tisdag 12 maj 2009

Ny kurs!


Den rara Eva på Frösön målade. Det är väl Pelle till höger?
Och mina fönster mot husväggen.

Idag är vi ovanligt få i väntrummet .., där är några kunder från affären som hälsar så vänligt och undersköterskorna som står i den inglasade buren, dom nickar leende .., ja, så har det blivit ., helt otroligt är det ., att man känner sig lite hemma på vårdcentralen.

Och doktorn tar i hand och hälsar och känner igen .., - en gång bodde han inte långt från bloggmadamen - så vi pratar om buslivet på gatan .., om alla bilisterna som kör likt galningar .., och jag får veta att herr doktorn är nyligen hemkommen från ett år i Kosovo och då pratar vi lite om det .., om skillnaden mellan livet här och där ..., och jag berättar om mamma som, när hon hade tillbringat ett tiotal år bland indianerna i Bolivia, sa att "ååå, vad vi har mycket att lära av naturfolken när det gäller mediciner och ååå, vad svenskarna gnäller för småkrämpor!" och lite känner jag mig just då som en "småkrämpa", ja, när jag tänker på Kosovo och allt annat elände i vår värld.

Efter pratet blir det till att lyssna på lungorna och ta blodtryck (för högt .. "konstigt, jag har alltid högre tryck hos doktorn, hos distriktssköterskan ligger det bra!" säger jag häpet .. och då förklarar den vitklädde mannen att det är vanligt .., det finns t.om. ett begrepp för just detta .., vita-rocken-syndromet eller nåt sånt) och jag får berätta om hostan som håller på att göra mig galen.

Men allt låter bra.

Och så sätter sig herr Doktorn vid sin dator och tittar på mina mediciner och jag berättar om njurstenen och att jag kräktes så våldsamt av den smärtlindrande sprutan och lite sånt prat blir det och så säger han plötsligt ..."nä, vet du vad Elisabet, vi sätter ut din blodtrycksmedicin och tar en annan, en dyrare variant, jag tror att det är medicinen som ger dig en sån förfärlig torrhosta!"
(Jag har öht svårt med mediciner. Av värktabletter som Citodon eller Voltaren, kräks jag rakt av! Morfin är inte ens att tänka på! Det är likadant med alkhol; jag tål ytterst lite .., en snaps så blir jag mjuk i benen. Inte ostyrig, men lite ljum-mjuk. Och mina barns pappa brukade alltid skratta och säga att ..."när läkemedelsföretagan ska prova ut nya mediciner, då borde dom testa dom på dig, du får ju direkt biverkningar!")

Just så blir det.


Det finns inte ord för hur glad jag blir!

Inte för medicinen i sig, utan för att det kanske finns en så enkel lösning på problemet.

Sen cyklar jag hemåt.

Jag har på mig en rosalila kjol och den lilafärgade jackan och solen flödar och jag känner mig som den lyckligaste människan på jorden!

I cykelkorgen vilar Apotekspåsen med den nya medicinen.

Tänk .., bara tänk .., om det vill bli bra nu!

(Min störstasyster är ju en f.d. sjuksköterska. Så smart av henne! "Jaha .., du hostar inte på nätterna alls ...? När tar du blodtryckstabletten ...? På morgonen ...? Ja, just det .., det är väl därför du hostar mest på eftermiddagarna då .., sen har den liksom inte samma effekt, alltså, om du inte tål den.)

13 kommentarer:

Bert sa...

Klart att det blir bra! Givet!

Cicki sa...

Vad härligt med en läkare så tar sig tid och funderar över om det kan vara något annat än det vanliga. Hoppas han har rätt och att du slipper hostan i fortsättningen.

Nina sa...

Japp, det finns blodtrycksmedicin som ger hosta. Min mor fick en sådan och fick sätta ut den.

Lila kjol och lila jacka... vackert! :)

Monet sa...

Skönt att han hittade en förklaring. Och om du kikar på Ramipril så ser du att man inte ska ha den medicinen om man har njurproblem heller.

