söndag 11 januari 2009

På jobbet....



Mannen är en av de allra första kunderna på morgonen och egentligen räknar han sig som "norrlänning" och tycker därför att vi liksom "hör ihop på nåt vis", ja, vi är av "samma slag".

Nu har han handlat det vanliga och berättar om den tänkta promenaden nere vid havet och så frågar han om jag har tittat på tv-programmet, det som sändes igår, "ja, du vet, Stjärnorna på slottet"?

"Jo, åååå, vad jag tyckte om Gardell igår!" säger jag.

Det är då allt tar sin början.

Mannen säger att denne Gardell .., ja, faktiskt blir han kräksjuk bara vid tanken på honom och hans partner..., och inte bara på dessa män, nej, alla män som håller på så där, det är lika hemskt!

"Men man måste ju förstå att han är sjuk .., det är inte friskt det där ...!" säger han.

Det är knappt jag tror mina öron.

Och jag håller inte alls med.

"Men ..., det viktiga är väl ändå att människor älskar varandra .., om män älskar män och kvinnor faller för kvinnor .., det har väl ingen betydelse alls och inte hur dom älskar heller .., sånt bekymrar mig inte det minsta!" säger jag.

Det är nämligen detta som mannen tycker är värst av allt .., för då är man nästan som dom här som idkar umgänge med getter eller hästar .., "är det du är .., är det du menar ..?!"säger han och himlar med ögonen.

Och han vet nog.

Hemma i Norrland har han en gång träffat en man som "hade den läggningen", men den mannen blev botad, ja, just det .., han blev b o t a d och visserligen påstod mannen som tillfrisknat att han då inte längre kände lust till vare sig män eller kvinnor; ja, han blev på något vis neutral .., ett neutrum .., men hellre det .., säger mannen och skrockar belåtet.

Det är nästan hopplöst att diskutera; vi har som en enorm ravin mellan oss .., ja, vi är så långt ifrån varandra som hade vi befunnit oss på olika planeter och där är inga andra kunder, bara han och jag ..., och jag tänker att det verkligen inte är underligt att världen är som den är .., om vi människor är så begränsade i vårt sätt att se på våra medvandrare; om bara det egna sättet är det enda rätta .., om bara vi själva bär på Sanningen.

Det är vad jag tänker.

Och sen tackar i alla fall mannen för sig och säger att han nog struntar i strandpromenaden, för det är alldeles för snåla vindar där ute.

Och det är just vad det är.

Precis så.

21 kommentarer:

Anonym sa...

ibland bara häpnar jag inför människors åsikter. att en sådan enkel sak som att vara kär kan vara så kontroversiellt..

jag har rest en del och det största som jag lärde mig var ödmjukhet. att inte klampa in som vit och ha alla svaren.

tyvärr finns det dem som aldrig når den insikten.

det är dock ganska intressant hur herr Gardell kan väcka sådant hat. personligen beundrar jag både han och hans äkta hälft..

missH

Anonym sa...

Jag skulle ALDRIG klarat av att hålla mig lugn om jag fick en sådan kund!!!! Babsan

Anonym sa...

Jag säger bara... De mest rabiata är oftast tvivlare över sig själva. Det är min erfarenhet.

Gäller även religiösa fundamentalister. De skapar en regel och vägrar släppa den av rädsla för att behöva ta in något annat.

Jenny Bergvall sa...

Det är verkligen inte konstigt att världen ser ut som den gör. När folk är så inskränkta och trångsynta att de inte kan se utanför sin egen "sanning". Så tråkigt att man har den där inställningen tycker jag. Vi talade lite om folks uppfattning om ditten och datten igår, jag och sambon. Efter att jag frågat honom: Är jag så naiv som tror gott om alla och inte fattar hur man kan tycka illa om någon som har en annan s.k. sexuell läggning? Då svarade han mig: Nä Jenny men få har så stor förståelse för andra andras leve. Svart eller vit, gay eller ej, tjock eller smal, du ser allas perspektiv och är öppen och förstående för det och dömer sällan. DET är vad du är, inte naiv.
Det var så skönt att hör dom orden. För ibland har jag verkligen undrat om det är jag som är helt knäpp eftersom jag är utan förståelse hur man kan bry sig om vem som gör vad med vem och inte fattar vad det är för skillnad om någon älskar en kvinna eller man. Person framför mig är en människa, aldrig gay eller svart. Jag BRYR mig inte om sånt.

Oj oj , vilket långt inlägg det blev *s*

Anonym sa...

Ja inte är det konstigt att världen ser ut som den gör, när det finns sådana människor.

Jag fattar inte heller vad det spelar för roll vem man älskar, bara man gör det. Det är ju det som är det viktiga!

Marge_II sa...

Inskränkthet är faktist flera gånger värre än vanlig dumhet!

Anonym sa...

