onsdag 6 december 2017

Era tankar om Finland ....


Benved säger så här ... mina första minnen är godis. Den söta goda lakritsen och de illgröna runda kulorna. Som vuxen är Finland, ett par av min allra bästa vänner. De intressanta författarna, favoriten är Ulla-Lena Lundberg, Tove Jansson, och Kjell Westö.
Den fina finlandssvenskan, arkitektur, möbeldesign, dirigenter, ja min lista blir lång. Trots detta var jag för första gången på fastlands Finland ett halvt dygn för två jular sedan. Men förra sommaren besökte jag en av mina vänner i den åboska skärgården. 
 
Turtlan säger så här: "För mig har Finland varit rätt så anonymt förutom ett kort besök i Helsingsfors för sådär 25 år sedan. Kryssning med några timmars besök i huvudstaden.

Men nu på senare år har det blivit mycket Finland. Min närmste kollega är från Finland och hon bjuder på Memma varje påsk. Gott tycker jag!

Sen åkte vi ju till Ekenäs och Fiskars (orten där man gör Fiskars saxar mm) och köpte vår kära båt Amalia. Hon är av ett finskt båtmärke. Kom med trailer och färja över havet hit till Vänern.

Sen så åkte vi på en Helsingsforsweekend i februari i år. En fin ljuvlig vinterhelg med båtmässa och bastubad på hotellet.

I augusti packade storasyster sina resväskor och tog färjan över havet för att läsa på folkhögskola i Borgå. Så där är hon nu i landet Finland. Så numera känns Finland oss mer nära och kärt. Så Grattis kära Grannland!

Och Kattis så här: Tove Jansson! ❤️ Svårmodet, tangon, design och fazer.

Babsan så här: Ungefär som du..och så fint skrivet.Vi hade släktingar som bodde i Haparanda så då gick vi över till Torneå och köpte sagolikt god rökt skinka, aldrig smakat dess like. Sedan köpte vi "negerlakrits",ljuvligt gott. Åkte även premiärfärja 1968 eller 1969 från Umeå eller Skellefteå till Uleåborg, spännande.

ellem så här ... Byn Kantlax i Österbotten där min mamma är ifrån och där jag har många släktingar och vänner. Dit åker vi varje sommar och jag har alltid en längtan dit. ellem

-b- i norge skriver så här: "Jeg stammer jo fra Finland .Mine forfedre var svedjefinner fra Savolax .

bettankax i lund ... Jag vet ungefär som du om Finland. Kanske finns det en servis Ittala? Smycken Lapponia?

mossfolk så här: Ojoj, så där många saker hade jag inte kommit på på rak arm iett blogginlägg... En gång har jag varit där. Kanske var jag elva, tolv år? Vi åkte färjan över med husvagnen och åkte sedan landvägen tillbaka. Minns inte särskilt mycket av landet i sig, men däremot att jag var förvånad över hur många som kunde i alla fall en del svenska. Jag kunde ju inte ett ord finska bortsett från "vad heter du" och "tack". Något som mamma lärde mig med hjälp av ett lexikon när vi satt på färjan. Säkert med baktanken att det skulle underlätta när vi barn skulle hitta nya kompisar på alla nya campingplatser vi kom till :)

pv så här: jo, han minns ett våldsamt rallarslagsmål i Umeå, det var just på Finlands nationaldag och pv blev så småningom inkallad som vittne. Allt han kom ihåg var ju fel ..., eller det mesta .., och för denna nesa kommer han att tänka på Finland, i samband med årsdagen. Annars är det mest finländska vinster i hockey som han kommer ihåg. Och Väinö Linnas romaner.

  
Jag minns mera: Jörn Donner förstås .., denne annorlunda man som satt i tv och rökte som en borstbindare .. jag minns att jag tyckte så mycket om hans sätt att tala. Och detta att han var så rättfram. Så lite inställsam.

ellem .., om du läser här .., om du med några ord skulle säga vad du förknippar Finland med .., vad skulle vi då få höra, eller läsa om?


2 kommentarer:

Steel City Anna sa...

Kul att läsa. Jag tycker mycket om Finland. Minns en turistaffär i Helsinki där butiksbiträdet bad om ursäkt för att hon kunde så lite svenska. Och jag sa att jag ber om ursäkt för att jag bara kan räkna till tre på finska! Den obalansen mellan våra länder tänker jag på. Grannar men ändå så långt emellan jämfört med Norge och Danmark, det är iallafall min känsla.

Anonym sa...

Jättegott matbröd! Rågblandbröd från Oravais bageri är en höjdare, Tyvärr har "riktigt bröd" alltmer ersatts av samma sorts bröd som i Sverige. Fazers blå, den enda ljusa chokladen som jag köper. Förr hette den Fazers blå export och fanns bara på färjorna i 200 g kakor, eller plattor som man säger där. Så blir jag alldeles varm i hjärtat när jag nånstans hör den dialekt man pratar i Kantlaxområdet. Den ger så mycket positiva minnen! Finland är ju för mig mest denna sjöby där jag har rötter på mödernet. Och jag vet nog ingen annan stans där vi blir så varmt välkomnad av alla när Vi kommer! Tyvärr finns nu de flesta av släktingar och grannar på kyrkogården. Jag upplever att det är ett starkt och jordnära folk. Har ju hört en del berättats om krigsåren och hur man levde då. Detta blev lite mer än några ord. ellem