Kan det finnas ett samband där också tro? Ditt "njurstensanfall" som man inte vet vad det är förrän det utretts. Och medicinen. Eftersom det är uppenbart att du är superkänslig?

Varför skaffar du inte en egen blodtrycksmätare och kollar själv ett tag framöver så slipper du "vita rocken-syndromet"? Eller hade inte pv en sån?

Lycka till och nu blir det säkert bra. Man får laborera sig fram. För varje medicin finns det alltid biverkningar - "boten och soten" du vet!

Båthuspernilla sa...

Den blodtrycksmedicin som ALLA får först (för att den är billigast) ger torrhosta som vanlig biverkning. Min farsa sökte hjälp för torrhosta och högt blodtryck upptäcktes. Han fick den där billiga skitmedicinen och hostade ändå mer... *SUCK*

Med ny, dyrare medicin slutade han hosta extra iaf. (Med cpap-mask mot snarkningarna slutade han hosta helt)

Cecilia N sa...

Det vore ju väl om det är avhjälpt nu då!

(Himmel vad mycket du hinner skriva medans jag gör sånt som jag ska!)

S o F sa...

Självklart, varför tänkte jag inte på det. ;)

Procenten är höög för när det är mediciner som är "boven", men tyvärr så lätt att glömma bort.

Ja du läste väl om kvinnan som "låg för döden" och all medicinering avslutades och plötsligt återuppstod hon till de levandes rike.
Det gjorde mig faktiskt (om inte arg så i alla fall) väldigt irriterad - så får det bara inte gå till.

Nån föreslog en blodtrycksmätare, det tycker jag är en jättebra idé. Jag har en själv och den funkar hur bra som helst och helt utan vita-rocks-symptom. :)

Ha det bättre o bättre!

bettankax sa...

Jag tycker INTE du ska köpa blodtrycksmätare! Finns ingen anledning i världen att hålla på och kolla blodtrycket i ett kör. Distriktssköterskan sköter detta alldeles utmärkt.

(sade hon med sin mest bestämdaste yrkesmässiga röst)

Elisabet. sa...

Till er alla: nej, jag ska inte köpa någon bl.trycksmätare .. jag känner ju när jag mår bra eller inte och om trycket går upp eller ner .., det kommer bara att göra mig stressad.
PV har en sån.
Det var förresten med en sån han fick mig i säng. Han sa att jag hade "jättehögt blodtryck", vilket jag säkert hade .., och då tänkte jag .. ja, ja, ska jag ändå segla hädan, kan jag lika gärna krypa isäng hos honom .-)
Det funkade.
Nåt slags syndrom det också, kanske.

Jag är helt förvissad nu om att det är medicinen och det förklarar ju varför jag INTE hostar nattetid.

Det är bara att invänta nya biverkningar nu.

(Farväl alla härliga drömmar!! Och detta att dygnet kändes längre ...-!)

anna of sweden sa...

Åh, du skriver som vanligt så bra.
Jag riktigt känner hur den rosalila
kjolen fladdrar i den skånska vinden!

Håller tummarna för att du slipper
hostan nu!

Kram!

Turtlan sa...

Ja just det, självklart. Blodtrycksmedicinen..... Jag funderade här på fm vad hostan kan bero på och när Du skrev varför så.... ja just det. ( Som lite fusk så jobbar jag inom området som behandlar hosta bla..... )

Håller helt och hållet med störstasyster! Så är det ju.

Tycker inte heller att Du ska köpa ngn mätare! Hur vet man att den visar rätt? De på VC kollas ju av regelbundet!

Hej från mig!

Elisabet. sa...

anna of sweden: men det var kyligare än jag hade förväntat mig .., "vinden var kall", vilket ju är den vanligaste frasen i Skåne .-)

Turtlan: igårkväll skulle jag ropa på Pelle .., det var när jag hade läst här .. så ropade jag ..."kom nu Turtlan ...!"

Är man bloggskadad? Jepp.

Turtlan sa...

Kanske en ny "diagnos", "Blogglyxsi". Eller kanske Bloggtunga, nä den första lät bättre.

Ungefär som mussarm, tennisarmbåge och sms-tumme *L*

Skrattar gott här!!!