tisdag 19 september 2023

Dagens fönster ...


... fångades igår under ett besök på biblioteket i Halmstad. 

I vanliga fall gäller ju Harplinges lilla bibliotek, men där pågår en renovering och är stängt under obestämd tid, ja, men då får det bli Det Stora Biblioteket.

Och stort är det verkligen.

Fönstren på bilden vetter mot den "halländska floden Nissan" och särskilt kvällstid är det så vackert!  

 

 

 

 

 

 

Foto: Jonas Ericsson. 

Titta, så vackert det ligger där och nästan svävar iväg över vattnet! . 

Följande kan man läsa på Wikipedia:

"Stadsbiblioteket ritades av arkitekterna Mette Wienberg och Kim Holst Jensen vid Schmidt Hammer Lassens arkitektkontor i Århus, Danmark. Efter en arkitekttävling, där allmänheten fick rösta, så vann deras förslag till nytt stadsbibliotek med bred marginal över de andra förslagen. Resultatet av omröstningen ledde till att vinnande förslag också kom att byggas.

Byggnadens form är helt unik och skapad efter de träd som stod och står på tomten. Arkitekterna lade helt enkelt ett papper på markplanen och drog upp byggnadens form efter träden. Fasaden är täckt helt i glas och en del av byggnaden vilar på pelare i Nissan. Det nya biblioteket inrymmer även bibliotekskafé och nyhetsrum, sagorum och föreläsningssalar samt Halmstads Konsthall[1]. Stadsbiblioteket fick Halmstads byggnadsnämnds arkitekturpris 2006."

Man kan ju fråga sig vad det kostar - vintertid - att värma upp hela den här glasbyggnaden?


Barnavdelningen är stor och där var liv och stoj och en pappa satt behagfullt tillbakalutad, allt medan småttingarna lekte, ja, så helt annorlunda än barndomens bibliotek där man nästan viskade fram orden. 

De böcker jag var ute efter (boktips på instagram från generösa babsan/gub001 i Roslagen .., ) var utlånade, så det blev något helt annat i stället, nämligen Håkan Nesser och Paul Auster. 

 




På en pelare fanns dessa små recensioner av barn som läst olika böcker, kanske under sommaren?  Jag fullkomligt ÄLSKAR sånt här!

3 kommentarer:

Rexxie sa...

Appropå bibliotek och hur det är där numera så rekommenderar jag Mychal Threets på Facebook! Hur entuastisk som helst!

https://www.facebook.com/mychalthreets

Exempelvis här....

https://www.facebook.com/reel/695950889065379

Gunnel sa...

Brukar ibland sitta på vårt bibliotek, läsa månadstidningar och titta ut över innerstadstjärden. Verkligen rofyllt! Halmstads bibliotek är fantastiskt vackert vilande på vatten och med allt glas.

Båthuspernilla sa...

Håller med om.att han är fantastisk. Så mjuk ton och så mycket entusiasm för sitt bokkall.