onsdag 26 september 2012

Nya tider ...

Att på 60-talet växa upp i ett litet samhälle i det som i väderleksrapporten går under benämningen "norra norrlands inland och fjälltrakter", det var förstås som att leva i en skyddad verkstad.

Aldrig att jag hörde talas om vare sig våldtäkt, incest eller förföljelse av något slag och den där sexuellt frigjorda och ytterst radikala kvinnan som lär ska ha funnits just då, ja, inte fanns hon då på Ringvägen i Malå. Och fanns hon, så upptäckte vi henne aldrig.

Gruppsex var ett främmande begrepp och det enda swing jag hörde talas om,  ja, det var en låt som sjöngs av Alice Babs.

Korruption, det var - i alla fall för mig - något närapå helt okänt.

Femtio år senare kan man konstatera att nu är allting annorlunda.

Det är som om korken har flugit ur flaskan och nu väller eländet bara fram!

Det fuskas i olika vallokaler runt om i vår värld .., Göteborg förknippas inte längre enbart med "goa och glada gubbar", utan lika mycket med korruption och svågerpolitik .., frihetskämpar runt om i världen sätts i fängelse .., författare döms till döden och belöningar i miljonklassen utlovas till den som lyckas ta personen i fråga av daga .., ja, det tar liksom aldrig slut.

Och i dagens DN läser jag om amerikanen William F Browder som kämpar mot herr Putin och hans gelikar  och jag läser om tortyr och troligt mord på juristen Sergej Magnitskij - honom hade jag aldrig hört talas om - och jag läser och förfäras och tänker att världen är galen.

I Italien är det inte så mycket bättre.
Där har ledaren för landstinget i Lazio - Renata Polverini - tvingats avgå efter en enorm skandal,  där Tillväxtverkets fester tycks som rena barnkalaset i jämförelse.

Allt detta kan man läsa om i dagens DN.

Och längst uppe på sidan A1 skriver Hanne Kjöller om skillnaden på att lämna och ta. 
Insiktsfullt, tycker jag.

Annat intressant: Stockholm är "värstinglandstinget" och Västerbotten "bästinglandstinget", när det gäller utskrivning av antibiotika. Man kan fundera över hur det kommer sig? Det lär också vara så att stockholmare - oftare än landets befolkning i övrigt -, besöker akuten för rena bagateller.

Det finns läkare och sjuksköterskor bland bloggvännerna .., vad tror ni om den saken?
Kan det stämma?

Ja, sånt kan man ligga och fundera över, allt medan den lille Rödhaken promenerar omkring på gräsmattan.

I fönstret vilar en katt, gjord av keramikern Jane Bellevik i Ystad.

Jag tycker så oerhört mycket om den.






5 kommentarer:

Dinah sa...

Om Stockholm är värstingar att gå till akuten i onödan är jag inte insatt i, men visst fasen går folk till akuten för litet och ingenting. Minsta lilla snuva måste man rusa till doktorn och fråga hur man ska sköta.
(Dessutom går ju tydligen numer svensken till psykiatrin när de blivit dumpade. Inte underligt att de som verkligen är i behov av psykiatrisk hjälp kan få vänta både 3 och 4 månader innan de kan få komma. En del behöver inte komma när de äntligen får tid, för då har de tagit saken i egna händer och flytt till en annan värld.)
Sen finns det ju dessa som inte går till doktorn förrän de är absolut tvugna, och det är ju inte heller klokt för då kan det vara för sent.
Ja, det är det ju i och för sig ofta ändå eftersom läkarna inte kan ställa rätt diagnos och tyvärr ofta kanske kan men skiter i det.
Ja, det kan tyckas som ett provocerande uttalande, men efter att jag de senaste 10 åren träffat ett stort antal läkare kan jag lugnt konstatera att inte ens hälften borde ha blivit läkare.
Bl.a. har jag varit på undersökning där läkaren mitt under undersökningen tog ett mobilsamtal och köpte däck till sin bil. Och en annan käck typ som släppte allt för händer - också medan han höll på att undersöka mig - och började sms:a.
Ja, detta blev ju en liten utvikning, men jag har en hel del åsikter om sjukvården i detta land. Allt passar sig nog inte för allmänhetens öron/ögon.

Rexxie sa...

Jag tillhör nog den senare kategorin (alltså den som inte går alls).

Akuten = skottskada, knivhugg (djupa), möjligtvis en sprucken blindtarm, och hjärtproblem (och då menar jag fysiska dito). Övriga skall hålla sig hemma!

Nåja, jag har under snart 50 år faktiskt hunnit med två akutbesök. Ena gången sågade jag mig i tummen med en cirkelsåg, och andra hade jag fått en njurbäckenbotteninfektion, den första är väl sisådär 30 år sedan, och den andra är väl 25 år sedan, så det skulle inte förvåna mig om det är dags för en sprucken blindtarm eller nåt sånt snart...

Rexxie sa...

När det gäller "proppen ur" så är det nog mer en fråga om vad som rapporteras i massmedia.

Vet inte om ni såg Steven Pinker hos Skavlan för något år sedan, men han har gått igenom statistik sedan urminnes tider och alla våldskurvor pekar nedåt konstant (med något litet hopp här och där, t.ex. 11/9-attacken). Exempelvis så har våldtäkter i USA minskat med 80% sedan 1973, antalet mord per 100 000 invånare har minskat från 1,2 1976 till 0,2 idag och så vidare, och samma statistik gäller även för Europa och Sverige. Gick även en längre föreläsning av honom för ett tag sedan på Kunskapskanalen, men den verkar inte finnas kvar längre.

Rexxie sa...

Fel av mig. Den gick på UR och finns kvar.

Om ni har 101 minuter över så rekommenderar jag den varmt, om inte annat för att ni skall få se att det går åt rätt håll!

http://www.ur.se/Produkter/169990-UR-Samtiden-Var-fredliga-natur-Var-fredliga-natur?q=pinker

Eva i Tyresö sa...

Mycket förut osynligt ses hos Skavlan-just det.
Det blir inte värre och värre men det syns mer överallt.
Rödhakens bror går här och smyger in i häcken o jag går ut.
Han är så söt.
Men idag är vi inne..regn regn ¨regn. Utom när vi ska till Elisabet förstås.