söndag 6 oktober 2024

Symfoniorkestern ., tre bekanta i orkestern och lite annat.

Ja, så har jag då fått vara med om att lyssna till en Symfoniorkester och tänk, att det var första gången i mitt 70-åriga liv. Foajén var fylld av människor i min ålder och uppåt, mest kvinnor, men förvånansvärt många män också och roligt var det upptäcka båtgrannarna Karin och Göran i vimlet Dirigenten var dansk (pratade perfekt svenska) och inledde med att presentera programmet - det var bra, särskilt för en icke-initierad som jag själv -. 

Det hela inleddes med Carl Nielsens Festmarsch ur Aladdin-sviten. Därefter tre stycken ur Svansjön (vackrast av alltsammans!), John Williams "Harry´s Wondrours World" (jag som inte sett ett enda avsnitt av Harry Potter ..., njaaa) och efter paus då besökarna kunde dricka te eller kaffe eller äta förbeställd mat, avslutades det hela med Beethovens Ödessymfoni.

En upplevelse förstås! 

Jag förundrades storligen över hur violinisterna orkade spela så ihärdigt hela tiden - en man blev allt rödare i ansiktet - och jag förundrades också över att jag bara såg en enda en i orkestern som bar en ring, typ vigselring, men det kanske har sin förklaring .., en sådan är måhända i vägen när man spelar? Nästan alla bar långbyxor  (snyggt) och det var blandade åldrar.

Så här såg det ut just inna det hela tog sin början. 

Jätteintressant att detaljstudera t.ex mannen med cymbalerna och hur koncentrerad han var. Noterade fyra kvinnor som spelade basfiol och sex (kanske var dom åtta?) som spelade cello .., mängder med kvinnor var violinister och jag tänkte .., dom tre som sitter närmast dirigenten .., är dom särskilt duktiga? (En av dem fick en bukett blommor efteråt och hon reste sig upp och tackade efter ett nummer ..) och längst till vänster satt betydligt yngre kvinnor som spelade .., ja, jag säger helt enkelt fiol.  

En av kvinnorna som spelade någon slags flöjt fick också särskilda applåder - kanske var dom fyra totalt -? 

För övrigt .., hade jag våldsamma problem med nya p-appen Aimo som höll på att driva mig till vansinnets brant och jag var inte ensam om den saken. Konferencieren bad publiken om överseende om någon skulle komma in lite senare, då "det är krångel med p-apparaterna". Jag klurade ut det till sist, men mannen och kvinnan i bilen intill, dom gav upp och skyndade in till konserten. När vi kom ut låg en parkeringsbot på deras vindruta.

Så var det.

Inga kommentarer: