torsdag 21 maj 2009

Förr i tiden ...



Från kusinbarnet Lotha kommer några gamla bilder farande genom rymden.

Åååå, titta .., där är den kavata moster Margit som står intill kossorna!

Undrar om det inte är mormors hus där till höger?

Moster Margit var min mammas storasyster och så fanns deras lillebror Ivan som dog i tjugoårsåldern.
(Mormor fick tre barn med Erhard, sedan ytterligare tre barn med Haqvin Bergman och en av de tre var Gunvor, mormor till mitt kusinbarn).

Ivan var blind och mamma sa, på sin ålders höst, att det nog var av den orsaken som hon valde att arbeta så mycket med blinda bolivianer/indianer .., dvs, att ta dem till ögonläkare för operationer eller att skaffa glasögon åt behövande eller att i Sverige lyckas få ett ögonmikroskop värt hur många tusen som helst, ett mikroskop som en ögonläkare i Bolivia fick ta hand om .., jo, säkert var det därför ..., detta evighetslånga dåliga samvete över lillebror Ivan som, med sin blindhet och sin epelepsi, hamnade på dåvarande Umedalens sinnesjukhus.

"Du förstår Eliza .., jag minns hur han stod vid bussen när han skulle åka hemifrån och tårarna rann nerför hans kinder .., han ville inte .., och det kändes som skulle jag kvävas av ångest!" sa mamma.

Och bilden ....

Moster Margit .., denna urstarka kvinna med sådan personlighet .., som fick "bud" när människor skulle till att lämna denna jordevärlden .., och moster Margit med sin livsglädje.

Tack Lotha!

Inga kommentarer: