv såg Bo Widerbergs "Mannen på taket" någon gång på 70-talet. (Jag bad mannen som satt rakt framför mig om ursäkt, då jag hela tiden fick ändra ställning med benen. Det är helt omöjligt för mig att sitta länge på en stol med benen i nittio graders vinkel, då börjar det nästan krampa, det är som om protesen är i vägen. När jag nu sitter och skriver, har jag alltid benen upplagda på bordet och har min dator på en kudde i mitt knä.)


Bild på regissören Ken Loach, född 1936 






Och suverän huvudrollsinnehavare: Dave Turner.





För att inte tala om Ebla Mari (26 år) som spelar den syrianska flickan/kvinnan som flyttar in i grannskapet tillsammans med sin mamma och syskon. Så bra hon var!

En annan skådespelare heter Trevor Fox och jag satt länge och grubblade  på vem han var så lik! Till sist kom jag på det; Lars Wilks!

Vi ger den högsta betyg och pv fällde såväl en som flera tårar under filmens gång.

2 kommentarer:

WalkaboutSweden sa...

Den måste vi se.
Tack för recension.
💖

Elisabet. sa...

Walkaboutsweden: Tror nog att ni kommer att tycka om den!