tisdag 8 oktober 2024

Yrkesval ... och lekar. Eller: "Vad lekte vi som barn ..?"

En sak till som vi pratade om igår, handlade om vilka lekar vi ägnade oss åt som småflickor. Det visade sig att grannen Annelie, hon låtsades att hon arbetade på Försäkringskassan och då hade hon ett slags kartotek där hon antecknade vad som nu skulle antecknas och hon vittnade om hur roligt hon tyckte detta var. Hur blev det? Jo, hon började på Konstfack och slutade som scenograf, tämligen långt från arbetet på Försäkringskassan. 

Och själv lekte jag affär (en köksstol förvandlades till butiksdisk och syltlök, strösocker och annat plockades fram  för försäljning) och så fick mamma (aldrig pappa) komma och handla. Ingen kassaapparat hade jag, mer bara som en liten låda med småmynt. I lite högre ålder, lämnade jag affärslivet och förvandlades då till bibliotekarie. I en avlång trälåda med register satte jag spelkort som blev till lånekort. Att bläddra i ett register .., det var helt underbart roligt! tyckte jag. 

Frågade pv vad han drömde om att arbeta med, jo, han närde en dröm om att bli sportjournalist och ägnade sig åt att sammanställa olika tabeller och sådant, kanske mest för lagen som han då höll på .., Sverige i hockey-VM och Öster när det gällde fotboll. Då var han nog lite äldre .., nästan tonåring.

Du som läser här ..., hur såg dina lekar ut? Vad drömde du om att bli? Du får mer än gärna berätta, så lägger jag in det här under inlägget.

Hedgrenskan skriver: Vet inte om jag hade något drömyrke, men älskade att leka kontor. Skrivmaskin, papper och pärmar.

Babsan skriver: Jag älskade att leka affär, kontor och bibliotek. Kul hade jag. 

Eva i Tyresö, f 1943, berättar: "Ja, det vet du ju Elisabet vilken lek jag tyckte bäst om .., det var att vara skolfröken! Vi var fyra personer i en liten 1:a i Norrköping och jag fick aldrig ha kamrater hemma för att leka; det blev för trångt, men när våren och sommaren kom,  d å .., då kunde jag ju hålla skola utomhus, låtsas vara fröken och hade yngre kamrater som elever, däribland min lillasyster Karin och jag älskade den leken! (Eva blev ju långt senare speciallärare). En annan lek, som nästan var lite förbjuden, det var att springa omkring i hyreshusets källarplan, som en tunnel var det och när någon vuxen kom, då tändes lyset och det blev våldsamt spännande! Min bästa kamrat Gunilla, dom bodde också trångt och inte heller där fick vi leka inomhus. I deras lägenhet bodde även hennes farfar."

Solveig i Dalarna, f. 1946, uppvuxen i  Norra Kasker i Lappland, ja, i skogen utanför Arjeplog, berättar: "Mina två systrar var betydligt äldre än jag själv, så jag kommer nästan inte ihåg att jag lekte på något speciellt vis. Hade väl helt enkelt ingen lekkamrat där ute i skogen. Nej, jag lullade säkert på där hemma .., vi hade ju timmerhäst, hund och katt och på alla bilder av mig har jag en hund intill mig! Och så så läste jag mycket böcker! Vi hade Djurens Värld (tyckte bäst om att läsa om hundarna) och uppslagsböcker, jag kommer inte ihåg om det var Norstedts eller .., men jag kommer ihåg baksidan på en av dem, det stod: A - Asunden! Det var långt till skolan - 3 kilometer - och den sträckan gick jag ensam, berättar Solveig, som kom att arbeta som bibliotekarie och nu som pensionär, ja, då deltar hon i skrivarkurser (och bor ute i skogen!) Här är hennes blogg.


Här en bild av en glad Solveig och lapphunden Netta. 

Berget är Välbmaboda, skriver Solveig. 


Sonja, född 1933 och pv:s moster - berättar: "Jaa, du lilla vän, vad jag lekte med, eller lekte som barn .., ja, det var inte så mycket det, jag hade en stor cellouid-docka, kanske kommer du ihåg hur dom såg ut, den lekte jag ofta med och drog den i dockvagnen, men det är nästan den enda lek jag kommer ihåg. Att man var liksom en mamma." 

Sonja berättar också att hon var yngst av totalt elva syskon; hon hade fyra bröder och sex systrar och den som var närmast henne i ålder, var en bror, född sex år tidigare. Många var redan utflugna ur boet när Sonja växte upp. Familjen bodde i Markaryd i Småland och hennes far var lantbrukare och hette Axel, men han var även gårdfarihandlare. 

"Du förstår, han vägrade lära sig att cykla, utan promenerade flera mil och sålde vävskedar och med lantbruket blev det lite hipp som happ, det fick nog mamma ta hand om. Förresten, vet du vad min mamma hette? Hon hette Amri Helfrida och i småskolan ville fröken att vi skulle berätta vad våra föräldrar hette och då sa fröken att ingen människa kan väl heta Amri, du får be din mamma skriva sitt namn på en lapp och ta med den till skolan!" Allt det berättar Sonja .., ja, hon kommer ihåg allt mera, allt eftersom vi pratar. Hon låter glad. Vad hon kom att arbeta med? Jo, hon blev distriktssköterska.

Christel i Skåne berättar: Vi bodde i Ö Klagstorp där mina föräldrar drev ett litet hotell. I samma byggnad fanns det en övergiven butikslokal med en gammal kassaapparat, skyltfönster och disk. Där tillbringade jag många timmar. (Men vilken drömtillvaro! Det hade ju varit rena himmelriket för mig! hälsar Elisabet.)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vet inte om jag hade något drömyrke men älskade att leka kontor. Skrivmaskin, papper och pärmar.
Hedgrenskan

Babsan sa...

Jag älskade att leka affär ,kontor och bibliotek.Kul hade jag.

Elisabet. sa...

Babsan: Ja, se där, vi hade kunnat bli kollegor i affären! /E

Elisabet. sa...

Ja, kontorist lekte jag också ofta! Stor lycka när jag fick hjälpa mamma att på vår lilla grå skrivmaskin skriva namnen på inbetalningskort till Röda Korset - mamma måste ha varit kassör eller sekreterare -! /E

Christel sa...

Vi bodde i Ö Klagstorp där.mina föräldrar drev ett litet hotell. I samma byggnad fanns den en övergiven butikslokal med en gammal kassaapparat, skyltfönster och disk. Där tillbringade jag många timmar 😆