onsdag 9 juli 2014

Onsdag ...


Den tar liksom aldrig slut, värmen.

Vi går ner till havet - eller jag moppar och pv cyklar - och sätter oss som vanligt närmast vattnet .., pv har med sig den grekiska parasollen som numera är tämligen luggsliten och själv sträcker jag ut i solstolen; den som erfordrar vissa akrobatiska övningar innan man tar sig upp ( i varje fall om man för ett par månader sedan fick ny knäprotes).

Torgny Lindgrens senaste alster,  "Klingsor", gör mig sällskap.
Nu läser jag om den. 

Nackdelen med att läsa fort, är att man tappar bort sig.
Så är det för mig, kanske inte för andra.

Men nu tar jag det lugnt .., vänder blad och njuter av språket, allt medan barnfamiljer (dom flesta tycks vara från stockholmstrakten av dialekten att döma) plaskar omkring i det nästan ljumma vattnet. Och långt där ute ser jag Eva från Tyreös dotter med sina tre barn.
Dottern är - precis som sin far och som pv - mörk i skinnet, har nästan svart hår och bruna ögon.
Hon är ofattbart vacker.

Anna-Lena, sköterska på vårdcentralen inte långt härifrån, dyker upp.

"Hej du ..., jag vill bara tala om att det finns en stor brännmanet där ute ...!" säger hon som nu har semester från sköterskejobbet.

Ibland är pv hjältemodig och det är han när han promenerar ut i havet .., letar reda på den stora maneten med sina lååånga tentakler/trådar .., tar den i kroppen och föser den mot land ..., och sist av allt begraver den under ilandfluten tång. Aj, aj, vad någon hade kunnat bränna sig på den maneten!

Själv läser jag vidare.

"Hör här, det är såna här meningar som får mig att älska Torgny Lindgrens sätt att skriva!" säger jag och läser högt från hjälten på min vänstra sida.

  "Vi hade läst årsböcker från de där åren. Och letat i läggen efter Klingsorarnas öden och eventuella vigslar och dödsannonser. Många berömdheter hade avlidit. Sveriges statsminister följdes till den sista vilan av tusentals sörjande. Revolutioner hade ägt rum. Blåsippor hade för första gången blommat i Blattnicksele. Stalin hade dött och visat sig vara vid liv. En björnhona hade blivit tam och ätit kornmjölsgröt i Tärna. President Truman hade förklarat att världen hädanefter skulle styras från Amerika. En ny atombomb kunde förinta Jorden tio gånger om. Umeälvens forsar skulle försörja hela Nordeuropa med elektricitet. Det tredje världskriget var oundvikligt. 
Nej, sade Klingsor. Det råkade nog gå mig förbi."

"Jahaja ...", säger hjälten när jag läst klart.


Jag tänker att det kanske är själva "tonen" i sättet som författaren skriver på, som gör mig så lycklig.
Och orden.
Hemorden.
Blattnicksele.
Kornmjölsgröt.
Tärna.
Umeälven.

Inga kommentarer: