måndag 4 mars 2013

Skåne ...

Vägen mot Ystad. Det är inte långt ifrån att hjärtat brister.

Mitt på dagen blir det ny utflykt med bilen, nu till Skåne, där Harry ska hämtas hem och sonen ska lämnas av.

Det blir några trivsamma timmar tillsammans .., med mycket prat om veckan som varit .., om det långa och för sonen eländiga loppet igår ..., men också om det som var bra.

Han säger - och då ler jag stort - att dom där små chokladbollarna pärlsocker på, dom som Volksvagen bjöd på längs spåret, åååå, det var nästan himmelskt, så goda var dom .., och så alla människor som satt ute på myrar eller sjöar och grillade och spelade musik från sina skotrar .., eller bara hejade .., eller allt sammantaget, det var också en sån glädje, ja, alla dom som hejade och ropade i spåret betydde mycket!

När vi kommer till Malmö (där det är vår i luften och gräsmattorna översvämmas av Vintergäck!) stannar vi till ute vid Bulltofta där sonen tränar crossfit, och bara ett femtital meter därifrån, finns ett litet matställe där det lagas italiensk mat och så får man liksom själv komponera sin tallrik/bytta.


Vi köper var sin (kvinnan som står bakom disken är så rar och vänlig!) bytta (som innehåller pasta, kycklingfilé som värmdes upp, underbar fräsch sallad, fyllda små tomater .., fetaost, pesto och lite valnötter!) och går till crossfit-lokalen där vi på övervåningen - i det som Anders kallar för lounge och jag för "mer som ett litet vardagsrum" - kan sitta och äta detta ljufvliga (helt suveränt gott!), allt medan män och kvinnor tränar ihärdigt på det nedre planet.

Sonen säger att det här att vara delaktig i den träningen och att vara coach för dom som tränar ., och all samvaron med kamraterna som kommer från hela världen (det är där han har lärt sig arabiska ord), ja, det betyder hur mycket som helst.

Att vara en del i ett större sammanhang .., ja, men hur viktigt är inte det?
Känslan att tillhöra en flock?
Jo, jag vet precis.

I Kerstin soffa ...

Sen kör jag till Kerstin som bor söder om landsvägen och jag får nästan ont i hjärtat, så mycket känslor har jag för det här vackra landskapet som heter Skåne ..; för böljande åkrar och pilalléer .., för havet där på högersidan .., och känslan när jag står vid ett trafikljus och en tittar en bamsetraktor i rumpan.

Det är Skåne.

Här gick jag. Vintergatan i Ystad. Längst där borta bodde mamma.

Och så mot Ystad .., och jag passerar Smyge, Smygehamn, Beddingestrand, Abbekås (oj, vad där har byggts nya hus!) .., Mossby (och stranden dit jag brukade åka om somrarna!) och sedan Svarte där jag promenerade så ofta med Linte ..., och in till Ystad och jag parkerar på Vintergatan där mamma bodde på Ejdern och jag tänker på hur många tusen gånger jag nog gick där längs gatan - all oro som fanns inombords och glädjen över personalen som var så underbar - ..., och jag möter bekanta ansikten som hälsar och på Ica Supermarket arbetar dom vanliga arbetskamraterna och det blir ännu fler kramar och småprat och storprat och kunder som kramar om och säger snälla saker och en kvinna undrar om jag har haft semester ?

"Jag har saknat dig, Elisabet", säger hon leende och det känns som om jag skulle börja gråta.

Regementsgatan. Vid bilen till vänster skymtar det som var min lägenhet. Svarta fönster.

Regementsgatan där jag bodde under sju års tid, är sig lik.
Svarta rullgardiner i "mina fönster" .., alldeles tomt är det.
Stockrosorna som jag smygplanterade till vänster om ingången, är bortryckta.
"Hur skulle det se ut om alla gjorde så ...?" sa vaktmästaren.

Och nu är jag hemma och harry har gått och lagt sig hos husse .., och sigge vet inte till sig av glädje när matte och husse är hemma, ja, han har till och med hoppat upp och satt sig i pv:s knä och låtit sig gosas med.

