tisdag 24 mars 2015

"Och du då .., vad har du för planer ...?"


... frågar den som är schemaläggare på jobbet.

Nu ska sommaren 2015 planeras mera i detalj.
Fyra stycken är dom som sitter i fikarummet och mest handlar det - då, när jag tar mig en kopp kaffe, en kvart innan mitt pass ska börja - om frukt, - och gröntavdelningen, men det är ju också allt det andra.

Aldrig har jag varit med om en så turbulent vinter-vår-sommar, rent arbetsmässigt.

Flera av töserna som arbetat två, tre somrar i rad - och som nu är hur duktiga som helst -, söker sig nya vägar .., och det är ju fullt förståeligt och så börjar allt om från början igen.
Lära upp.
Post, spel, ATG, hundratals PLU-nummer, släputhyrning, krediter, själva kassan.
Allt ska dom snappa upp innan det är dags för sommarjobbet, då, när affären i ett slag förvandlas ., då, när vi plötsligt använder tre kassor mest hela dagen och köerna växer sig hur långa som helst.

Mitten av juli i fjolsomras ...

Och vem ska ta mejeriet när C har semester?
Beställningarna som plötsligt ska fyrdubblas ..., stooora leveranser .., och om jag knappt kan ta mig ut ur bilen en vanlig vardagkväll i mitten av mars, hur ska det då vara under högsäsong med mejeribackar som staplas höga ungefär som Eiffeltornet?

Och hur blir det med charken?
Underbara, fina, suveränt duktiga, alltid så rara och kreativa Rebecka, hon har fått rena drömjobbet och vi är många som suckar och blir bedrövade! Tänk, att vissa människor har den där inre gåvan .., dom är liksom helt självgående! Åååå, så jag kommer att sakna henne!

Dikanäs. Vid mormors husknut. Semester 2014.

Allt det tänker jag på, när frågan om mina egna sommarplaner ställs, ja, så där apropå?
Ghana-resan och ledigheten därefter är förstås redan inprickad - två veckor och några dagar i juni -, och jag står vid diskbänken i personalrummet och försöker tänka efter ..., tjaaa .., pv har ju sommarlov .., ja, men jag kan ta .., ja, men jag tar första veckan i augusti, det blir nog bra! 


Såja, då är det avklarat och jag tackar för mig (men först råkar jag putta omkull min kaffemugg och kaffet rinner över chefens mobil och tack och lov att den klarar sig!) och runda-bordsmötet fortsätter ännu ett tag och jag går till kassan och tar mig an postburen och beställer frimärken med bin som motiv - då tänker jag på Gunnar i Jämtland -, jag pratar med rara Astrid på post-supporten ..., hon som talar en slags härlig tjuuuungande finlandssvenska .., och Felicia, som läser till lärare, dyker upp en timme efter mig och säger att hon kan ta brödburen alldeles utan att vi spelar sten-sax-eller-påse om det och jag vill bara krama henne och sen susar hela kvällen bara iväg.



10 kommentarer:

gunnar i vaplan sa...

Ska PV ut och segla nåt i sommar och åker ni bort den vecka som du har ledigt där i början av augusti?
Tänker komma ett par dagr neröver Hallandskusten framöver sommaren och tänker boka tågbiljett så fort det går att få tillgång till billiga biljettpriser.
/gunnar/

mossfolk sa...

Vilken underbart somrig bild -den från Dikanäs!
Här ska bara göras kortare utflykter i sommar. Men lediga, det är vi. Hela sommaren :)

Elisabet. sa...

gunnar i vaplan: nej, vi åker nog inte bort alls i augusti och i juni är ju pv hemma när jag är borta och det blir svårt med segling för honom öht, då vi ju har hundarna och sigge och jag arbetar i juli. Du är välkommen när som helst!

Elisabet. sa...

mossfolk: den där semestern i fjol, det var nog den bästa på evigheter! Varma, härliga möten .,. fint väder .,. massor med bad .., god mat .., kusiner och en moster i Dikanäs .., och känslan av att vara hos mormor, fast hon varit död länge.

Ruta Ett sa...

Vad mysigt ni verkar ha på jobbet! Jag är säker på att du bidrar en hel del till det!

Elisabet. sa...

Ruta Ett: mysigt? Njaaa ..., men inte alldeles oävet heller ,-)

Anonym sa...

Tack o lov att man inte behöver bestämma sin semester längre

Friherrinnan

Tony sa...

Härligt inlägg, fina reflektioner.

Anonym sa...

Tänk så mycket som sker utan att vi andra, icke involverade, tänker på det.
Butikerna fylls med varor, operationer planeras, busschaufförer hämtar ut sina bussar och sedan plockar passagerare utmed vägen, bilverkstäder tar hem avgassystem och byter ut. Ja att hela vårt samhällsmaskineri bara fungerar, och vi tar det för givet.
PV

Elisabet. sa...

Friherrinnan: ,-)

Tony: men tack!

Pv: jag håller med!