fredag 15 november 2013

Mysteriet med den blonda flickan ...


I ett mail till min syster i Australien, bifogar jag den här bilden.
Jag skriver att här kan hon ju se sig själv ..., ja, tösen som står till vänster längst fram och hon till höger är förstås vår kusin Lena och så är det pappa, mamma, jag själv som 1.5-åring med blont hår och en lång dam vars namn är mig helt främmande.

Och så skickar jag mailet.

Får till svar ..."men vilka är flickorna där framme ...?"

Då tänker jag att min storasyster har drabbats av demens och skriver "men känner du inte igen dig själv, det är ju hemskt!?"

Ännu ett brev kommer, det här:

"Detta kort är ett stort MYSTERIUM.  Första gången jag såg det trodde jag
automatiskt att jag var den lilla blonda, men nu är jag 100 procent övertygad
om att det inte är jag. Eftersom det är sommar på bilden så måste du vara 1,5 år
och det innebär att det är 1955. Alltså är jag 11,5 år och jag vet att när
skolan började igen i augusti och vi hade läkarundersökning, så var jag
längst i klassen och redan då 164 cm - jag hade långt hår i hästsvans med
HALVLUGG, eftersom pappa inte ville att jag skulle ha hellugg för det var något
han tydligen förknippade med dåliga fruntimmer!!!!
Och har du inte sett foton från din s.k. döpning, eller namngivning eller vad Ann Gerd kallade det? Då var du bara ca 3 månader och redan då var jag betydligt större ån den blonda flickan på kortet. Förmodligen tillhör hon den långa damen till höger.
Jag är inte ens säker på att den andra är lena."..

Nu är bilden skickat till vår äldsta syster, hon på landet utanför Skåne.

Ni anar inte hur intressant detta är.
Och jag undrar vem av oss som ska börja äta dessa  ....?

Lite senare: nu har jag pratat länge med min äldsta syster, som på landet utanför Hörby slog sig ner vid sin dator och tittade noga. "Ja, alltså .., det ser ut som Birgitta om man tittar på flickans högra ben .. ,men annars .., nja, jag tycker inte att det är likt henne? Och flickan till höger, hon som ser ut att ha boxarhandskar på huvudet (vid det laget är jag övertygad om att även min äldsta syster behöver piller ...), nej, det kan inte vara vår kusin Lena! Men  v e m  är det ? Har du ingen bild av en bil eller nånting som står i närheten? Jaså, inte det .., nej, jag vet faktiskt inte ...", säger min syster.

Vi får nog helt enkelt leva med ovissheten, säger vi och skrattar sedan unisont åt pappas ide om att hans döttrar inte skulle ha hellugg. Nej, just det, så var det! Jag minns hur ofta pappa tog fram sin plastkam från bakfickan och försökte få ordning på min lugg .., så där till vänster med den ...! Kanske är det därför jag så ihärdigt kämpar med plattången och att FÅ HA lugg ,-)

7 kommentarer:

annannan sa...

Hemma hos oss finns en liten bild på två små barn, som ska vara min pappa och min faster när de en sommar vistades på barnhem för att min farmor hade råkat ut för en olycka.

Ju mer jag tittar på den bilden desto omöjligare ter det sig att det skulle vara pappa och faster G. Det är ju inte så att det dräller av bilder på dem i den åldern - de var nio syskon i en lantarbetarfamilj på 1940-talet och kamera fanns förstås inte. Men det är inte ett skvatt likt.

Men i det fallet kan man ju åtminstone enkelt förklara förväxlingen. Det här var väl helt enkelt några andra barn. I ditt fall är det väl uppenbart att din mamma och din pappa står där, så med vem är förstås ett större mysterium!!

Rexxie sa...

Är du säker på att det är din mamma & pappa som är på bilden? Det kanske är en helt annan familj?

:-D

Elisabet. sa...

annannan & Rexxie: nej, nu kan man inte längre vara säker på nånting ,-))

Elisabet. sa...

Rexxie: vem är du?

Dinah sa...

Och jag är inte mycket till hjälp, för den enda jag tycker mig känna igen är Ann-Gerd, och henne hade du ju redan identifierat.
Men de ser ju pigga ut i alla fall.

AP sa...

Mamma! Du har i alla tider dragit vår lugg åt sidan. ALLTID! Du är som morfar ;)

Elisabet. sa...

Dinah: ,-) I love You!

AP: ja, vilken mamma vill att ens döttrar ska se ut som "dåliga fruntimmer" ,-)