söndag 21 januari 2024

 Helgdag ...

Mildare väder idag. På promenaden med Harry får man gå med m-y-r-s-t-e-g  då vägen är en enda isbana, ja, frånsett just i mitten, mellan hjulpsåren. Alltså håller jag mig rejält vid sidan om, i någon slags djupare skarsnö. Nej, jag har inte broddar, av den enkla anledningen att jag tycker att det ger mig långt sämre balans. Jag får helt enkelt gå vid sidan om. 

Det fullkomligt  v i m l a r  av spår, precis överallt! Noterar att vi har haft besök av älg på tomten natten mot idag .., stora klövspår, men inte ett enda äpple fanns att kalasa på i trädet, så det blev nog ett fattigt besök för älgen.



Ringer och gratulerar vännen Kent (68 år) tidigare i Småland, numera i Kristianstad, där han övertagit sitt föräldrahem.

Vill även säga ett stort GRATTIS till "Kalaspuff" det vill säga Pernilla i Skåne, som fyller jämnt idag.  Hurra, hurra, även för dig!

Pernilla känns som en lillasyster och det var denna Pernilla som en gång för många år sedan förärade mig en påse  cocosprickar som kom med posten. Vilken överraskning! Och vilken  glädje!

Bilden t.v. kommer från boken "Liten by i Bretagne" av Harriet Hjorth; en bok som jag aldrig kan släppa taget om.

Var känner man sig hemma? I Malå, förstås .., men också i Ystad, här i Stensjö och en gång i en liten by i Aostadalen i Italien. När jag besöker Dikanäs, känns det också som hemma. Kanske finns där några rottrådar som ger sig tillkänna?

Det har, frånsett det evinnerliga eldandet, varit en bra helg. Frånsett tre ynka rutor på lördagskrysset i DN, klarade jag korsordet på egen hand. (Ringde Karin i Bjäresjö och så fixade vi det tillsammans).

Nutidskrysset var ovanligt enkelt, det såg jag att fler än undertecknad tyckte och det handlade om popcorn i olika varianter. Nej, där fick jag hjälp med dipsåsens namn - hur kunde jag inte komma på det -? Tack Karin! Men TÄNK att jag klarade långordet och fort gick det ., det har nästan aldrig hänt. Det ordet (tidningen längst ner) brukar pv ta sig an.

Använde mig av den eminenta pennan som Babsan snällt förärade mig för ett bra tag sedan! Den är perfekt till korsord, med suddgummi upptill, men det glömde jag - som synes - bort.

Upptäcker nya gäster vid fågelbordet .., en trast av något slag, kanske en björktrast? Ljusare på bröstet, ljusare på hela kroppen. I Malå vimlade det av björktrastar, men aldrig en enda gång tänkte jag - så där mer detaljerat - på hur dom såg ut. 

Nu drömmer jag om att få besök av stjärtmesar, men det har ännu aldrig hänt. Hos Solveig i Dalarna, där är dom minsann, men inte här. Rekommenderar verkligen ett besök hos henne, hon skriver så jordnära och fint och kommer från trakten av Arjeplog i Norrbotten från början.

Skidåkning på kanal 6. Tänker göra lite nytta, så snart det är överstökat. Harry sover ihopkurad. Jag borde nog elda lite, men har ingen större lust.

7 kommentarer:

bettan sa...

Nu har ju inte du som yrke att tillverka träkol men jag kom att tänka på visan " jag väntar vid min mila medan timmarna ila."
Så rått och kallt och otrivsamt att frysa inomhus. Ärligt imponeras jag av idoga arbete att hålla elden vid liv.
Men så är jag bekväm av mig och också rädd för att elda. Bristande kunskaper förstås. Sextio år sen jag var scout och lärde mig göra upp eld.
Om kriget kommer, eller krisen, då kommer du klara dig bra. Är det möjligt att reservera en plats på pensionatet, om utifall att?

Elisabet. sa...

Jaa, du kära Bettan, jag liksom inget val annat än att elda, så länge pv är på vift. Jag är helt ärligt sååå less på att vara 15:e m in ut få gå in till pannrummet och se om det ska läggas på mera. Det här spillvirket brinner upp så himla fort. Göra upp eld utomhus är jag nog usel på, jag får nog öva! Oavsett finns det alltid plats för dig i huset! Du är så välkommen, även om det inte blir krig! : hälsar husföreståndarinnan.

Bert Bodin sa...

Stjärtmes är också min önskefågel. Har aldrig sett. Men den finns i trakterna av vår stuga, vet jag.
Steglits har bara varit synlig en enda gång. Den är också välkommen.

Elisabet. sa...

Ps. Skriver på mobilen, därav blir det konstigt. Ds. /E

Elisabet. sa...

Bert Bodin: Steglitsar har vi ofta på besök, men jag inte sett dem nu när det har varit så kallt. / Elisabet

WalkaboutSweden sa...

Stjärtmesar - så otroligt gulliga!
Bara en enda gång fick jag syn på dem, genom alla år som vi bodde i villa. Fick slå upp i fågelboken för att kolla vad det var för söta typer som hälsade på.
💓

Elisabet. sa...

WalkaboutSweden: lyckliga du som fått uppleva dem! Inte EN enda en har jag sett.