onsdag 20 mars 2024

Vårdagjämning ...


Klockan närmar sig 14.00 och ute på uppfarten står lastbilen med allt grus som pv ska ha till det gamla uterummet. 

Det ska (han ska) gjutas några slags liggande "grejer" som ska stötta stenarna som huset vilar på, då, när han gräver undan all sanden.

"Grejer" är .., tänk er en avlång bakform, men sååå mycket större och fem, sex såna ska gjutas tvärs över rummet.

Det var knappt att lastbilen tog sig upp och jag ser att pv fick akut-utrycka och såga ner två av ekens grenar, vilka annars kan ha repat lastbilen. 

Själv har jag precis satt in en mjuk pepparkaka i ugnen .., nästan så att det doftar jul. Har varit till affären och postat två brev .., och till lunch norpade jag av nödprovianten och öppnade en burk Gulaschsoppa. Egentligen var den inte avsedd för direkt nöd, mer som när vi seglar. Med en klick aioli till blev det riktigt gott! 

Vacker musik att lyssna till .., som vanligt The Cambridge Singers från London vilka sjunger sååå det blir alldeles varmt inombords. 

Tidigare idag svt-play-tittade vi på Uppdrag Granskning som tog upp detta med alla telefonbedrägerier som sker i vårt land och inte bara här. Det hela var så vidrigt att jag kände mig kräkfärdig. Att lura av gamla människor hundratusentals kronor, ja, miljoner och åter miljoner .., och sitta och gapskratta åt hur lättlurande dessa "horor är" .., och man fick veta att "nu skulle dom knu**a  vårt land och även Finland och Norge och det hela var så iskallt upplagt, så det var inte sant. 

Hackaren som tagit sig in i dessa unga mäns datorer, kunde höra hela konversationen (ja, det fick vi också höra) och hur gamla tanter och farbröder uppmanades att ringa "Swedbanks säkertshetsavdelning" och där satt "Sara" och tog emot och lugnade den uppringaande och sa att hon skulle få hjälp och så kopplade hon vidare till nästa lurendrejare som låtsades heta Hasse och som bad henne öppna sitt bank-id ...", ja, det hela lät förstås trovärdigt när man är till åren kommen och får veta att någon försöker tömma ens konto! 

"Men det är bråttom, bara minuter kvar innan det töms, skynda dig och öppna ditt bank-id!" säger "Hasse" och kvinnan blir såååå stressad.

Hoppas innerligt att hackaren som avslöjade det hela, får all den "kred" han förtjänar! 

Jag ska villigt erkänna att som del i ett straff för lurendrejarna, tycker jag att skampåle på Sergels Torg och på andra torg i vårt land, ja, det vore en bra början

10 kommentarer:

Anonym sa...

Håller helt med dig om att bedragarna som en del av straffet borde vara att få schavottera vid en skampåle på Sergels torg eller på andra torg. Hänga ut dem så man få se vilka "svin" det är.

Elisabet. sa...

Anonym: Ja, i det här fallet ser jag INGA förmildrande omständigheter!

Anonym sa...

Mjuk pepparkaka måste vara något av det absolut bästa, och snällaste, att äta!
//Kattis

Anonym sa...

Kattis: precis vad jag tycker! Ett glas kall mjölk till och man är i himlen! /Elisabet

Kristina sa...

Skampåle, skulle det bita på sån'a typer? Tveksamt. Och unga människor var dom också . Finns det då något hopp? Så förhärdade ... Deprimerande.
















Anonym sa...

Om man har sett också det första programmet om de här telefonbedrägerierna ser man ju att man i första hand riktar in sig på en äldre målgrupp. Men poängen är att många av dem inte alls har varit ”gamla tanter och farbröder” till sinne och kunskap. Man har tvärtom varit fullt medveten om de här riskerna men själva upplägget är så infernaliskt gjort att vem som helst skulle kunna gå i den här fällan. Du och jag också trots alla varningar. De här programmen tjänar på det sättet ett enormt gott syfte och det är bara att hoppas på att de ses och diskuteras av många - bra att du tar upp det på din blogg t ex. Sk skampålar tycker jag personligen inte hör hemma i en modern straffdiskussion - det skulle för övrigt inte ha minsta effekt på den här typen av gärningsmän. De lever i ett eget svenskt utanförskap med värderingar som vi inte ens kan sätta oss in i. Monet

Turtlan sa...

Ja det var så vidrigt! Verkligen intressant… ja på ett då mer negativt sätt.
Precis som du skriver, språkbruket. Huvvaligen!
Min kommentar ibland var att de måste vara påtända!

Som alternativ till skampåle så kunde de få åka runt och träffa alla de ringt till och lurat. Ringa på dörren och stå där och skämmas.
Men sen lär det väl aldrig bli så….

Hoppas att tex folk reagerar på att inte ringa numret i sms:et. Istället ta reda på det riktiga numret till tex Biltema och ringa och kolla. Alltid tänka kritiskt.
Sen undrar man vad bankerna kan göra mer?

Blir så nyfiken på vem hackaren är också. Hens syfta och personen bakom.

Turtlan

Elisabet. sa...

Monet: Nej, det är högst troligt att skampåle inte skulle få dem att avstå, men jo, jag tror det. Även om det inte är lagligt. Och ja, jag är inser också att det är ett sätt att bearbeta min egen ilska och frustration.

Elisabet. sa...

Turtlan: Instämmer .., skulle också vilja veta hur det gick till att han hamnade på deras datorer .., vad fick honom att ..?

Turtlan sa...

Ja verkligen. Ett uppdrag granskning om hackaren hur han jobbat. Eller man kanske inte vill avslöja det?
Den experten som var med i programmet var ju imponerad! En tanke att ”experterföretagen” kan mindre än de som sitter på kammaren.

Ja ett program som verkligen gav tankar!