fredag 11 oktober 2024

Dagen idag ....


Fredag idag. Lugnt och fridfullt. Sigge som jaaamar och vill ha kokt fisk och blir sur när jag ställer ner fatet med torrfoder. 

"Nä Sigge ., du har fått en omgång kalkonfrikassé redan, det blir ingen fisk förrän ikväll , du får tåla dig!" säger jag.  

Då hoppar han upp på soffan och lägger sig, faktiskt tittar han på tv; vill förstås veta vem som tilldelats årets Fredspris. 

Det blev en japansk organisation  "Nihon Hidankyo - för dess arbete för en kärnvapenfri värld" - och Svenska Freds representant i SVT:s studio hade inte långt till tårarna, av glädje, alltså. 

Från fredspriset till fågelmatning. 

När vi senast var på K-rauta köpte jag en ny fröbehållare. Den visade sig ha på gränsen till för små hål, så pv har vidgat några av dem, så nu blir det nog lite enklare för alla bevingade besökare - nötväckor, blåmesar, talgoxar och pilfinkar - att norpa sig solrosfrön. En ekorre har också varit där och jag har även rengjort fågelbadet och fyllt på med nytt vatten. Något bad i egentlig bemärkelse är det inte; allra mest ser jag fåglarna dricka vatten därifrån. 

För övrigt? 

Ringer dagligen till min äldsta syster och hon låter så glad var gång. "Tack som ringde, det är så roligt ..!" säger hon och alldeles varm i hjärtat blir jag. Jag tycker så oändligt mycket om henne, men det är så många ... "men". Detta att åldras är inte alldeles enkelt. Så många minnen som dyker upp från mammas tid i Ystad, sånt som jag paketerat och lagt i små fack i hjärnans arkiv. Nu tjoppar dom upp, dom där minnena. Och även oron. 


Ungefär så här ser det ut även idag, men solen tackade nyss för sig. 

Vi har suttit och bläddrat i nästa veckas reklamblad, ja, precis ., det är sådant som pensionärer kan ägna sig åt. Kaffe är på extrapris (om man nu kan kalla det extrapris, allt är som bekant relativt), 2 pkt Arvid Nordquists kaffe för 89:- .., perfekt, då blir det fyra paket för vår del, att fylla på förrådet. Bregott 500 gram ska också inhandlas. 

För övrigt hittade vi absolut ingenting. 

Och på tal om pensionärer .., vid ett besök på återvinningen i Haverdal, träffade jag i förrgår en av kunderna; en man som under lång tid behandlades för cancer i käken och han bar då som en slags ansiktsmask och jag tänkte att oj, ska han verkligen klara av detta ..? 

Det gjorde han! 

"Saknar du jobbet i affären ..?" frågade mannen och jag sa att nej, det gör jag inte, jo, lite ibland .., eller kanske mest att jag saknar kunderna, men den här känslan av att själv styra sin dag ., den är obeskrivlig! Mannen, som tidigare arbetat som rektor, menade att  j u s t  så  var det. Är det. Och helt  ärligt upplever jag själv den känslan dagligen.

Igårkväll ringde femåringen. 

Han låg då i sin säng och ville att jag skulle ta den där "ramsan" igen. Jag frågade om han var ensam, nä, pappa låg också intill och då kändes det aningen pinsamt att be en bön, så jag liksom snubblade på orden, men tog med detta att han inte skulle ha några mardrömmar och att alla i släkten skulle få vara friska och lite sånt. Ja, jag tog även med Sigge, farfar och Karins två hundar Lykke och Mila, faster Marias Charlie och Steven och Anna och Mickes två katter - Paddan och Vickan och inte att förglömma hästen Tristan, ja, Harry fick också vara med, var han nu håller hus.

Kvällen innan hade jag frågat hans mamma om allt detta var okej? Jodå, det var det. 

Så är det här i landet Halland. I alla fall just här.

Inga kommentarer: