måndag 22 januari 2024

En slags rikedom ...

I stekpannan finns renskav från Idre, via mellanlandning i landet Uppland och så hit då. 

I kastrullen skedpalt - ungefär som klimp, men större -. 

På bordet: tallrik, bestick, glas, lingonsylt, Bregott och så småningom mjölk. 

När min äldsta syster bodde i Lund, då blev vi av och till bjudna på renkött med skedpalt och det var himmelskt gott. Robert, pappa till min systerdotter, är till hälften same - på mamma Lauras sida - och när Rita varit på besök i Arvidsjaur och hälsat på faderskapet, då har hon med sig renkött hem. 

Nu är inte skedpalt vad pv drömmer om .., så han gör eget potatismos till sig.  

Vilken middag detta ska bli!

Hur skedpalt ser ut? Jo, det kan Njurunda Ryttarförening visa er. Vanlig palt (det många kallar pitepalt, men vi sa bara ”palt”)  görs på malen eller riven potatis , salt, korn/vetemjöl och så rimmat fläsk i bitar.) Inget ägg och ingen mjölk i smeten. Grannen Ann-Britt i Malå gjorde t ex palt på potatismos!

(Man kan även göra skedpalt och även vanlig palt, på blod, men det har jag liksom inte längtat efter, trots att jag älskar blodpudding.) 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, hu! Hemska barndomsminnen för mig. Min farmor, född i Luleå och uppvuxen i förra sekelskiftets Kiruna bjöd ibland på detta. Inget av oss skånebarn förmådde få ner det. Däremot ”vanlig” stekt renskav med lök och potatis var gott. Blodpalt serverades någon enstaka gång hemma med någon trist vit sås men då matstrejkade vi alla. Blodpudding fick mina barn men jag kunde aldrig äta det, inte heller skånsk svartsoppa! Till min B:s sorg serveras aldrig svensk husmanskost i detta hus, det är bland den svårare typ av mat jag vet, inte särskilt nyttig heller, tung och fet som den är. Så han äter sin ärtsoppa som dagens lunch ibland på torsdagar. Palt har han aldrig ätit, infödd stockholmare som han är! Skrev Monet

Babsan sa...

Så gott😋😋😋😋

Anonym sa...

Monet: Hälsa till Bengt att han har min fulla förståelse! Jag tycker också om vanlig husmanskost, men även annan mat! Och all husmanskost är ju inte tung och fet. Svartsoppa får ingen i mig, men blodpudding är en favorit, särskilt med råkostsallad till. (Rödkål, apelsinbitar, solroskärnor, granatäpplekärnor och ibland strimlad grönkål.) /Elisabet

Anonym sa...

Babsan: OM det var!! /Elisabet

Monet sa...

Bengt hälsar tillbaka och säger att han egentligen är mera nöjd med den medelhavsinfluerade mat han bestås här hemma sen 35 år. Han är mest ’köttätare” och gillar biffar, köttbullar och revbensspjäll och det får han så att han är belåten. Äter han vanlig husmanskost dagligen går han ofelbart upp i vikt!