söndag 6 april 2014

Det handlar om Lars-Åke ...


I Dagens Industris fredagsbilaga "Weekend" hittar jag ett reportage om Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför hos SAF och här, i reportaget, berättar han om sitt liv bland alla höjdarna inom arbetsgivarföreningen.

För mig blir det en helt underbar - och ytterst intressant - läsning!

Herr Chauffören har under 38 år varit chaufför åt 18 toppchefer; han tycks vara obrottsligt lojal och känner en makalös stolthet över sitt yrke. Människokännare har han också hunnit bli och berättar ömsint om sånt som han kommer ihåg, små minnesglimtar som värmt hans hjärta.

Olof Ljunggren (ni minns kanske han som gifte sig med fotomodellen Margret) säger så här om chauffören: "Lars-Åke Liljeqvist är den mest tjänstvilliga människa jag någonsin har träffat!"
Han kallar honom för "en hedersman" och det visar sig att ute i skärgården hos den f.d. SAF-chefen och hans hustru, dit bjöds chauffören och hans familj på skärgårdslunch varje sommar.


Om Ulf Laurin berättar Lars-Åke så här:
"Ulf kunde koppla av i sin naturliga styrka och auktoritet, och det fick folk att öppna sig för honom. Han var också en av de chefer jag har kommit närmast. 
Om jag inte hade något annat för mig kunde han be mig hänga med in när han skulle hålla ett anförande någonstans. Då presenterade han mig som sin medarbetare i stället för att säga chaufför, det tyckte jag var trevligt. För mig är det en stor skillnad."

Kanske beror det på att jag själv aldrig gjort någon karriär, detta att jag ofta är mer intresserad av underifrånperspektivet .., ja, kanske detta att man känner igen själva känslan?

Och så detta med yrkesstoltheten, då.

Det spelar ingen roll vilket yrke människor har, men känner han eller hon en stolthet över sitt värv, då blir det genast så mycket mer intressant, i alla fall för mig.

Det här Weekend-reportaget om chauffören Lars-Åke Liljeqvist, var skrivet av Susanne Bark och fotograf var Jack Mikrut. Att det hela var finurligt åskådliggjort, det bidrog förstås också till läsglädjen!

Tack! säger jag.




2 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Sådana artiklar är oerhört intressanta att läsa.

Elisabet. sa...

Ruta Ett: ja, helt fantastiskt var det!