tisdag 24 oktober 2023

Tisdag i oktober ...


Det är förstås ett ålderstecken, detta att vi tycks kallas till diverse provtagningar oftare än vanligt. 

Eller är det bara så att det  u p p l e v s  på det viset?

Nu på morgonen pv:s tur. Det blir en cykeltur till Harplinge där den ordinarie vårdcentralen har någon slags filial och det är där provtagningen ska ske. 

Därefter cyklar han nästan rakt norrut, längs med alla åkrarna och kommer till Getinge, där han hämtar ut min blodtrycksmedicin. En cykeltur på tre-fyra mil inalles.

Och sist av allt rakt västerut igen, förbi Steninge kyrka och rakt ner mot havet till (med bokskog på ömse sidor av vägen) och så svänger man höger i Steninge och sista biten norrut igen, hem till Stensjö. 

Nu är han alltså hemkommen och bjuder på fem-i-elvakaffe och Harry bjuds även han på något gott .., en liten godisbit. 

Tog mig nu på morgonen an ett kompendium som jag fått av en näst-kusin - Jeanette i Perstorp - som hon i SIN tur fått av någon släkting. 

Där kan man läsa allt om min mammas morfar - folkskolläraren - och om hans föräldrar vilka  ursprungligen kom från Ångermanland 

P-O Hanssons dotter (min mammas moster) - Gerda Nilsson- fick en dotter Gunny, född 1933 och hon berättar bland annat så här: 

"Så fort man kunde fick man börja hjälpa till med att både diska och bära ved. Under sommaren var det slåtterhjälp som gällde. Sommaren kom och vi var nere vid Sunnansjön och tog oss ett bad. Uppe på "slädhusvinden" läste vi gamla tidningar och åt angelika. När jag var 11 år gammal var jag hemma och skötte djuren, medan mamma och pappa var på vårhelgen i Dikanäs. Jag fick sköta om 4 kor, 1 häst, får, gris och kalvar. Mormor Lotta kom och kollade om jag mjölkat ur korna ordentligt. När mormor blivit änka och bodde ensam i sin stuga, fick man hjälpa henne med städning och annat smått och gott."

Det är så intressant, så det är helt omöjligt att lägga ifrån sig papperen. 


På bilden syns denna mammas moster Gerda som nr 2 i den översta raden från vänster.  

Nr 3 hette på samma rad hette Fanny och skötte om telefonväxeln i Dikanäs. Nr 1 från vänster var Hanna, hon var gift med "polismannen/fjärdingsmannen" August Westerlund och henne har jag träffat. 

Min mormor syns längst t.v. i den nedre raden, i mitten mammas mormor Lotta och dottern Jenny (Julietta .., som andranamn, så vackert!). 

Hanna, mormor Betty och brodern Nestor, gifte sig alla med tre syskon Westerlund.

Inga kommentarer: