måndag 12 augusti 2024

 Ny vecka .., ny giv på handen. 

Torekov vid 18.00. Helt plötsligt föreslog pv igårkväll att vi väl kunde segla till Båstad eller Torekov idag måndag. Jag hade ingen större lust, men insåg ju att han längtat. I ett par veckors tid har han arbetat från morgon till kväll med uterums-bygget och ingenting är ju så roligt som att kasta loss sommartid. 

Så det gjorde vi.

Lämnade Skallkroken vid tiotiden och det visade sig vara "gammal sjö" och gungigt. Jag tänkte att har jag aldrig varit sjösjuk under tidigare seglatser, så fanns det en överhängande risk att det skulle ske just idag. Nej, det gick bra. 

Kom fram till ett Torekov där lugnet råder. Gott om plats i hamnbassängen .., vi ligger längs kajen och här är många tyska segelbåtar med ENORMA tyska flaggor i aktern och jag hör olika språk från förbipasserande människor. Endast 1 Porsche hittills, men många cyklister och många har åkt med färjan till Hallands Väderö inte långt härifrån och kommer i led tillbaka ..., till sina bilar eller cyklar. 


Jag fryser och har tagit på mig den blå sticketröjan.Och precis nu .., överraskades vi av Anders med småkillarna som kom på besök!Oj,så roligt!

15 kommentarer:

Monet sa...

Jag vill inte verka ”tyken” men varför nämns Porsche ständigt i samband med Torekov? Nästa gång blir det väl morgonrockarna? Trevligt att ni är i denna lilla trevliga ort som nu bör vara hyfsat turistbefriad?

Turtlan sa...

Härligt! Eftersäsong är alltid bäst i mitt tycke. Angående Porsche så tar jag det som ett skämt. Antalet Porsche är oftast fler i Torekov än om man åker till andra orter i samma storlek.
Skönt med dopp i havet! Nästa sommar… ja då ska jag också bada i havet och gå på klipporna!

Anonym sa...

Monet: Det är precis som Turtlan skriver! Ta det med en nypa salt! Elisabet

Anonym sa...

Turtlan: Det tycker jag verkligen! Efter fjolårets skräck i Torekov med all fylla, superhög musik från närliggande restaurang/disco och ungdomar som spydde och kissade bara några meter från kajen, sa jag att ALDRIG mera Torekov under högsäsong. Igår/i natt: UNDERBART! /Elisabet

Monet sa...

Jag skrev just att jag är känslig för det där och därför lätt humorbefriad i sammanhanget. Det där är alla mina idylliska barndomssomrar sammantaget och hela min familjs favoritplats på jorden. När min 99-åriga mamma nu far på sällsynta utflykter är det alltid för att ta en glass i hamnen i Torekov. Det är klart man kan och får raljera kring Porschebilar och morgonrockar men det finns mycket mer än så i både orten och runtomkring. Som utsocknes vet man inte det och det gäller ju vart man än kommer. Att det sen har blivit en tråkig och skränig utveckling under några korta sommarveckor gäller ju inte bara Torekov - det är likadant längs alla populära badorter, inte minst i Halland! Man behöver ju inte precis frekventera ställena under samma tid - hoppas ni har det trevligt där nu!

Elisabet. sa...

Monet: Men jag tycker nog att jag också berättar om hur vi trivs i Torekov. Men under högsäsong: aldrig mera!E

Monet sa...

Elisabet: kanske att man lätt glömmer hur saker som man själv tycker är självklara kan uppfattas på ett helt annat sätt av andra med andra referensramar. Minns hur upprörd du själv blev när jag skrev att uttrycket ”sjukan” var ett slarvigt och troligen dialektalt begrepp för sjukstuga och/eller vårdcentral/sjukhus. Det handlade då om att det säger man i Malå som är hela din barndom och plats på jorden in i vuxenåren. Jag är verkligen innerligt trött på både det eviga tjatet om lyxbilar och morgonrockar som jag uppfattar är en typ av onödig släng mot förmodad överklass och snobberi. Så känner säkert inte du det men du har heller inte annat än ytliga referensramar till som är mitt barndomsparadis. Högsäsong gör man som man vill med - hamnar är skräck var man än ligger på populära ställen. De överlever heller inte utan sommarperioden utan sina besökare på gott och ont så det får man bara ta!

Anonym sa...

Monet: Min upprördhet berodde på ditt sätt att uttrycka dig; du skrev nämligen att det helt enkelt var obildat, detta att människor hemma kallar sjukstugan för "sjukan." Du tog rätt raskt bort den kommentaren. Nog måste det väl ändå stå mig fritt att beskriva tillvaron såsom jag ser den, särskilt på min egen sida? skriver jag, Elisabet.,

Christel sa...

