fredag 20 januari 2012

Trettio minuter - tre olika himlar -.


Och det är ledig dag och man känner sig överjordiskt förmögen .., behöver inte titta på köksklockan och inte på väggklockan i vardagsrummet och jag brygger kaffe och kalasar på Östras Mellangrova bröd med cheddarost som pålägg och Zoegas kaffe i koppen, den som inhandlades i Skärhamn, och jag fyller på med fågelfrö och rastar harry - som är sprittig av allt det vita - och i postlådan ligger DN och väntar.


Dricker kaffet och kollar på reprisen av Gokväll.
Ung surfande man, förvandlas till Väldigt Stilig Man.
Kollar posten.
Har fått ännu ett brev från Handels som skriver att då jag får ersättning från A-kassan, så måste jag nu skicka in ännu ett arbetsgivarintyg, men jag har inte tagit ut minsta ersättning under elva månader och har inte en tanke på att göra det heller och helt allvarligt funderar jag på att tacka för mig och i stället lägga fackpengarna på ett sparkonto - det blir i alla fall sju tusen kronor på ett år - och halvåret som jag - för första gången i mitt liv - utnyttjade A-kassan, ja, jag hoppas att det var första och sista gången.
Velar hit och dit.
Har svårt att bestämma mig.


Och en hel ledig fredag är det och pElle sitter bakom fönstret här intill och vill komma in; mellan varven krafsar han på glaset och vill att jag ska öppna .., nu, helst på en gång!

Eld i pannan.
Blå himmel där ute.
Småfåglar som kalasar på solrosfrön.

Ungefär så.

10 kommentarer:

Rexxie sa...

Jäsiken vad dyra Handels är!

Du kan vara med i a-kassan utan att betala fackavgiften (men då får du ingen eventuell inkomstförsäkring (alltså som täcker upp bortfallet över a-kassan)).

Jag skulle INTE våga chansa på att stå utanför a-kassan!

Monica i Lysekil sa...

Ja, du måste ju öppna för pElle när han vill in!
På väg hem genom Gamlesta´n i går träffade jag på en katt som jamade intensivt och gick mot en dörr.
Jag tänkte att den bor där och är desperat efter att få komma in, så jag gick in i trappan och ringde på den dörren som katten satte sig bedjande utanför.
Det kom en ung dam och öppnade, och både hon och katten var väldigt tacksamma för min hjälp. Plötsligt kommer också hennes andra katt och vill in, så då kom de sig in bägge två!
Där jag bodde i Oslo var jag ofta "kattassistent" för en katt som kom galopperande när han såg mig, för han visste att jag kom till att hjälpa honom med att ringa på dörren.
Jag föreslog för (ägarna)värdskapet, att de skulle skaffa en ringklocka i lagom höjd för katten.
Det blev inte av, men det kunde ju vara möjligt - katter är smarta, och han hade helt säkert lärt sig att ringa på!

UllaMona sa...

Jag är en riktig "svartfoting" jag är inte med i facket och jag är inte med i a-kassan...jag stoppar pengarna i madrassen;-) gissar att jag har lika stor hjälp av att ha dem där som att betala fackföreningsavgift.
Ha en fin helg

Jessica sa...

Jag har funderat hit och dit, jag vet inte hur länge på att gå ur handels. Jag har aldrig varit arbetslös och betalar 647:-/mån.. Jag kommer att vara kvar i A-kassan, den vågar jag inte gå ur.
Din handläggare verkar inte riktigt ha fattat galoppen att du inte tar emot någon ersättning ;)

Nyfiken - vilken sorts Zoega dricker du? :)

Elisabet. sa...

Rexxie: men jag är mycket äldre än du och räknar med att ha arbete tills det är dags att sitta och blogga från morgon till kväll ,-)

Monica: nej, det måste man inte ,-)
Han springer ut och in hela dagarna när jag är hemma och om det är varmt och skönt, som idag, då kan han gott sitta i solen en stund och få lite frisk luft ,-)
Dessutom kan både han och sigge gå ut och in på den inglasade altanen, precis som dom vill och där är det varmt nu när solen ligger på och där har dom två soffor och två fåtöljer att välja mellan, så dom har det beviljat må du tro ,-)

Jessica: den vanliga gröna, jag ÄLSKAR Zoegas!!! (dricker det bara svart .., aldrig mjölk i).

Elisabet. sa...

UllaMona: jaså, är du .., det trodde jag inte ,-)

Det påminner mig om mamma, när hon kom hem från Bolivia och hade börjat bli dement. Men jobba ville hon och nu hade hon hört i radio och tv att det var brist på sjuksköterskor, så hon sa att nu skulle hon anmäla sig till Ystad lasarett och jobba där.

"Men mamma, det kan du inte ..!"sa jag i panik.

Jodå, det kunde hon visst, sa hon, hon skulle jobba gratis, för det hade hon ju också hört, att det var ont om pengar.

"Men då kommer facket att neka, så kan du inte göra!" svarade jag, i ett försök att få henne att INTE göra slag i saken.

Då tittade hon på mig med så häpen min och sa ..."facket? det bryr väl inte jag mig om!"

,-)

Evas blogg sa...

Och tänk jag som inte har arbetat som sjuksköterska på sisådär 15 år jag är fortfarande med i förbundet. Beror mkt på deras försäkring. Bilden i mitten är helt magisk.

Cecilia N sa...

Jag borde byta fackförbund. Men jag har försäkringar i mitt gamla så jag står kvar. Däremot haqr jag gått ur a-kassan då jag ändå inte skulle få några pengar före jag gjort allt det som man ska göra när man kommer ny. Så då sparar jag de pengarna.

Men iom att jag studerar så är fackavgiften nån hundring per all studietid. Så det enda som kostar är försäkringarna.

Elisabet. sa...

Eva och Cecilia: jag tycker att 600 per månad är mycket ..., allra helst som jag ju bara under ett halvårs tid har utnyttjat det hela och det under hela min yrkesverksamma tid, dvs, sedan jag var 20 år!

Livförsäkring .., ja, men dör jag får väl pv pytsa mig i jorden till en rimlig kostnad ..., barnen är vuxna och har ju sitt på det torra och hemförsäkring, det har pv också .., så egentligen ...?
Nja.
Verklig hjälp har jag haft av facket en enda gång: när affären i Ystad gick i konkurs och vi fick ut vår statliga lönegaranti.
Då var fackombudet en ÄNGEL.

Evas blogg sa...

Jag betalar så lite eftersom jag har så liten inkomst. Så för mig är det helt ok att betala.