måndag 11 april 2011

Elden är lös!!!



Ja, nån enda gång ska jag väl ha en rubrik som verkar lite lockande!

Men så värst lös var den nu inte, elden .., och tänk, att jag fann detta eldande så himla roligt.

Man kan fundera över vad det är som orsakar den där rädslan?

Jag kom att tänka på två saker.

1. I min ungdom, jag tror att jag gick i femte eller sjätte klass, vaknade jag en tidig natt av att pappa sa att han trodde att det brann hos Bergströms Järn.
Pappa stod i badrummet; han hade ställt sig på badkarskanten och där stod vi tillsammans och spanade ut genom det lilla fönstret och vi såg höga eldslågor slå mot himlen och jag minns skräcken.

Det visade sig att det var verkligen lagret hos Bergströms Järn som hade brunnit upp.
Ägaren hette Axel Bergström och hans fru var vår klassföreståndare.
Någon dag senare satt hon i katedern och var rödgråten.
För övrigt sög hon alltid på Strepsils halstabletter.

2. Mera eld.
Det är 60-tal och Valborgsmässoafton i Malå och nere på sjön, inte långt från Domänverkets kontor, har det dragits ihop till en jättelik majbrasa. Efter hand börjar den bli lite väl häftig den där brasan .., och lågorna slickar telefonledningarna .., ja, det slutar med att brandkåren tillkallas.

Jag minns ännu rädslan.

Kanske är det därför jag är så sjåpig numera?

(Men nu tyckte jag ju på slutet att detta var superkul, så det kanske ger sig. Vi har eldat upp massor från ensillagebalen, men lika mycket återstår. Minst.)

6 kommentarer:

Rexxie sa...

...och jag tycker inte om att elda i skog och mark sedan jag höll på att starta en skogsbrand när jag var ung och dum...

Ingela sa...

Var det så sent som "magasinet" brann ner? Jag minns det så diffust, fast jag vet att jag var ledsen för alla leksaker som fanns därinne.

Jag är också lite sjåpig om eld, det blir nog så när man vuxit upp med en brandmans/brandchefspappa. Jag släcker alltid jättenoga, Ö brukar fnysa lite när jag bär snö eller vatten på fikaeldar.

baratradgard sa...

Vi har ju också hunnit samla ihop en del trädgårdsavfall på gården och diskuterar om vi ska anordna en kompost eller köra iväg det till tippen som man gör inne i stan. GENAST började då mannen prata om att vi ska ELDA DET I EN TUNNA. Han hinner inte mer än ut på landet förrän han förvandlas till en gör-det-själv-kille av största mått.

Alldeles svettig blir jag av bara tanken. Fast en tunna på gränsen till en nyplöjd åker känns ju ändå tryggare än ert eldande i diket....

Elisabet. sa...

Rexxie: nej, det är väl nåt sånt jag också tänker på ,-)

Ingela: jo, jag minns det tydligt! Och jag undrar om det inte small också .., där fanns ju gastuber? Men det kan vara en efterkonstruktion från min sida.

baratradgard: nåja, det kändes väldigt tryggt igår (när jag väl lugnat mig ...), för det mesta brann det (eller pyrde det) lugnt och stilla. Det blir nog bra med tunnan!

Anonym sa...

Så bra du är på att filma. Så fort jag hörde eldens sprakande kände jag doften av brasrök! ellem

Elisabet. sa...

ellem: och tur hade vi, må du tro, för idag har det ösregnat hela dagen!