fredag 17 september 2010

Kvällens tulpan ...



.... till alla partiledare - oavsett färg -, för den ytterst sansade valdebatten ikväll!

Å, jag är evigt glad att jag föddes i Sverige och inte i Afghanistan, där man kan skjutas på fläcken om man är kvinna och går till röstlokalen .., ja, om man är man också .., och där rabiata talibaner bestämmer hur livet ska vara.

Vilket härligt land man lever i!

Vilken frihet vi har!

Och vilken ynnest att rakryggad kunna gå in i en röstlokal och lämna sin röst.

10 kommentarer:

gunnar i vaplan sa...

Håller helt med dig.

"Vilket härligt land man lever i! Vilken frihet vi har! Och vilken ynnest att rakryggad kunna gå in i en röstlokal och lämna sin röst."

...en röst som är lika värd oavsett om man är fattig eller rik, quvinna eller man.
Det blir en spännande söndag ;-)

(Jag kämpar vidare med argument för att få till en ny regering efter helgen...)

Kram på dig och så klart en kram till PV också.

Peter sa...

Sant och riktigt, till de delar jag har åsikt om. Därtill hör inte kvällens debatt, som jag helt enkelt inte orkade med.

Såg gjorde jag dock reportaget om kvinnliga politiker i Afghanistan, och kan inte annat än högakta deras vilja och mod. Det är sådana kvinnor, människor, som för tillvaron framåt och ger hopp om framtiden.

Beträffande att gå rakryggad in i röstlokalen finns det ändå med det saker som jag inte förstår.
Tex. att det i vallokaler finns gröna trekantsskärmar?! Jo avsikten förstår jag, men inte vitsen.

Människor delar i dag med sig av allt mellan himmel och jord, kanske framförallt i bloggar, men också i vanliga samtal på arbetsplatser och andra möten.
För att inte prata om vilka privata saker folk delar med sig av då dom oblygt och respektlöst talar i sina mobiltelefoner var helst dom befinner sig.

Grannens förehavanden, sängkammarförlustelser, partnerns tillkortakommande, otrohetsaffärer...ja det mesta luftas för omgivningen, vare sig vi vill veta eller inte.
Men på frågan om politisk åskådning är sannolikheten stor att svaret blir som en ung kvinna svarade i ett nyhetsreportage..."är inte det hemligt?"

Det är förvisso upp till var och en att bestämma...men jag förstår det som sagt inte.

Monica sa...

Instämmer med Peter i allt:-). Det är det hemligaste vi har vad vi röstar på, själv vill jag nuvarande regering ska få fortsätta;-)

Elisabet. sa...

Gunnar, Peter och Monica: här råder enighet, tydligen ,-)

Och Peter ., ja, VERKLIGEN .., detta med modiga kvinnor som vågar stå upp och rösta, jag hade nog inte haft det modet om livet stod på spel?

I det gula huset på kulle finns två olika läger, men tänk, det funkar ändå ,-)

Mian sa...

Jag har ett fast arbete och det flyter in lön den 25:e i varje månad. Jag klarar av att betala min hyra och går inte dagligen och bekymrar mig för hur jag skall få ihop det i slutet av månaden.
Men jag tänker inte rösta på det block som vill ge mig ännu mer i plånboken.
Jag kan ABSOLUT INTE tänka mig att rösta på det regeringsalternativ som behandlar de sjukskrivna och utförsäkrad som den nuvarande regeringen gör.
I morgon skall jag rösta för att Sverige skall få ett regeringsbyte.
Ett alldeles självklart beslut är det för mig och inte ett smack hemligt :)

Mian sa...

Elisabet: lite off topic var jag här ovan, jag vet...
men det är ett mycket viktigt val i morgon!

Elisabet. sa...

Mian: det är härligt med människor med DRIV och det har du bevisligen! Och Gunnar. Och Peter.
Min mamma brukade säga att såna som var Jehovas Vittnen och gick runt och försökte omvända folk, dom gjorde i alla fall SITT yttersta för det DOM trodde på.
Ungefär så är det med från-hjärtat-engagerade människor när det gäller politik.
Jag tycker att det är b r a.

Och jag tror dessutom att det blir skifte i morgon, så ha du champagnen på kylning .-)

Cecilia N sa...

Ja det är skönt att man kan gå och rösta utan att göra det med livet som insats.

Riksdagsvalet har jag klurat ut och jag håller med mian, även om det inte kommer några pengar till mig den 25:e på några år till.

Men vilka är minst klantiga i landstinget och kommunen?! Jag vet fortfarande inte och borde sätta mig och studera de lapparna istället för att slösurfa.

Maria Isaksson "mammamia" sa...

Ja visst röstar vi och hoppas på ett skifte,nu när det är så många av oss som sitter mitt i skiten och är ett steg ifrån socialkontoret..Eller redan är där. Eller inte får några pengar alls från något håll.Jag grät när förra valet var över för jag VISSTE hur det skulle bli..Och jag hade rätt,tyvärr..Det är så sorgligt hur det blev i det här landet och att veta att de man håller av,vänner och släktingar faktiskt röstat fram det blålaget som gjorde oss fattiga och sjuka så mycket illa.Hoppas jag slipper gråta på måndag./MammaMia

Elisabet. sa...

Cecilia N: hemma i Malå röstade jag helt på personer och jag hade lätt kunnat välja ett illblått parti - eller illrött - om jag bara tyckte att personerna ifråga var vettiga.

Landstinget är ju hur svårt som helst och öht är det knepigt för mig mer lokalt, jag känner inte till en enda människa här!

mammamia: men HEJ! Jag tyckte väl att namnet kändes bekant!