Nu .... har jag nog skrivit av mig det mesta.

8 kommentarer:

Turtlan sa...

Oj, det blev många mil till i bilen idag för dig. Jag kollade nämligen hur långt det är från dig till Ystad och det var ju över 20 mil.

Men det verkade vara en mycket fin tur! Det ger längtan till Skåne utan tvekan!

Hej från lite norröver!

Turtlan sa...

Oj, det blev många mil till i bilen idag för dig. Jag kollade nämligen hur långt det är från dig till Ystad och det var ju över 20 mil.

Men det verkade vara en mycket fin tur! Det ger längtan till Skåne utan tvekan!

Hej från lite norröver!

SoF sa...

Långa intensiva dagar för dig och medresenärerna Elisabet.

Vilken lycka att allt funkade så bra och att inget tråkigt inträffade.

Man kan ju fundera över hur många i gänget som kan tänka sig att åka loppet nästa år? ;)
Kanske varierar svaret efter hand som tiden går och strapatserna bleknar...

(ungefär som när man precis fött barn och säger: A l d r i g mer)

Massa ♥ ♥ ♥

Eva i Tyresö sa...

Tänk vilka körningar! Så långt och värst med natten från Vasaloppet.
Men det är långt till Skåne också.
hoppas ni åker nästa år också (men helst inte hem på natten).
vill alla vara med månntro?
Tänk att du kunde flytta från Skåne. Halland och havet är inte dumt det heller.

Elisabet. sa...

Turtlan, SoF och Eva: ja, jag var så trött att jag formligen stupade i säng någon timme efter att jag kommit hem! Har sovit som en stock och är fortfarande totalt slut på ..., men ska nu ut med harry och sen jobba från två till åtta.
Det blir nog bra.

Eva: Skåne kommer nog alltid för mig att ha största platsen i mitt hjärta. Jag översköljs av glädje var gång jag kommer körande och ser marsklandet vid Landskrona .., åkrarna några mil från Ystad och sen havet och allt det mjuka.

Jag verkligen älskar Skåne!

annannan sa...

Tänk att du som är från Malå kan känna som jag som är från norr om Sjöbo för Skåne!

Jag brukar ju komma över bron från Kastrup. Och när jag ser den första gården på den skånska sidan, en stor och vacker trädomgiven sådan, kanse en kilometer till höger om spåren i Svågertorpstrakten, då är det den där känslan du beskriver precis.

Jag undrar om det finns fler exilskåningar än jag som blir alldeles lyckliga när du åker till Skåne och skriver om det? Ja, nu är ju jag särskilt privilegierad, eftersom jag är född just i Ystad (även om det beror på att BB låg där), Men ändå, jag tänkte att vi skulle kunna inrätta ett stipendium för dig, där vi bidrog till dina resor i utbyte mot att du skriver sådant här.

Elisabet. sa...

annannan: jag vet precis vilken gård du menar .., och jag kände alltid samma sak när vi kom körande och såg den!

Att komma till ett vårligt Skåne där åkrarna ångade .., där jag såg fågelsträck ..., där vintergäcken gjorde gräsmattorna gula .., och bara den där KÄNSLAN .., att åååå, det här landskapet har för alltid slagit rot i mitt hjärta!

Att köra från Svarte in till Ystad ..., att promenera på kullerstenarna på torget i Ystad .., ja, det finns inte ord för den glädje allt det skänker mig!

Dessutom tycker jag att skåningar är alldeles otroligt vänliga och trevliga!

Elisabet. sa...

annannan: ,-))
Nu läste jag hela kommentaren ,-)

Jo, att jag ska åka ner till Skåne när det våras lite mera ., jag ska be pv att vi övernattar på samma hotell som tidigare (Sekelgården), jag ska titta in på Åbergs Trädgård och gå ner och doppa mig i havet.

Du ska få hur många bilder som helst och kanske svänger vi förbi Sjöbo på hemvägen (min syster bor ju på landet utanför Hörby, så det är ju "som rättest" som man säger hemma) och så ska du få fina bilder från det som är "din bit" av Skåne.

Jag l o v a r.