fredag 21 maj 2010

Nya möten ...



Alldeles knökfullt är det på tåget från Malmö till Göteborg!

K n ö k f u l l t!

Så jag står i gången mellan två kupéer och vi är säkert tio stycken som trängs och alla tittar lite åt sidan, så där så man inte ska tränga sig på .., eller så beundrar man utsikten, om man har tur att stå vänd åt det hållet.

Mitt emot mig står en kortväxt rödhårig kvinna.

Hon har grön jacka och en scarf runt halsen och jag tänker att hon ser ut som nån hemifrån och så råkar hon säga en enda mening och jag hör tydligt ö:et som uttalas som i rök och då ler jag och frågar om hon kommer norrifrån?

Jodå, det gör hon.

Från Örnsköldsvik ursprungligen, men sedan fem år tillbaka bor hon i Landskrona.

Om hon trivs?

Nja, så där, säger hon.

Det är själva boendet som inte är det ultimata, men det var nu inte därför hon flyttade söderut, för att bo så galant, nej, hennes partner bor i Tyskland och det är åtminstone åtskilligt närmare att då bo i Skåne, än i Ångermanland, jo, så det går bra.

Länge, länge pratar vi och hon är så rar och trevlig och jag frågar vad hon arbetar med?

"Ja .., inom polisen .., fast administrativt", förklarar hon leende.

Och jag berättar om mina barns pappa som också arbetar inom polisen och även han i Malmö och hon frågar vad han heter, jaså, Tommy .....!

"Ja, men honom känner jag ju .., jag arbetar på lönekontoret och sköter om löneutbetalningen till honom, och hans fru .., jamen, henne pratar jag ofta med, vi brukar mötas nu och då på jobbet, hon är ju från Kiruna, jaså, han håller sig till norrländskor i alla fall ...!" säger kvinnan och ler så varmt.

Och vi pratar om fenomenet att barn till poliser ofta själva väljer polisyrket och att poliser även gifter sig inom kåren, så där som läkare och sjuksköterskor .., (och skiljer sig frekvent också, för den delen) och vi pratar om detta att bryta upp i mogen ålder (hon är född -57) och att våga ta steg som man inte trodde sig om .., och om hur det är att leva i Skåne och hur det ska vara att bo i Halland och om det är någon skillnad alls och i så fall: vad beror det på och hur ser den skillnaden ut?

Sånt.

I Landskrona stiger hon av.

Vink-vink och klapp på axeln.

Ett härligt möte blev det.

2 kommentarer:

S o F sa...

Tack E för en en helt makalöst vacker bild på underbara Skåne.

Natti natti.

mossfolk sa...

Barn till lärare också... Ungefär hälften av studenterna i vår klass har någon förälder som är lärare.

Så vackert det är med dessa rapsfält!!