lördag 30 december 2017

Sextiofem liter per dag ...

Full fart som vanligt på jobbet idag.
Ideligen fick jag ropa på Marie till andrakassan och hon ilade mellan delikatessavdelningen där hon förberedde semlorna för i morgon och så allt det andra förstås.
Måtte det komma frukt, - och gröntleverans i morgon, annars blir det inte roligt.
Och ATG-maskinen gick sönder vid halv tre, så ingen kunde spela på V75 eller köpa andelar.

En storvuxen man i trettioårsåldern kanske, kom till min kassa lite senare på kvällen och jag frågade vad han arbetade med.
Jo, han och en kompis har mjölkkor; åttio stycken, närmare bestämt.

Eftersom där inte var några andra kunder just du, berättade han (jag frågade) om sitt arbete.
Att korna går på lösdrift, alltså inte är bundna ., att dom kan bli rejält gamla, men allt beror förstås på hur mycket mjölk dom levererar. Den bästa kon producerar ungefär sextiofem liter mjölk per dag och mjölkas tre gånger dagligen, för att inte tynga för mycket på juvret.

Jag frågade hur länge en genomsnittlig ko blir kvar hos dem och han sa att det varierar mycket, men sex, sju år och mer än så, om den får vara frisk.

Sist av allt - på den där frågan mellan 1 och 10 - hur han trivs med sitt arbete, svarade han utan att tveka: långt mer än tio!

"Det är inte ett arbete, det är en livsstil, att sätt att leva och man måste verkligen tycka om djuren, alla kor är så speciella, ingen är den andra lik!" fortsatte han.

Nu vet vi det.

2 kommentarer:

Dinah sa...

Fantaskt,

Ruta Ett sa...

Jo, så är det nog att alla är unika, både människor och djur!