tisdag 3 maj 2011

Bakom kassan ...



Så här ser det ut när postburen kommer någon gång vid halv två.

Alla paket plockas upp och så drar man med en läsare över streckkoden som finns på resp. paket.

Varje paket får inte väga mer än ..., jag tror att det är 20 kilo och tur är ju det.

Var kommer det mesta ifrån?

Jo, Jotex, Gymexperten, Ellos och La Redoute.


Så där ja .., sedan läggs paketet på en ledig plats och då drar man med läsaren på koden på just den platsen, t.ex. som på bilden - streckkoden vid D 01 -.

Då har man alltså bundit samman paketet med hyllplatsen.

Avin som kunden får, har samma streckkod som det som finns på paketet.

När så kunden kommer drar man med en annan läsare på avin (alternativt slår in den kod som kunden har fått via sms) då tjoppar namnet upp på datorskärmen, t.ex. Linda Jönsson och så D 01.
Perfekt!
Då vet man precis var paketet är, eller i alla fall på vilket hyllplan.

Rek och brevpostförskott finns på andra ställen.

Det finns kunder som inte har vare sig kod eller avi med sig och som tycker att vi väl inte har annat för oss än att leta igen alla hyllorna, "ja, det är väl inte så märkvärdigt ..?" säger dom.



Detta är ATG-maskinen som var min stora fasa i början.
Här spelas det på hästar.
Ibland kommer det upp en "flash" där det stor "häst nr 2 struken".
Ack, vilken fasa detta var!


Nästan än värre var det när någon ville ha en Lotto och inte vilken som helst, nej, det ska vara Kung Keno och gud-vet-allt och system hit och dit.

Det är då kallsvetten kan komma farande.



Så här kan det se ut.
Och ajabaja, om man råkar göra fel .., inom sig kan man se rubriken i Expressen:

"Jag förlorade mångmiljonvinsten på grund av klantig kassörska! Mitt liv är i spillror!"


Medan jag står i kassan, tar Johanna hand om tidningarna.
Tisdag och torsdag kommer veckotidningarna och det tar tid.


Och så ska man vara apotekare också och svara på frågor om vilken medicin som lämpar sig bäst till en allergiker och "har ni möjligen något slemlösande?"

Sånt är kul!

Ja, så kan det se ut i affären där jag arbetar.

14 kommentarer:

Jenny sa...

visst är det kul med så varierande arbetsuppgifter! en stilla undran: får ni eg ge tips på vilket läkemedel kunden ska köpa? P.S min syster tycker det är för lite sigge nilsson och pElle i bloggen nu! Hon är nyfiken på deras öden och äventyr! Framförallt, hur är det med sigges kattsnuva! D.S

Elisabet. sa...

sportigajenny: nej, vi får inte säga att det ena är bättre än det andra .., det är upp till kunden att bestämma .., vi kan bara visa vad som finns.

Hälsa till din syster att jag ska bättra mig ,-) Sigge mår såååå bra nu, han fick ju den bästa tänkbara vård av syster Nilsson.

mossfolk sa...

Nä, jag hör att det där med att jobba i affär inte är något för mig. Jag skulle förmodligen vara nervös varje dag jag gick till jobbet...
Däremot tycker jag att det är himla kul att få en inblick såhär!

Elisabet. sa...

mossfolk: det var jag ju också till en början ..jag var kruttorr i munnen var gång jag körde till jobbet och jag hade sån ångest på nätterna ,-)

Jenny sa...

får ni många frågor om vilket läkemedel som är bäst?? är lite nyfiken på hur det fungerar med läkemedelsförsäljningen i "vanliga" butiker... vilken tur att sigge mår bra, men jag tvivlade eg inte på något annat heller, med en sådan sjuksyster! =) Syster blev också lättad över att höra att sigger mår bra! hon var lite orolig där ett tag!

Cecilia N sa...

Min dotter jobbar extra på apoteket. Hon packar upp varor. Hon får berätta vilken hylla saker finns på, men hon får inte ens ha åsikter om vilken plåstersort som verkar bäst om någon vill veta!

Det där med postavier ...
Senast jag fick paket så hade jag fått en avi med fel streckkod!

Men eftersom jag var där och tjatade så var det en tjej som tredje gången kände igen mig och hade hittat åt mitt paket när hon letat efter ett annat.
Då var vi alla sura på brevbäraren ...

Elisabet. sa...

Cecilia N: nej, och vi vet ju inte heller vad som är bättre .., inte då jag i alla fall.

Apropå paket, så händer det rätt ofta att det sorteras fel från huvudposten - var den nu är - i Göteborg, kanske?
Mycket oftare än man tror, men dom kanske också har någon nyligen anställd som inte sover om nätterna och är torr om munnen när hon eller han kör till jobbet -)))

bettankax sa...

Aldrig i livet hade jag klarat av alla dessa arbetsuppgifter. Fy så mycket tekniskt och knappar hit och dit. Jag hade haft ont i magen var eviga dag av nervositet. Intressant och roligt att du visar lite "bakom disk".
KramKram

Christina sa...

Jisses vad betungande det låter. Förstår om du är rädd att göra fel, jag skulle klanta mig hela tiden! Gulp*
Men det är roligt att få inblick i andras jobb, speciellt som man nyttjar tjänsterna så ofta själv.

Elisabet. sa...

bettankax: det är klart att du hade gjort det! Men jag log när jag hörde Kicki Danielsson säga, - apropå att hon hade givit ut sin nya skiva och varför - att ..."ja, vad skulle jag göra ...? sälja korv på Ica?"
Jo, jo .., du tror att det är så enkelt ...? tänkte jag.

Det är jättemycket att hålla reda på och många rutiner att lära sig, men kan jag, kan alla. Stresstålig måste man iaf vara ,-)
(Och det är jag ju. NOT.)

Christina: ja, jag tycker själv såå mycket om när andra berättar om sina arbeten, typ "Mottagningen", som jag har i länklistan.

Linda sa...

Tycker det är lite omständligt att jag har ett paket i Haverdal... :)
Men jag gillar så där varierande uppgifter. Jag hade haft fullt upp med att fronta medicin och fylla på cigaretter, vill ha det snyggt och prydligt :)

Elisabet. sa...

LindaLotta: ja, men så trevligt när du kommer och hämtar ditt paket ,-) Glöm inte avin, bara! Och vi hade nog trivts tillsammans på jobbet, jag vill ha det fint i hyllorna och i kassalådan.

Hjortron sa...

Aldrig i livet jag skulle klara av allt det där som du gör - inte ens då jag var i toppform på 80-talet .... Skulle ha mardrömmar om alla de där spelen. Och posten. Och mitt i alltihop då ska ni baka bröd - puh, puh. Du ÄR duktig du!

Elisabet. sa...

lifeblog: jodå, det skulle du visst och det är ju inte JAG som bakar; jag hämtar bara bröden från frysen och laddar in i ugnen ,-)

Men det är mycket som ska bakas. Eller gräddas, rättare sagt.