tisdag 18 oktober 2022

En annorlunda tisdag ...

Efter hårklippningen vaknar jag med ett rufs som inte är av denna världen och om det var någonting jag kanske befarade med att kapa kalufsen, så var det just detta .., att ett för övrigt bångstyrigt hår skulle ta sig alltför stora friheter. 

Precis så blev det. 

Nu får jag ställa mig i  duschen var morgon. Bara någon minut, så där så att jag får styr på lockarna. Det är heller inget egentligt problem, enbart ett konstaterande. 

Klockan halv nio idag hade Harry fått tid för undersökning på Hallands Djursjukhus i Slöinge. Pv släppte av mig på vårdcentralen för egentest av blodtrycket. (120/59). Satt en kvart och bara vilade först .., pratade lite med en magerlagd man och upptäckte Pia; läkaren som i sin tur upptäckte mitt hjärtproblem. Denna Pia tog emot en sjalettklädd kvinna och var så oändligt varm i rösten. Jag tänkte att den kvinnan (med sjaletten) inte kunde komma till en mer underbar läkare. 

Besöket på djursjukhuset gick bra. Prover togs på den spruckna bölden och nu har Harry ordinerats såväl smärtstillande som antibiotika och ett återbesök är inplanerat om en vecka. 

Det ska sägas, att Harry är ungefär som sin matte när det gäller läkarbesök, med den skillnaden att jag inte är rädd, men min KROPP reagerar med någon slags rädsla, helt obegripligt varför. 

Efter såväl tandläkarbesök som en kontroll på sjukhuset, är jag illandes röd om kinderna, så där klimatkterie-flammig.

Harry .., han blir helt utslagen och somnade bums i bilen, till och med snarkade och det gör han fortfarande, där han ligger på soffan Ektorp. 

Medicinen har han fått. 

Allt gick bra. 

Vi körde hemåt i ett höstigt landskap med stubbade åkrar .., mjuka färger, kor och hästar .., men först en sväng till Harplinge och ett besök på biblioteket där jag hämtade ut den av mig reserverade boken "Jag har torkat nog många golv", en biografi om Maja Ekelöf, författad av Nina van den Brink. 

Minns ni henne - Maja Ekelöf -? Städerskan som skrev boken "Rapport från en skurhink". Mamma läste den och var helt uppfylld; det var nog i den vevan hon ansåg att alla - inklusive städpersonal - borde ha likadana löner, ja, i alla fall på Malå sjukstuga. Gensvaret var väl si så där, för att inte säga helt obefintligt. (Hur hon hade tänkt sig detta att somliga med höga studieskulder, ja, som tillbringat flera år på universitet - då har skulder som till syvende och sist ska betalas - ja, det vete sjutton). 

Måhända hade hon inte tänkt alls?
















Den av mig efterlängtade boken stod  i alla fall på "reservade-hyllan" och efteråt svängde vi förbi hos Sonjas dotter Maria som nyligen flyttat in i ett alldeles eget hus. S o m  jag beundrar kvinnor som gör sådant! (Min ena syster, t.ex). Vi satt vid köksbordet och drack kaffe och Sonja - som var där och inte bor långt därifrån - tände ljus och jack-russeln Alice som säkert är tretton, fjorton år, vaknade och blev förskräckt när hon i köket upptäckte en svart hund med strut på huvudet.

På väg hem passerade vi en jättelänga av nyskördade sockerbetor och så lyssnade vi till vilka som utnämnts till ministrar. Dom flesta brukar komma från södra delen av vårt land, men åtminstone en - en ångermanlänning - kunde jag hitta, nämligen Gunnar Strömmer. Han är landets nye justitieminister och även om jag inte är moderat, tycker jag att han verkar vara en klok människa.

(Nej, det finns tydligen flera! Elisabeth Svantesson är född i Lycksele! Många smålänningar har tydligen hamnat i regeringen).

Och just nu tittar solen fram! Sedvanlig medaljutdelning sker i sommar  .., till den som orkat ta sig igenom detta inlägg! Nu ska jag gå på promenad!

8 kommentarer:

Gunnel sa...

"Rapport från en skurhink" har jag läst för länge sedan. Kanske inte bara din mamma som ville ha likadana löner till alla. 70-talet var speciellt. Hörde programmet om Svensktoppen som var utsatt för massiv kritik på 70-talet. Anmäldes för att det var farligt för unga och fy för ABBA som tjänade pengar.
Melodifestivalen var omoralisk osv.

Babsan sa...

Skaffa dig en blomspruta ,fyll med vatten spraya på håret och ”dutta”upp lockarna .Inte ett dugg krångligt,jag lovar🥰

Elisabet. sa...

Gunnel: ja, jag minns 70-talet .., då gick exet på polisskolan och var gång vi körde till Göteborg och passerade Kumla (och det blev prat om fängelset) blev vi osams. Jag tyckte väl att fängelser var ett otyg - släpp fångarna loss! - och maken tyckte tvärtom. Under årens gång har mina åsikter förändrats rätt markant ,-).

Elisabet. sa...

Babsan: ja, det tipset fick jag även av hedgrenskan, men också att jag ju kan tunna ut det där mitt bak och det skulle kanske kännas bättre? Tack ändå för tips!

Turtlan sa...

Här körs det med blomspruta varje morgon. Ja den är bra även för spikrakt hår. Sprutt sprutt så är håret… nästan… fixat.
Två ministrar från Värmland blev det. En såg jag på ”posten” för någon fin vecka sedan. Landsbygdsministern alltså. Han bor i Solastan… knappast på landsbygden alltså.
Den andre blev försvarsminister. Gulp vilket jobb just nu.

M och jag sa efter rapport ikväll… hur länge går det innan en minister visar sig ha missat betala dagisräkningen eller något sådan. Någon brukar ju alltid ryka efter kort tid.

Elisabet. sa...

Turtlan: men vilket cv han har, den värmländske försvarsministern som tydligen gått på bordtennisgymnasium i Lycksele! Kan inte somna, så jag ligger och läser in mig på den nya regeringen. /Elisabet

Turtlan sa...

Ja det kan ju vara en bra merit… 😉
Vet inte så mycket om honom heller så får väl läsa på jag också.

Elisabet. sa...

Turtlan: nej, det tror jag inte, men att han är värmlänning är ju inte illa det heller ,-) Plus cv:et.