tisdag 8 september 2015

Efit på tre dagar .., jo, jo.

 
Jocke och Håkan. En av dem har, just idag, skrivit på papper och blivit husägare.

Jag backar lite, klockan är 14.00 när jag börjar jobba och på väg till omklädningsrummet möter jag postchauffören Håkan och så Joakim som tar sig an isbergssalladen som är på extrapris.

Håkan har en skylt framme i rutan på lastbilen och på skylten (inhandlad på Gekås för 19:.- ) står hans namn, annars hade jag inte haft koll. Mängder med tunga paket kommer han med.
Om jag jämför med när jag började på Hemköp för snart fem år sedan och hur det är nu, så är det en himmelsvid skillnad när det gäller antalet postförsändelser/paket!
Sååå mycket mera som handlas via nätet numera!

Klockan 14.00 och 16.30 .., då är jag hela tiden i kassan.
Bakom mig tar Malin sig an veckotidningarna som kommit. Plockar ut dom gamla, in med dom nya och så rapportera via datorn .., plombera lådorna och sätta på etiketter.


Vid 17.00-tiden har jag löst av i charken, men kallas mellan varven till kassan.
Då kommer Malin och lämnar ett paket till posten.
Malin driver tillsammans med sin man såväl Göstas Café som Skepparstugan, båda i Steninge. Missminner jag mig inte, så har dom även caféet vid Särdals kvarn på sin lott.
En arbetsmyra är hon och alltid så vänlig och rar!
I sommar har köerna med parkerade bilar varit hur lång som helst ute på kustvägen! Och somliga dagar har motorcyklar i mängder stått utanför caféet i Steninge!
Nu, efter månader av hårt arbete, kan hon andas ut lite.

Jag beslutar mig för att dokumentera min dag.

Vid 18.00-tiden har jag avlöst Marie i charken och skivat parmaskinka så tunt, så tunt, så tunt som det bara var möjligt och sedan rostbiff ..., och jag har sprungit ifrån charken och tagit kassa två och postärenden och så tillbaka till skinkor och grillade kycklingar och Marie, som ideligen fått avbryta sin rast, ser trött ut.

Vid 19.00-tiden är det kontorsjobb och kvart över sju till tio i åtta ägnas åt att kolla datum i ostavdelningen.

Från tio i åtta till fem i halv nio, stämmer vi av kassorna, buntar kvällstidningarna och rapporterar dem, låser vagnsskjulet, tar in allt som stått utanför entrén, tar hand om brödet som är kvar, kör in bär och vissa grönsaker i kylarna .., låser, kollar igen så att allt är i ordning ., tvärdiskar i personalköket och sen får vi äntligen stänga för dagen!
Mycket hanns inte med.
Inte en chans att jag hann fronta och göra fint bland juicerna, inte bland mjölk och smör heller och jag sms:ar Carina som är mejeriansvarig och berättar hur det har varit.
Den som aldrig har arbetat i butik, kan inte ens i sin vildaste fantasi förstå hur stressigt det kan vara.

Utanför entrén står pv och väntar och jag faller ihop som en trasa på passagerarsätet .., tar mig en macka eller två när vi väl är hemma .., tittar på fotboll som inte är nån höjdare och längtar bara efter sängen.

Men i morgon ....!
Då vankas frihet.

// Någon annans arbetsdag ser ut så här.


3 kommentarer:

mossfolk sa...

Haha, ja det kanske är så här man skulle ha gjort med den avbrutna efit-dagen.
Och nej, jag har aldrig tänkt på butiksjobb som ett stressigt arbete... inte innan jag läste din blogg :) Nu tänker jag på det varje gång jag ska hämta ut paket och något strular och köerna växer sig långa.

Dinah sa...

Jag avundas inte de som jobbar i affär. Och jag vet av mångårig erfarenhet hur otroligt tungt det kan vara att tömma paketburarna och lämna ut paket...
Märkligt tycker jag att det är att såna jobb som är både tunga och stressiga och där man dessutom ska ha med människor (som alla är olika) att göra är så dåligt betalda. Sänk lönen för de som bara sitter framför datorer och höj för alla som arbetar med människor.

Elisabet. sa...

mossfolk: det finns säkerligen butiker där man inte behöver stressa så mycket, men det är stor skillnad mot för hur det var förr .., när personalstyrkan var betydligt större.

Dinah: dom behövs nog dom också, dom som sitter vid datorerna, men detta att så många arbetsplatser skär ner tiderna för dom anställda och ändå förväntar sig samma resultat som tidigare, det förstår jag inte. Jo, jag begriper varför, men det i slutänden blir det inte bra, enligt mitt sätt att se det.