tisdag 8 september 2015

"Men hur kunde du veta ...?"


Igår på jobbet.

En kvinna står framför mig och ska betala och hon har så där i förbifarten lyssnat till pratet med den tidigare kunden, han som undrade om jag hade ätit surströmming och jag svarade att "jo, en burk Oskars hos min syster i Skåne!"

Och det pratas om "Norrland" och kvinnan framför mig berättar att i hennes ungdom åkte klassen från Halmstad till Järpen i Jämtland för att åka skidor (i Malå åkte vi på 60-talet de tretton milen till Skelleftehamn och badade i badhuset där!) och hon vittnar om hur annorlunda det var och att minnet finns kvar, nästan glasklart, fast det nu har gått nästan sjuttio år sedan dess.

"Det var så fint i Jämtland och så vänliga människor ..", säger hon.

Bakom henne står ett äldre par och ler och den kvinnan säger att "men så underligt, du förstår Elisabet, jag kommer från Järpen, jag är född där, men har bott i Halmstad i nästan hela mitt vuxna liv ....". 

Och så blir det en stunds prat om det där vackra landskapet som jag tycker så mycket om.

Allt pratet och alla leenden, tack vare Oskars surströmming. 

Och titta, så läcker design det är på burken .., med dom där fiskarna nertill!

3 kommentarer:

Evas blogg sa...

Instämmer helt, en burk Oscars kan ge upphov till trevlig samvaro med andra. Och jämtlänningar särskilt :)

Bert Bodin sa...

Om jag inte minns fel, fick Oscars bäst i test i våra lokaltidningar. Har inte provat den än. Men vi har vår tradition på jobbet att varje år äta surströmming tillsammans. Den 24 sep är det dags. Sedan kan jag berätta.

Evas blogg sa...

Jag har ätit årets och den var helt underbart god.