onsdag 10 januari 2024

Återseende ....


 

I min barndom tyckte jag att Ris á la Malta var det värsta som fanns, möjligen bruna bönor undantaget. 

Om jag ätit någon av dessa rätter sedan dess? Svar: ALDRIG. 

Idag var vi ju bjudna till Ecke och Britt på lunch. Laxpaté till förrätt, en viltgryta från Gudmundsgården till huvudrätt och .., tadaaa!, Ris á la Malta till dessert! 

Hjälp, tänkte jag .., ty Britt kom med var sin assiett och då kan man ju inte tacka nej. 

Hur det smakade? 

Himmelskt. 

8 kommentarer:

Gunnel sa...

Ris a la Malta var julaftonens dessert när jag var barn. Älskade det men har aldrig gjort det själv. Jag gillar också bruna bönor men "guben" min tycker illa om allt som heter bönor.

Tony sa...

Haha... nu gäller det att ta igen.

Elisabet. sa...

Gunnel: Ja, bruna bönor .., det är ju rent av vämjeligt, men andra bönor tycker jag väldigt mycket om. Har inte heller gjort Ris á la Malta. Det är ju på gränsen till bedrövligt. (Känner mig ofta som en uschlig husmor).

Elisabet. sa...

KulTur i Natur: Haha .. jodu, nu blir denna delikatess i parti och minut ,-).

Rexxie sa...

Bli en enklare husmor! Gör fusk-ris a la Malta!

500 gr färdig risgrynsgröt, 1,5 dl vispad grädde, lite florsocker och vaniljsocker efter tycke och smak, och så apelsinklyftor. Blanda. Klart!

Elisabet. sa...

Rexxie: Ja, det vore ju nånting! (Men nu finns ju pv som står och rör i risgrötsgrytan i 1.5 timmes tid och det blir sååå gott ,-). Men tack för tipset! Brukar du följa ditt recept, eller är det bara som du hittade det?

Rexxie sa...

Här has det ingen PV, och jag är för lat så jag brukar köra snabbvarianten med färdigkokt risgrynsgröt.

Och när vi ändå är inne på snabba fix för oss som inte orkar, så blir fusk-saffranspannkaka på färdig risgrynsgröt riktigt ok! 500 gr risgrynsgröt, 1 paket saffran, socker, vaniljsocker, 1 ägg, 0,5 dl grädde, mandelspån. Blanda ihop och grädda i 175 grader tills att den känns färdig (typ 30 minuter). (jag brukar ha i lite russin också, men det ingår tydligen inte i originalreceptet).

Anonym sa...

Jag kokar också risgrynsgröten själv. Behöver inte röra och bränner inte fast. 9 dl vatten, 1,5 dl ris, 1,5 dl torrmjölk, salt. Ta undan en knapp dl av vattnet i rör ut mjölkpulvret i. Koka riset i vattnet ca 35 min. Rör ner pulversmeten, salt o en smörklick. Snabbt, lätt och gott. När jag jobbade kokade jag ibland 50-60 portioner och det gick hur bra som helst. Fick mycket beröm för gröten. Om man vill kan man ju blanda i en gräddskvätt men inte nödvändigt. Och inget fastbränt i grytan. ellem