onsdag 24 september 2014

Möten - stora och små - .....



Det finns dagar på jobbet som förvandlas till nånting som liknar små glittrande diamanter.
Igår blev det en sån dag.

Först kommer två män - säljare, förstår jag - och presenterar sig vid kassan, ja, dom vill prata med chefen .., och innan vi hämtar honom, så tycker jag mig känna igen den här mannen på bilden, han som är en av säljarna och pratar en tämligen grov skånska, och jag frågar honom ...., "men du är ju så bekant .., var i hela fridens dagar ..?"

Min almanacka under Fridhems Livs-tiden ...

Det visar sig då att detta är ju Lennart, denne alltid så pratglade "Nenne" som under min tid på lilla Fridhems Livs i Ystad körde ut Pågens bröd! Ja, men var det ju!!
Vi räknar ut att det nog är tio år sedan vi senast sågs och jag blir så himla glad av det här mötet!


Jag bodde tvärs över gatan. Inga avdrag för resor till och från jobbet.

Man kan fråga sig  v a d   det är som gör att man blir så glad av såna möten?
Jo, jag tror att det har att göra med att ..., ja, när man har ryckt upp sina rötter rejält och planterat dem långt hemifrån (långt och långt, allt är ju relativt, men från Malå till Ystad är det långt)  och sedan rycker upp dem igen, så där som en blomma som inte växer som den ska och nä, nu gör vi ett nytt försök här, i en annan rabatt, och när det då kommer någon som befunnit sig i samma trädgårdsland - eller i närheten - då blir man så himla glad!
Det känns hemtamt.
Så är det i alla fall för mig.

Isabelle, på besök i det gula huset.

Sen kommer Bellas mamma och handlar.
Hon berättar om en upphittad kattunge och dotterns ofattbara glädje, men också bedrövelsen över att Bellas mamma är pälsallergiker och hur ska man nu göra .., den lilla kattungen hittades i skogen, ynklig och mager, ja, det blir nog katthemmet som får ta sig an den?

Och så, vid charkdisken, möter jag tre små töser, alla syskon .., och en av dem, Ida, har just den här dagen fått göra hål i öronen och hon kan nästan inte bärga sig, så gärna vill hon visa sina fina örhängen! 

Och så kassan igen: ett äldre par som handlar berättar att dom nyss kommit hem från en vinprovar-resa i Alsace, i Frankrike .., och alldeles lyriska är dom och vi säger samstämt att tänk, så mycket glädje man kan få av resor - all längtan innan, själva resan och allt vad det innebär .., och så efteråt, alla minnen -.

Så var den här dagen.
Helt underbar!


3 kommentarer:

Första året i Hjo sa...

En fin dag! Det Är långt mellan Ystad och Malå. Och till Alsace också. Goda viner där.

Elisabet. sa...

Första året i Hjo: så fint det låter, "Första året i Hjo" - har du en blogg, eller är det bara som du kallar dig -?

Ja, det är långt. Känns nästan som att byta land. Eller så kändes det då.

Klimatet sa...

https://m.facebook.com/groups/444415885646458?view=permalink&id=3188735054547847

Bild tagen från din lägenhet av tidigare boende..
Mvh holmystad@gmail.com