onsdag 25 juli 2012

Om kassaskåp och gaseller.

Så här är det: i nästan fyrtiofem års tid har pv ägnat somrarna åt segling. 
Han är vig som en akrobat, klättrar lätt som en plätt rakt upp i stora masten och skuttar likt en gasell på såväl hala som branta klipphällar.

För mig är det precis tvärtom.

Å, så jag önskar att jag också vore graciös och smidig, men det är verkligen som pv sa - då i början när jag gjorde honom sällskap på den större segelbåten - att jag gav kassaskåpet ett ansikte. 

Just så är det! 

Och idag när vi tar lilla Askeladden och fikapåse med oss och ger oss ut på havet, då blir det där så otroligt tydligt. Efter en dryg timmes seglande och inte en enda makrill på kroken, föreslår pv att vi ska lägga till vid Fågelholmen, den som ligger rakt ut från stranden här i Stensjö. 

Så det gör vi. 
Han hittar nån slags järnringar som sitter fästade i berghällen och så ligger båten där och pv skuttar med lätta steg uppför hällen som i princip är lodrät och jag funderar över hur jag - för det första - ska ta mig i land, och för det andra .., hur i all världens dagar ska jag ta mig upp?

Det funkar inte .., och jag hoppar (läs: glider ...) i vattnet, simmar en bit bort och klättrar/kryper upp för slemmiga och hala klipphällar och så kommer jag liksom ovanifrån i stället och det stinker av intorkad fågelskit och jag sitter där uppe och stirrar ner mot båtens för och tänker att oj, oj, oj.

Men på nåt underligt vis tar jag mig ombord och sen blir det kaffe och bullar och det är ofattbart varmt, nästan hett .., och pv badar och jag hoppar i och ska försöka ta mig upp med hjälp av den lilla, lilla, smala stegen som hänger på båten, men stegen viker sig inåt och undertill och det känns pinsamt, men så ändrar pv på arrangemanget och inte är det någon graciös gasell som tar sig ombord, men det löser sig! 

Det allra bästa med pv, det är att han är tålmodig och snäll och oerhört omtänksam.
När han säger att jag ska dra i "fallet", drar jag till så att repet eller linan eller vad den kallas, ja, den flyger längst upp i masten och blir sittande där uppe.

Då tar pv båtshaken och försöker kroka i den, men det vill sig inte alls .., och jag säger att ..."man skulle ha en spik eller nåt som hakar fast i linan" och då kommer pv på att han kan ta en fiskekrok och sätta den längst ut på båtshaken och så virar han fast kroken och ser man på .., då fungerar det! 

"Tack för tipset, det var påhittigt!" säger han snällt.

Och sen går vi med hjälp av elmotor - som inte låter ett dyft - till den lilla hamnen och en äldre farbror som pysslar i sin båt, han säger ..."fantastiskt, alldeles ljudlös är den!" och när jag ska hoppa över till bryggan, då går det faktiskt riktigt galant och inte känner jag mig som en gasell .., men det är inte långt ifrån heller.

Väl hemma - då är vi stekheta igen - tar jag vattenslangen och står ute på gräsmattan och duschar ISKALLT och harry springer runt, runt och pv är livrädd att ska jag vända slangen mot honom.

Om jag gör det?

Bara lite, lite ,-)



15 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Någon gasell är inte jag heller och har inte varit sedan jag slutade i gymnastikföreningen "Tigrarna" i tonåren.
Snarare sjöelefant...
men vad gör det? Så trist om världen skulle bestå av enbart gaseller - de verkar så flyktiga - en och annan sävlig sjöelefant behövs också (och i vattnet är de smidiga och härliga).

https://encrypted-tbn0.google.com/images?q=tbn:ANd9GcQulfzVBLhVZ0Ly9PBefbkD4PfC5Qlk_HcIVVNl0h37JPldNmAFeA


Men både du och pv har haft tur som fann varandra!

Tack för igår!!

Bert Bodin sa...

... och kassaskåp har nog indirekt gett PV en och annan fördel här i livet, också.

Eva i Tyresö sa...

Å vad jag gillar PV Han låter varje människa känna att han duger som han är. Han måste vara en suverän lärare?. För det är väl det som ger elever en känsla av att de kommer att klara svårigheter.Det är det som är knuten många ggr. Kram till PV

gunnar i vaplan sa...

Det låter som om det är väldigt varmt hos er.
Här är det nordliga ganska kyliga vindar som gör att en tunn fleecetröja känns väldigt perfekt att ha på sig. Solen och sommarvärmen befinner sig då inte här i Vaplan om man så säger ;-(

Elisabet. sa...

Till er alla: det är viktigt att inte nån tror att jag är deprimerad över det här med "kassaskåpet" - inte det minsta -! Det är så det är och det gör mig ingenting alls ,-)

Och man övar väl upp sig, kanske?

Allt som har med båt och segling att göra är nytt för mig, iaf till havs, men jag tycker att det är himla kul.

Och man övar väl upp sig ,-)
Till slut kanske man bara är ett litet kylskåp?

Elisabet. sa...

gunnar: det är vanvettigt varmt idag!

Monica sa...

Låter som ett riktigt härligt äventyr alltihop:-)

Ruta Ett sa...

Om man är ett som ett kassaskåp - då har man väl ett rikt inre...?

Bloggblad sa...

Det låter ungefär som om du beskriver Per och mig när vi är ute med båten. Jag motionerar och stavgår - Per har slutat springa och gör inte många knop. MEN - likt en skeppskatt far han omkring utan att vingla. I dag gick han på de där "parkeringslisterna" som går rakt ut mellan båtar... jag hade garanterat dråsat i.

Men jag har ett tips som gjort mig betydlit säkrare i fötter och vrister: jag har skaffat en balansbräda som jag står på framför teven, flera småstunder varje kväll. Prövar att stå på ett ben i taget - hoppar lite... och i år känner jag mig lite säkrare än förut när jag ska gå på den smala listen utmed båten och hoppa i land.

Fast... jag är nog lite för tung i gumpen för att bli riktigt bra på det. När vi hade båt senast under tidigt 70-tal, kan jag inte minnas att balans och hoppande var nåt problem. Vi har nog gått upp 20 kg var sen dess, och åldrats lika mycket - så lite orättvist är det.

Elisabet. sa...

Marianne, Monica och Ann : jag har aldrig haft särskilt bra balans, men det här med att skutta omkring på båten , eller än värre, ta sig elegant i land när man är i en hamn ....., det ..., är en fasa. Ja, i alla fall mindre lustigt. Nå, jag sa till PV att man får väl bjuda på det där ,-)
En bakansbräda har jag, eller mer som en boll-bräda. Den fixar jag!

Gerd sa...

Pv är snäll han! :)

Hanna sa...

Åh. Jag tycker så mycket om när du berättar om dig och Pv. Jag blir så varm i bröstet.

Elisabet. sa...

Gerd: ja, det är han!

Ms Stiffneck: ,-)

Tack du .., det värmer hjärtat!

Kattis sa...

Du beskriver känslan på pricken! Jag är ju 183 cm lång, vilket gör kliven lite lättare, men jag är fumlig, snubblig och drällig av naturen... När vi närmar oss en klipphäll har jag svettfläckar likt LP-skivor under armarna... Har som plan att bli en mästare på att styra båtrackarn, hantera motorn som en kung, för då kan han springa och skutta själv med dom där tamparna framöver.

Elisabet. sa...

Kattis: ja, just så är det .., och jag tänker på hur det ska bli när man kommer till en nästan fullbelagd hamn och alla tittar och jag ramlar i spat ,-)