fredag 4 december 2009

Fredag ...



"En gång om året köpte Ivar en flaska brännvin i Skellefteå.

När det nu blev hans tur och han steg fram till disken, sade han att han den här gången inte ville ha Renat eller Kronvodka eller Absolut, det fick gärna vara färgat eller åtminstone smaksatt.

Han iakttog expediten mycket noggrant, det var något hos henne som tydligen oförhappandes fångade hans uppmärksamhet; hon föreföll att vara i sextiårsåldern, hon hade håret sammanvirat till en hård knut på hjässan.

Då skulle jag föreslå akvavit, sade hon.
De smakar antingen dill eller kummin. Vad sägs om Skåne? OP? Herrgårds? Ödåkra?

Ivars blick tycktes ha stannat vid hårknuten. Expediten märkte det uppenbarligen, med högra handen kände hon efter att den satt fast som den skulle.

Jag är ju ingen expert, sade Ivar.
Det låter gott alltsammans.

Om jag får komma med ett förslag, sade expediten, så säger jag Norrlands Akvavit. Gammal Norrlands Akvavit passar till allting, i alla sammanhang. Själv tar jag en liten tår varje dag. Varunummer tvåhundrasextitvå. Ganska mycket fänkål."


/Utdrag från den helt underbara boken Norrlands Akvavit av Torgny Lindgren - första kapitlet - och jag föll pladask. Och lilla almanacksbilden kommer från den generösa annasmamma.

5 kommentarer:

Helen sa...

Som den gamla Skelleftebo man är, blev jag nu nyfiken på att läsa Torgny Lindgren. Varför det aldrig har blivit gjort tidigare, har jag ingen aning om...

Tack för tipset, och ha en skön fredag!

Kram!

Jom Manilat sa...

Jag älskar Torgny. Hans språk är underbart och jag hör hans röst inom mig när jag läser honom.
Norrlands Akvavit är jättebra, och jag passerade alldeles nyss ett högt hus i Umeå där man kan se ända till Holmsund...

Elisabet. sa...

Helen: men då är det verkligen dags! Åååå, så mycket trevligt du har framför dig!

Jom: absolut! Och det är rytmen i hans sätt att skriva, som gör mig nästan salig .-)

S o F sa...

Kan bara instämma - underbar text!

Tack!

(undrar om jag har sagt:)

Önskar dig en trevlig helg och mysig andra advent!

...det där ärret ser lite hemskt ut, och låååångt.

Kerstin sa...

Vad bra att du liksom Torgny Lindgren gör reklam för Norrländs akvavit. jag hörde honom läsa ur den på Källan och njöt hela tiden, fast jag läst den innan. Efteråt frågade jag om han som norrlänning visste att den var "utrotningshotad" på Systemet. Dvs. de hade funderingar på att lägga ner tillverkningen för den såldes för lite. Men, nej det hade han ingen aning om. Fortfarande görs den iallafall. Så ni som dricker starka drycker till jul. Smaka av den till sillen!
Sen rekommenderar jag framför allt Torgnys bok Berättelserna. Kom för kanske 5 år sen med kortare berättelser bl.a. en från Fårträsk och 5fingerpotatisen som jag älskar.