söndag 12 april 2015

En resa söderut ...


Tidig lördagmorgon tar vi hundar, packning (kaffe och pv-bakade bullar ...) och susar iväg till Malmö. Femton mil enkel väg, det mesta är motorväg. (Till skånegränsen är det bara fem mil).
Tänk, att för mig känns detta att komma till Skåne, ja, det är lite som att "komma hem".
Sjutton år i vårt sydligaste landskap har satt rejäla avtryck i mitt hjärta.

I baksätet (inte visste vi att vi skulle ha två hundar när den lilla Toyotan köptes!) kamperar harry och nelly. Nelly har sin egen koja där hon ligger och sover ..., det händer att jag sträcker ut min vänstra arm för att hälsa på henne, men hon är ju inte den där gosiga typen, utan sover glatt vidare.


Norr om Lund, ute på rena vischan - nära en underbar bokskog som om någon vecka kanske skirar i grönt - bor pv:s lillebror med sin fru. Där finns också en samling höns, några katter, en jättestor bamsehund som liknar ett lejon (ja, han har leonbergergener i sig), samt en labrador.

"Nej, jag är inte farlig Obelix, jag är bara en liten plutt!"

Det är alltid lika intressant att se kroppsspråket på hundar när dom möter andra.
Nu känner sig harry visserligen hemma här - här han varit förut -, men ändå .., han visar på en gång att "ja, men jag är bara främmande och inte det minsta farlig .., titta, jag viftar så glatt på svansen, vi kan väl leka lite ...?"

Nelly, som är klart minst, men äldst, morrrrrrrrar lite hotfullt när den stora hunden nästan kommer in i baksätet för att hälsa, då, när hon ska hoppa ut.

Morrr-morr .., ja, just det, nu har hon visat var skåpet ska stå. 

Sen är det full fart! Nelly tillbringar mycken tid vid hönsnätet .., medan Harry, Obelix och Frida busar runt på gården. Ett hundratal meter därifrån går två hästar i en hage. Solen strålar!

I fjol, med hästsvans. Hans barns mamma kommer med vigselbeviset. Prästen ler.

Det visar sig att pensionatsvärdens lillebror, han trummisen, har klippt av sin långa hästsvans och nu liknar han mer än någonsin Robert deNiro!

Vi sitter ute mot söderväggen och dricker kaffe och pratar om allt möjligt.
Den nu hästsvanslöse brodern - som alltid har rökt och högst troligt inte varit den mest hälsosamme av bröderna -, har varit hos läkaren och berättar att denne frågat om föräldrarnas levnadsålder och ja, lite sånt .., och till sist avslutat det hela med ..."ja, du Ulf .., du kan säkert ha en tjugofem år till att leva".

Ulf är snart femtioåtta, så jag tänkte att det var ju himla bra .., men Ulf såg det annorlunda.
"Va?! Bara tjugofem år!"

Om detta blir det en hel del prat och skratt .., mest om hur olika man ser på saker och ting.
Att bli åttiotre år är för mig en gudagåva - om man är någorlunda frisk -, och att bli hundra har jag ingen som helst dröm om.
Det har däremot den här glade filuren.


Sen vidare mot Malmö och Gånglåtsvägen, där Nordiska Polismästerskapen i Crossfit ska äga rum.
Det är varmt ute, årets varmaste dag kanske .., och att ha hundarna i bilen är inte att tänka på, så i väntan på att vi ska få se den andra omgången (den första missade vi), slår vi oss ned på en slänt ut mot en rätt trafikerad gata.

Där sitter vi och dricker kaffe och ser mörklockiga småttingar öva sig i den svåra konsten att cykla .., vi ser tusenskönor och utslagen Forsythia .., människor i shorts och hur många taxibilar som helst.
På en av dem sitter en reklamslogan ..."Hos oss blir ni inte omkörda" .., och jag säger att den taxin tror jag får vara för min del.

Och jag tänker på Ann i Göteborg som har vuxit upp i Malmö och hur totalt olika våra uppväxter har varit,ja, bara alla vi bloggvänner t.ex. 
Någon har sprungit på gatsten i landets tredje största stad, flera har tillbringat sin barndom i Jämtland (Helena/Cruella, Eva på Frösön, Gunnar .., bara några i högen ...), några i Stockholm .., några i Värmland. Vilken underbar mix!



Det visar sig bli en ganska lång väntan på att sonen ska tävla.
Lokalen där tävlingarna hålls är inte världens största, men där finns bänkar och mitt högerknä som redan kvällen innan tackat för sig (jag får ha krycka med mig till Malmö) får vila.
Om jag känner mig hemma bland alla magrutemänniskor?
Svar: självklart ,-)

Det här vann dom. Idag nya tävlingar, då avgörs allt.

Och från Ystad kommer sonens pappa och innan tävlingen sitter vi alla ute i gröngräset och tar påtår och sen hejas det friskt och klappas om och jag haltar vidare med min krycka bland idel atleter -
och se där, där är sonens ungdomskamrat och vi står och pratar en stund och han säger ..."ja, Elisabet jag kommer ihåg när du var i Helsingborg och vi hade lånat din lägenhet och hade fest och så kom du hem lite tidigare och överraskade oss ....".

Ojdå, kära nån!

"Blev jag arg ...?" frågar jag.
"Njaaa .., ja, lite", säger kompisen leende.



När klockan närmar sig fyrasnåret, då tackar vi för oss och åker hemåt,.
Från min utsiktsplats i framsätet ser jag ut över ett vackert Skåne.

Ååå, där är Glumslövs backar och där är korsvirkeshus och långa alléer med poppel .., där är tussilago i diskerenen ., där är den lerinska björkdungen inte långt från Särdal .., (bilden togs igår) och där är vitsippshagen nära Steninge.

När vi parkerat på uppfarten hör vi sigge jaaaaaama .., och jag ramlar ihop med krycka och allt i en hög i fåtöljen och sen blir det inte så mycket mera gjort den dagen. Eller kvällen.

Och då är vi hemma.



6 kommentarer:

Kattis sa...

Det låter inget vidare med det där uschliga knät! Vila, och rehabträning, rekommenderas.

gunnar i vaplan sa...

Jodå tranorna är kvar, dom häckar här uppe i nån av skogens myrar så till sommarn kommer tranbarna framstapplande :-)

Eva i Tyresö sa...

Knä diskussion med doktorn snart!!!!! Mycket viktigt!

Elisabet. sa...

Kattis och Eva: sju dagar på raken och mesta tiden i mejeriet, då blir det ett elände. Så snart jag är ledig, är allt bra ,-) Även idag. Knäet svullnar upp till nästan fotbollsstorlek när jag lyft mycket i mej.kylen .., men det ordnar sig nog vad det lider. Ska till Hässleholm på onsdag - men inte nu i veckan, utan där nästa -.
Gunnar: hääärligt!

Ruta Ett sa...

Så fort det bli tal om Malmö, så får jag lite sådär hemlängtansrysningar!
Jag är verkligen uppväxt som ett asfaltbarn och känner mig hemma i alla städer. Skogen känner jag mig inte trygg i och i naturen känner jag mig vilse. Men asfalt och lite bilavgaser...det är grejer det!

Elisabet. sa...

Ruta Ett: ja, för mig är det nästan tvärtom. Nu är jag inte så där vanvettigt förtjust i mörk granskog .., men jag känner mig mer hemma i naturen än i en storstad ,-)

(Bäst är en stoooor park i en storstad! Det älskar jag!)