onsdag 24 februari 2010

Detta är vad jag sysslar med ...



... renskriver, via headset och bandspelare, pensionatvärdens morbrors memoarer.

Just nu befinner jag mig kring år 1945.

Morbrodern, Gösta, är sjuttioåtta år, så det är en bit kvar.

Så här berättar Gösta bland annat om när han som tioåring fick extraknäcka på biografen Grand.

"Ibland gick filmen sönder. Då fick maskinisten vara snabb med att limma och laga, det skulle han klara av på tre, fyra minuter. Vid ett sådant avbrott fick vaktmästaren se till att tända ljuset i salongen, så att publiken kunde se varandra. Om det var slitna filmer, så kunde dom gå sönder flera gånger under samma föreställning."

10 kommentarer:

Rexxie sa...

Vad bra du är på maskinskrivning! (fast det borde jag väl inte vara särskilt förvånad över med tanke på publiceringstakten på bloggen :-)

stationsvakt@gmail.com sa...

Vilken snabbskrivare du är. Själv kör jag nästan bara med högra pekfingret, och ibland med det vänstra också, om jag känner mig äventyrlig.

Elisabet. sa...

Rexxie: 1969 gick jag en kameral utbildning som jag ÄLSKADE! Dvs, jag älskade maskinskrivning och maskinräkning och när året var tillända kramade läraren om mig och sa att "ja, jag har ju haft många elever, men ingen som varit så passionerad i att skriva maskin!"

Jag kunde sitta hela raster och slå kilometerlånga utslagsremsor på Addo X-räknemaskinen .-))

Bokföring och sånt var inte min cup of tea, men i maskinskrivning och maskinräkning hade jag högsta betyg och jag tycker fortfarande att det är skitkul, men jag skriver fler fel nu. Det syns på filmen också .. hur jag backar och suddar.

Elisabet. sa...

Johnny: ,-))

Man kanske kunde fördela det man är bra på? I så fall skulle jag önska mig ditt filurkunnande, ja, hur du lägger in musik och sånt på dina filmer. Om jag bodde i Sthlm skulle jag be att du blev kursledare för sånt.

Anonym sa...

Håller med de övriga, du är snabb på tagentbordet, men jag har ett minne från Bastusel där du inte höll fingrarna riktigt där du skulle vilket gjorde att det var lite svårt för chefen där att läsa vad du skrivit. Kommer du ihåg det? /Kram Agnetha

Elisabet. sa...

Agnetha: hahahaha! Ja, det kommer jag verkligen ihåg!! Jag kommer ihåg annat också,-) Växeln ...

Cecilia N sa...

Hihi, jag hade en kompis som hade en elektrisk skrivmaskin. Det här var på 80-talet.
När hon skrev så fortsatte maskinen en stund efter det att hon klattrat klart. Det var fascinerande.

Elisabet. sa...

Cecilia N: ja, oh vilken glädje när vi fick övergå från Facit Privat till elektrisk maskin ..., som det SMATTRADE och man kände sig som en Riktig Sekreterare .-)

(vilket var vad min storasyster var .. hon hade gått på Barlockinstitutet i Sthlm och kom sedan att arbeta åt en irländare och gissa, om jag tyckte att det tjusigt .-)

Sven Teglund sa...

Intressant att du skriver ut memoarer. Är det nåt som kommer att ges ut?

Jag kommer ihåg bion hemma i Husum, filmen gick ofta av där också på 60-talet. Och att ljuset tändes.

Elisabet. sa...

Sven: ,-)

Ingen aning, men det är väl vad pv:s morbror hoppas på. Hur som helst är i alla fall oerhört intressant.