Som skånetös har jag varit mycket i Torekov. Som ungdom på 70-talet var det ett riktigt röjställe på midsommarafton. Det slogs och söps något fruktansvärt på de (tror jag) tillfälliga campingarna. Några vita badrockar var inget la lade märke till senare på somrarna men i takt med att priserna på fastigheter steg kom naturligtvis även det jag kallar för skrytbilar.
Som medelålders, numera gravt medelålders, tillbringar jag somrarna på Österlen och samma fenomen med lyxbilar finns här. Men så är det, Skånes kust har blivit mångas mycket dyra paradis.
Låter som att det blev en fin seglats. Mannen är smått avis när jag berättar 🫢

Anonym sa...

Jag vill inte bidra till onödig pajkastning i kommentarsfältet, och jag brukar ignorera snarare än argumentera, men nu vill jag ändå säga att det är klart att det står bloggerskan fritt att beskriva tillvaron som hon ser den. Särskilt som det genomgående är med en kärleksfull och respektfull blick - mycket mer så än till exempel jag själv. Det står var och en fritt att ha en egen blogg att skriva på, och det kan väl vara ett bra alternativ om man har många åsikter att lufta. Bloggar som den här och min egen är liksom ett slags virtuellt vattenhål eller kafferep. Och liksom för verkliga sådana så kan man ju välja bort att frekventera dem om man finner det som sägs där stötande. / annannan

Anonym sa...

Så fint att Anders och pojkarna kunde dyka upp så där! Mötas på halva vägen liksom. / annannan

Anonym sa...

Jag vänder mig inte ett enda dugg mot vad du skriver på din egen blogg och har aldrig gjort. Skulle aldrig falla mig in, har ju skrivit egen blogg i tio år så jag vet vad som gäller. Däremot får man ju räkna med reaktioner och motsatta uppfattningar som avspeglar sig i kommentarerna. I bästa fall blir det intressanta och givande meningsutbyten och inte tråkigheter - så hade jag det själv under bloggåren och det var, med vissa undantag, väldigt uppskattat för både mig och många. Vissa bloggare vill inte alls ha det så utan bara ha ”feel-good-känsla”, andra säger ifrån och markerar var diskussionsgränserna går. Men innehåll, teman och uppfattningar står det ju en helt fritt som bloggskribent att avgöra själv. Och passar vissa läsares synpunkter eller ”sätt att uttrycka sig” inte kan man ju som vissa gör, blockera dem. Eller kan man som kommentator välja att själv plocka bort ett inlägg i efterhand. Det har hänt att jag gjort det - i synnerhet när jag märkt att det missuppfattats, feltolkats eller framförallt lett till den sorts obehagliga påhopp som tyvärr också är vanligt i cybervärlden. ”Sjukan-diskussionen” var ett sådant exempel. Rent generellt lever ju en blogg i i vitalitet i hög grad på sina läsare och att de också förmedlar sina egna tankar och reaktioner på vad man skriver. Blir man som bloggare för kritisk mot dem tappar man ju så småningom sin läsekrets och även om man mest har sin blogg som egen nätdagbok blir det i längden ganska tomt när kommentarsfälten också står tomma. Tycker Monet

Anonym sa...

Du kan ju läsa min kommentar till Elisabet ovan om mina egna mångåriga bloggerfarenheter. Det är inget bidrag till någon pajkastning och det finns heller inte något personligt val att undvika vissa bloggar eller ”scrolla förbi” som det så populärt heter. I synnerhet inte om man följt varandra i åratal och också träffats personligen. De flesta bloggar är ju som intressantast om de genererar någon typ av återkoppling. Och det förutsätter ju också att man som bloggare bemödar sig om att svara på varje kommentar - oavsett vad man tycker om uttryckssätt och innehåll. Det görs inte alls alltid och när man då inte får gehör för (eller kritiska, oförstående och obehagliga synpunkter tillbaka är ju valet lätt). De roligaste bloggarna av de få som finns kvar är de med högt i tak och utrymme för alla! Tycker återigen Monet

Elisabet. sa...

annannan: Ja, vilken underbar överraskning! Den bästa!

Elisabet. sa...

Christel: Torekov, liksom Österlen, är väl ändå finast när det börjar gå mot skoltider och allt lugnar ner sig. Så är min erfarenhet. För att inte tala om i Haverdal, då butiken blir något som ibland liknar ett inferno sommartid (och parkeringsplatserna tar slut!), för att från och med nu återgå till en mer stillsam lunk. Hälsa till den seglingsglade maken!