torsdag 17 november 2022

Hårt väder ....

Tittade sent igårkväll på SVT-serien med samma namn - "Hårt väder" - där David Batra testar extrem kyla och i ett annat avsnitt extrem värme, och så vidare. Nu såg jag endast det första avsnittet, där han då befinner sig i Ojmjakon i Sibirien och vandrar omkring i femtioåtta minusgrader. (Ojmjakon innehar köldrekordet för en permanent bosättning och dygnsmedeltemperaturen i januari är - 50 grader C!)


Det visade sig vara ett intressant program, men om man är uppvuxen i det som på väderleksrapporten kallades (kanske fortfarande gör?) norra norrlands inland och fjälltrakter, så är det ändå mycket igenkänning. 

Fyrtio graders kyla vintertid hände mer än en gång och såklart promenerade man till skolan ändå. Man drog bara halsduken över ansiktet så gott det gick.

Temperaturer på minus 30 var ingenting man reagerade nämnvärt över, men det var i min uppväxt det, det är mycket möjligt att klimatet ändrats påtagligt, ja, det har det ju, vintrarna har blivit mildare. 

Det enda som jag själv minns som oroligt; särskilt när vi själva hade köpt mitt föräldrahem, var att elektriciteten av någon anledning skulle försvinna .., så elementen inte skulle sprida värme. Eller att bilen skulle stanna mitt ute i ingenstans i sån kyla! Det är ju rent livsfarligt! Tretton mil enkel väg till BB och motorstopp och minus 35 grader en decemberdag .., nej, det vill man inte vara med om!

Bäst i programmet - enligt mitt sätt att se det - var att få se hur människor hade det inomhus .., vilken mat som serverades och hur det såg ut i sovrummen. 

Den äldre rum-för-resande-värdinnan Tamara (bilden) var ju bara helt underbar (SOM hon tinade upp mot slutet!) och utedasset var synnerligen finurligt och det är ju bara att hoppas att människor inte alltför ofta drabbas av förstoppning. Att tillbringa lång tid sittandes på huk (hål i marken bara, visserligen i ett litet träskjul) och bli iskall om rumpan, kan sannerligen inte vara någon höjdare!

Tack Turtlan för tipset om programmet!

Tittade också på det näst sista avsnittet av Över Atlanten. Den besättningen borde tilldelas minst en  medalj vardera, såååå tappra som dom har varit och vilket härligt kompisgäng det blev! Segelbåten däremot, borde skrotas.

6 kommentarer:

Gunnel sa...

Jag kan inte heller minnas att kyla och snö var problem när jag bodde i Malå kommun. Minns att jag pulsat i djupsnö på väg till skolan men aldrig var det för kallt för att gå dit. Kyla och djupsnö var normalt på vintern och är det säkert än idag. Men snöslunor och traktorer gör det lättare att ta sig fram. Något år på 90-talet var vi nära 40 minus även här i Luleå.

Elisabet. sa...

Gunnel: precis så! Men huvva, att leva i sådan extrem kyla som i Sibirien, fast dom verkade ju trivas ändå. Och är man inte van vid annat, så ...?

Babsan sa...

När jag var barn var man ute oavsett hur kallt det var:åkte skridskor ,skidor byggde enorma snögrottor.Alla ungar i kvarteret var med och kul hade vi.Vantarna var som is när man kom hem.

Elisabet. sa...

Babsan: ja .., och lovvikavantarna som pansar!

Bloggblad sa...

Jag som fryser 9 månader om året vill inte flytta till det där stället … fast i somras med 35 varma grader, var jag rätt slak. Jag vill ha LAGOM väder.

Anonym sa...

Bloggblad: precis! 20 grader på sommaren, då är jag helnöjd! / Elisabet