Man undrar ju varför denne herre bryr sig så ofantligt om vad andra gör i sänghalmen?

Gardell är inte min favorit, men det är för att han så gärna är elak. Jag tittar inte på programmet därför att jag inte fattar meningen med konstlade konflikter - och framför allt för att jag avskyr att pressen gör så stor sak av allt som går på TV. Löpsedlar, för jösse namn! Jag tittvägrar!

Anonym sa...

Bert: Jag håller med. För den som försöker intala sig att han minsann inte är SÅN, är det förstås enormt provocerande med SÅNA som lever lyckliga i godan ro.

Elisabet. sa...

till er alla: jag har inte sett de övriga avsnitten av den här omgången av slottgrejen .., så det är möjligt att herr G har varit jobbig och allting, men IGÅR, då tyckte jag att han var bra.

Det kan till stor del bero på att jag kände såååå igen mig i ALLT han berättade om sin dementa mamma och att jag rördes nästan till tårar för den ömhet han visade henne.

Och sen är det ju det här, att vem andra människor älskar, - man eller kvinna - det bekymrar mig inte och jag förstår heller inte att andra har såna problem med det hela.

Jag minns en gång för ett par år sedan då jag från min utsiktspunkt från datorn, såg ett par unga män som stod och kysstes utanför kvartersbutiken tvärs över gatan och om detta skrev jag och jag minns hur snopen jag var.
Då svarade magnus i amsterdame eller rexxie nåt i stil med ..."det är väl bättre det .., att folk kysser varandra än tvärtom ...?" och jag minns hur jag skämdes över mig själv.

Sen håller jag HELT med dig Annika angående det totala vansinnet som tidningarna håller på med .., antingen det är detta eller Bonde Söker fru.

Hänt Extras förstasida har varje vecka något om nån bonde.

Man blir spysjuk!

Hedgren sa...

Sann kärlek är aldrig fel.

Hedgren sa...

Kolla gärna in mitt inlägg från 1 januari...

Anonym sa...

Det var verkligen en passande kommentar om vinden mannen hade som slutkläm...

Jag tycker mest synd om sådana här människor som liksom fastnar i en viss tanke,t ex det här med homosexuellt sex, det blir omöjligt för dem att ändra en uppfattning. Det tar liksom stenhårt stopp. Det hjälper inte hur en annan person försöker få dem att se saken ur en annan synvinkel. Det upplevs som ett hot att ändra uppfattning, och deras syn på världen.

Det typiska är att de hänger upp sig på själva sexet, att ett homosexuellt förhållande innehåller precis samma ingredienser som ett heterosexuellt och inte enbart handlar om sex - blir omöjligt för dem att inse.

Man kan inte låta bli att undra om de är lika låsta i sina tankar när det gäller andra saker också? Det måste vara en smärtsam upplevelse varje gång isåfall, när de måste ändra en förutfattad mening.

/Småländsk tjej

Anonym sa...

Jag tror det bottnar i okunskap och rädsla.
Vi är alla ett. Var sej vi vill eller inte! Olika men ändå så lika!
Jag såg Stjärnorna på slottet på juldagen hemma hos familjen. Eftersom jag inte har tv (!)hemma så passade jag på då mamma ville ha sällskap! Jag gillar Gardell. Fast han var aningens besserwisser och pratkvarn i det avsnittet. Men vad gör det =)
Skall se de andra på nätet tänkte jag!

Anita sa...

Jag tror att åsikterna om homosexuella är en generationsfråga. Det är inte alltid så lätt för gamla människor att hänga med och förstå nya ideér och uppfattningar. Det kanske märkliga är att han framförde sin åsikt så tydligt..

Anita sa...

Med "han" menade jag mannen du pratade med vid kassan..

Smulan

Anonym sa...

Men är det en generationsfråga längre? Jag tror det handlar om andra mentala tillstånd än ålder.

Anonym sa...

Ab, jag tror det är både en generationsfråga och en individuell fråga. Även unga människor kan ha problem med att man/jag är gay. Det är iaf min erfarenhet.
Anna-Karin i H

Christina sa...

Jag tycker Bert kommentar var klockren! Precis så tror jag att det är.

Det finns en gammal ramsa: Han som sa't han va't.
Stämmer nästan jämt.

Elisabet. sa...

Själv drömde jag en gång att jag strök en klasskamrat på låret.

En kvinnlig klasskamrat.

Det var rätt trevligt.

Faktiskt ..-)

Anonym sa...

Men då borde jag ju vara stockkonservativ, gammal som jag är?

Elisabet: Du gillar ju stora bröst också! :)

Elisabet. sa...

annika: ja, det finns säkert ungdomar som är lika konservativa ,-)

Och ja, ååå, vad jag tycker att det är fint med stora icke-silikonade bröst. Inte sexigt-fint, men fint.