lördag 3 augusti 2024

Tur och Retur och ett Dagens Fönster ..

Bilden: Fönstret i gästrummet där jag låg på soffan och sov. Ett kupéfönster med ritade streck på himlen. Nere till vänster: framme i Halmstad. Nej, jag är inte kommunist, har aldrig varit och kommer aldrig att bli, men respekterar den som är det. Längst till höger: På Haverdals golfkrog är dricksglasen pyttesmå och man får ideligen fylla på med vatten. På Göstas Café i Steninge är det tvärtom och isbitar finns att kyla vattnet med. Tänk, en sån enkel sak .., vad det kan betyda. 

Så här blev dygnet: Tågresa, packat med folk, resväskor och ännu mera resväskor, vansinnigt starkt parfymerade herrar, hela familjer på väg till Kastrup. Framme och hejdå till son och svärdotter. Välkommen till pv! Besök på Ribban, bad i liten vik med pojkarna och andra malmöbor av alla de slag. Underbart. Små, små fiskar i havet. Elliot som själv simmar som en fisk under ytan. Viggo lullar på för sig själv. En handikappad ung man får hjälp att bada i havet. Lär Elliot namnet på den lena blomman Harklöver.

Kväller. OS-sändningar på tv:n med superfin bild (Toshiba, 12 år gammal). Nattning av pojkarna, vi tar var sin. Elliot säger att han ska få en trollstav av faster AP som gör att ingen i släkten ska dö. Sen somnar han. 

Halv tre på natten kommer föräldrarna hem från Ystad, efter en fest som sent ska glömmas av de sjuttiofem deltagarna. Temat var "Havanna Club". Maja blir uppe en stund, blåser upp ballonger och strör ut serpentiner på matbordet. Jag får svårt att somna om ., vrider och vänder mig. 

Födelsedagsbarnet vaknar först av alla. Vi sitter i soffan, han på min vänstra sida och jag nästan-somnar och så tittar han på flera avsnitt av Bluey. Jag berättar om igelkotten som vi såg under äppelträdet igårkväll. Ingen är intresserad. Klockan 11.00 blir det kalas. Vi sjunger och han som nu är 2 år, vet inte till sig av lycka. "Mera!" och vi sjunger än en gång. Mormor och morfar är också på plats och vi bjuds på en vidunderligt god tårta och här är länken, men Maja tog en halv dl mindre socker än vad som står i receptet. (Hon tog Vårgårdas puffat ris istf Rice-Krispies.)

Två timmar senare sitter pv och jag själv på tåget. Det är då han upptäcker att han har flera missade samtal från sin äldste bror och i samma stund ringer pv:s brorson Hannes. Jag hör på rösten att något har hänt. Det visar sig att den yngste brodern av de tre bröderna Göransson - musikern Ulf - igårkväll drabbats av en stroke och nu ligger på neurologen på Lunds lasarett. Sextiosju år. Efter att ha varit rejält dålig igårkväll, tycks det se ljusare ut idag, säger hans son. I vintras fick den äldste av bröderna en hjärtinfarkt och nu detta. Så lite man vet om vad som väntar.

5 kommentarer:

Turtlan sa...

Men nej. Dessa kontraster i livet. Från glädje och barnbarn till dystra besked!
Såna samtal man inte vill ha!

Hoppas på bättring! Å ta hand om er!

Monet sa...

Jag också hoppas att det går bra. Vi vet allt om hur det är att leva med detta. Från vanligt liv ena stunden till ambulans i ilfart nästa.Varma tankar till pv.

Elisabet. sa...

Turtlan och Monet: Ja, det är bara att hoppas på det bästa. I vår ålder får man ju vara beredd på att det kan hända vad som helst - ja, i allas åldrar förstås - men ju äldre man blir, desto skörare blir vi ju. Var så skönt att höra Ulfs son Hannes när han talade med pv .., en sån trygg och fin son han har! Så ömsint och .., ja, mest trygg.

Babsan sa...

Hoppas att det går bra med brodern.Så fort livet kan förändras

Elisabet. sa...

Babsan: Sannerligen! Från att sitta och lyssna på musik på krogen, till att falla ihop.