torsdag 28 augusti 2014

Servettupproret ... så här skrev VK.


Presenter strömmar till boendet i Lycksele

Publicerad igår kl 20.00
Lycksele 

Servetter, kaffekoppar, möbler och andra gåvor. Efter den uppmärksammade tv-serien, Sveriges bästa äldreboende, har människor runt om i landet skickat presenter till boendet i Lycksele.


I fjol följde en miljonpublik Smedsberget i Lycksele då det på fyra månader skulle förvandlas till landets bästa äldreboende. Förra veckan visade SVT en uppföljning på programmet. Då fick tittarna följa vad som hänt sedan tv-kamerorna slocknat och förändringsarbetet fortsatt i vardagen. Mycket har blivit till det bättre men i programmet visades även att boendet inte har råd med servetter och i en frekvens viker personalen hushållspapper inför måltiden.

Det har fått både företag och privatpersoner runt om i landet att reagera och engagera sig. Den senaste veckan har presenter strömmat till Smedsberget. Under onsdagen gick områdeschefen Kerstin Isaksson och Frid Jakobsen igenom kartongerna.
- Efter programmet har jag fått mejl från människor i hela Sverige. Både ris och ros men mestadels positiva kommentarer på vilket arbete vi har gjort, säger Kerstin Isaksson. Hon berättar att redan efter att programmet sändes i fjol hörde folk av sig och skickade gåvor. Men den senaste veckan har det varit extra mycket. Mestadels är det servetter men även porslin, tavlor och vykort.
- Jag tycker det är jätteroligt att folk bryr sig. Vi brukar ibland ha använt servetter på helgerna men nu kan vi använda dem vid varje måltid och det känns bra, säger Kerstin Isaksson. Hon får medhåll av Frid som läser upp ett av breven de fått från en kvinna i Karlstad.
 (Kan det vara Turtlan, tro? skriver Elisabet.)

 ”Servetter är inte lyx utan en självklarhet”, står det.
- Jag tycker det är väldigt fint skrivet. Det är roligt med alla gåvor, samtidigt är det lite märkligt att det ska behövas inom äldrevården i dag, säger Frid Jakobsen.
ska behövas inom äldrevården i dag, säger Frid Jakobsen.

4 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Jätteroligt! Nu kan det bli kalas varje dag!

Turtlan sa...

Hi hi, detta var kul få läsa!

Jo visst är det jag som är kvinnan i Karlstad. Känner igen min formulering. Brev å brev.... Några rader på ett vykort var det.

Kul få respons :-)

Vad ska vi hitta på härnäst? Det här var ju kul.

Anonym sa...

Det är väl dags igen för en sändning efter jul eller så....ellem

Elisabet. sa...

Ruta Ett: det tror jag knappast; 21 boende per avdelning och två avdelningar, det räcker väl ett tag, men som ellem skriver, vi får kanske pytsa på lite efter jul :)

Turtlan: gå med i Julklappshjälpen, starta en grupp!