fredag 16 maj 2014

Torsdagkväll och fredagmorgon ....


Sal 1 efteråt ...

Torsdagkväll blir rabarberpaj och glass och tidigt sänggående.
För mig, alltså.
Tidigare på eftermiddagen har jag nästan frusit ihjäl och surfat runt på nätet med sökord som "frusenhet efter operation" och allt möjligt annat.

Den som illustrerade gäddan heter Tommy Gustavssson.

Ligger senare under täcket och lyssnar till Karlavagnen där en kvinna berättar om ett fiskafänge - en gädda som har snärjt in sig bland näckrosblad -, och tiden är knapp, det ska bli nyheter om några minuter, men hon berättar och berättar och berättar - allt får vi veta, om linans storlek och vilken fiskelina hon tycker bäst om ..., och till slut har jag lust att ropa "men kom till saken, människa!!!"

Världens snällaste programledare ...?  Bilden från Sveriges Radio.

Programledaren heter Leif och är ett under av tålamod .., och jag tänker att vid sidan av programledarskapet borde han bli nån slags terapeut. Eller lärare.

Sen blir det morgon.
Harry intill mig .., prat med Äldsta Dottern på väg till jobbet.
Hon, som har alla kvällar upptagna - det är fotboll och sälja korv i kiosken på fotbollsplanen och nattjobb och dagjobb och träning -, nu tänker hon väcka barndomsminnen till livs igen och börja rida!

Ringer vårdcentralen och bokar tid för den här frusenheten.
"Ta nån snäll doktor ...", ber jag sköterskan och hon säger att ..."ja, men Vera, hon är jättesnäll!"
Perfekt.
Innan torsdag klockan 9.00 i nästa vecka kanske jag har blivit en Het Kvinna, men utifall inte, så blir det lite provtagning och sånt.

Av bara farten känner jag mig pigg.
För första gången på länge har jag nu kunnat gå nerför trappan i ett enda svep, inga ett-och-ett-steg och jag flyttar ut sängen från Sal 1 till det vi kallar för Gunnars Rum .., dammsuger ., putsar några fönster .., diskar ..., vaskar golvet i ett av rummen och slänger tvätt i maskinen.

På det hela taget känns det som en bra morgon.




10 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Det måste kännas skönt att kunna gå "normalt" igen! Men så verkar du också ha varit flitig med träningen, eller var det kanske det isande badet som gjorde susen?

Elisabet. sa...

Ruta Ett: ja, det känns skönt! Det blir så mycket enklare, -)
Och jag tränar nog varken mer eller mindre än andra ..., men det går ju framåt, trots allt.

Evas blogg sa...

Heja på!

Rexxie sa...

Gör inte som min mamma bara!

Hon ramlade och slog i axeln och fick ett träningsprogram som hon följde nitiskt till punkt och pricka.

När det inte blev bättre kontaktade hon sjukgymnasten som konstaterade att mamma helt enkelt hade träningsvärk efter att ha varit för idog!

Elisabet. sa...

Eva på Frösön: ,-) tack!

Anders/Rexxie: ja, din mamma är nog mer nitisk än vad jag är. Jag följer i stort sett träningsprogrammet från sjukgymnasten .., tar det emot alltför mycket, då tar jag det lugnare .., känner jag mig pigg och alert, då går jag på promenad. Men det är aldrig så att man tar ut sig så man blir kräksjuk.
Det är klart att man blir trött, men det blir man ju av träning.
Vad som är det rätta - ja, det är då minsann inte lätt att veta -!
Sjukgymnasten säger en sak .., läkaren i stort sätt samma sak .., i Frankrike är det helt andra metoder enligt Monet (och dom kanske är väl så bra, vad vet jag ...?)alla har liksom synpunkter på hur man bäst ska komma igång.
Jag FÖRSÖKER att följa rena sunda förnuftet. Tar det emot alltför mycket, då lugnar jag ner mig.
Däremot - och det vet jag är en brist hos mig - när jag känner mig pigg och stark, då glömmer jag lätt bort mig ,-)

Bloggblad sa...

Tänk, jag lyssnar aldrig på Karlavagnen, jag läser mig till sömns. Annars tycker jag om småprat, typ Ring så spelar vi - fast jag somnar ofta om då.

Eva i Tyresö sa...

Hur har du det med sovandet?
Hoppas det fixar sig även med frysandet.
Tänk att du doppade dig?!
Att du vågade!
Min långe man har så ont i ryggen så vi kanske dröjer....Han kan inte sitta just nu.....

Monet sa...

Hoppas du och Rexxie noterat att jag inte haft en enda synpunkt på ditt vårdopp:)). Mår du bra av det så är det väl jättebra!
Samma gäller din egen rehabilitering. Känns den ok för dig är det ju som det ska. Att man här där jag just nu bor har en något annan syn på både förebyggande vård och framförallt hur man sköter eftervården, ja, det är ju som det är. Olika kulturer, olika synsätt. Viktigast att man följer sin egna högst privata kropps signaler och der gör du ju. Grattis till fint resultat hittills och så kanske man kan få tipsa om extensiv sköldkörtelprovtagning med tanke på frusenheten?

Elisabet. sa...

Eva i Tyresö: oj, hälsa till Långe Maken och önska honom god bättring! Det märks att vi är äldre allesammans ,-)

Monet: njaaa, jag väntade nog inte att du skulle hojta, jag tänkte att du nog har givit upp hoppet mig ,-)

Men vet du vad jag gärna skulle vilja veta, jo, det är hur rehabiliteringen vid knäprotesoperationer går till i Frankrike? Det får du mer än gärna berätta om!

Och ja, på torsdag ska jag ju till vårdcentralen så får vi se vad dom säger och jag tog upp det där med sköldkörteln också.

Monet sa...

Jag har skrivit ett långt mail till dig om det man kan se som skillnader i rehabiliteringstänk mellan Frankrike och Sverige. Hoppas det ger dig lite mera kött på benen!