torsdag 29 augusti 2024

Hur det blev ...


Gårdagen blev till en sån här dag som man borde rama in och titta på i november. Först flera timmar i Skallkroken, tillsammans med friherrinnan. Kaffe i termos, solstolar och låååånga bad i ett 20-gradigt (och salt!) hav. Fågelsträck på väg söderut och >-formationer som såg ut lite hippp som happ. Vi tänkte att detta kanske var unga gäss, vilka ännu inte fått kläm på hur det  e g e nt l i g e n  ska vara. Och ett av sträcken flög österut. Svalorna på bilden har sedan länge sedan tackat för sig, men bilden får vara med.

Senare på eftermiddagen fisksoppe-middag tillsammans med Eva från Tyresö och hennes man. I timmar satt vi ute på altanen och jag ångrade bittert inköpet av musslor (hälften öppnade sig inte och fick slängas) och det blev som vanligt mycket prat om allt och inget. En hel del om Ulfs föräldrar, båda från landet Halland. Jag frågade hur hans mamma var - ja, som människa - och Ulf loooog och tvekade en stund. 

"Å, Nanny var UNDERBAR!" sa Eva genast

Ulf satt tyst och skrollade på sin mobil och så, efter en stund, räckte han plötsligt över telefonen och visade mig. Jo, där var en bild på en massa skolbarn och efter att ha begrundat bilden, sa jag att "jag tror att din mamma är flickan med vit krage i nedersta raden." 
Jo, så var det. 

Och andra bilder .., en vacker kvinna bakom en mejeridisk .., mörk i håret .., ja, hon kunde lika gärna ha varit barnfödd i Italien, och det slog mig genast att Nannys gener gått i arv i rakt nedstigande led till sitt barnbarn Maja i Tyresö. Samma färger. Lika vackra.



Annat som det pratades om var ALS (pv har två kusiner, båda döda sedan länge, vilka drabbades av detta elände) .., sjukhusförsäkringar i USA .., och inte minst seglatsen i Bohuslän. 

Pv visade sin mobilfilm från det väldigt smala sundet i Bohuslän, vilket på sjökortet benämns Lilla Jungfruhålet.
Inte mer än kanske sju meter brett och då gäller det att ha koll på navigeringen och inte sitta och titta på sin mobil.
(Bilden här intill).

 
Prat blev det även om Evas så högt älskade morfar Pelle som endast hade ett barn - nämligen Evas mamma Maja - och hur snäll denne man var. 

Pelle som, så många andra, arbetade på Yllefabriken i Norrköping och som här på bilden sitter med fötterna i ett fotbad, ja, vid sommarstugan i Graversfors. 
 
Vid spinnmaskinerna på Yllefabriken arbetade hans fru - Evas mormor - Gerda.
Ullen kom i stora, hårt packade balar från Australien och ibland kunde man i balarna hitta skinnslamsor och till och med små leksaker som råkat komma med, har Eva tidigare berättat.
 
Intill honom på bilden .., Evas lillasyster Karin, död sedan några år tillbaka.

Men nu är det en ny dag. Nya äventyr (ja, äventyr och äventyr). Mera bad. Och min dator krånglar, nu kan jag återigen inte skriva in vissa tecken. Kolon, t.ex. Ytterst irriterande. Nåja, det löser sig väl.

4 kommentarer:

Marit (dubbelsyster på Instagram) sa...

Det verkar ha varit en härlig dag! Musslor är gott men håller med om att det är lurigt hur många man har kvar att äta efter tillagningen.

Elisabet. sa...

Marit: (tack att du förklarade vem du var!) Ja, mest var det väl för att det blir så vackert, som små båtar som seglar omkring, men nästa gång blir det nog utan musslor. /Elisabet

Anonym sa...

Så härligt varmt hav ni har! Här var det bara 9 grader idag och blåsigt, så det blev ingen simning eftersom jag inte gillar vågor. Nu har jag tagit fram badskor och -vantar. Men det gäller att hänga i inför vinterns vakbad! ellem

Elisabet. sa...

ellem: Vi hade 28 grader när vi åkte hem från Skallkroken. Det är för mycket för mig, men eftersom det fläktade skönt, så gick det an ,-). Hoppas att jag kan fortsätta med simmandet ännu ett tag. Blir det kyligare - vilket det ju blir - kommer väl maneterna. Hu! Beundrar storligen ditt isvaks-badande.