fredag 2 april 2010

Så här är det ...


Gudrun i april 2010.
Som vanligt glad och pigg.
Hon hade klassens vackraste handstil.


Det är 60-tal hemma i Malå.

En enda presentaffär finns och det är Burwalls Bok & Pappershandel; den är belägen i korsningen Uddvägen/Prästvägen och själva huset är gulmålat och på ena väggen sitter en godisautomat och där kan man lägga i en slant och så väljer man önskad konfektyr .., det är allt från Strong till chokladkakor.

Det finns dom som påstår att om man stoppar i pengarna på ett alldeles särskilt sätt och samtidigt rycker i den lilla luckan, då kan man få ut godiset utan att det kostar någonting, men det konststycket lyckas i alla fall aldrig jag med.

Själva Burwalls-butiken är uppdelad i flera avdelningar och är en dröm för alla småttingar i samhället!

Där är en avdelning med leksaker .., där är Barbiedockor och Barbiekläder och mot ena långväggen finns prydnadssaker .., där finns tvärställda hyllor med allehanda pappersattiraljer .,. albumblad .., gem .., gummiband .,. pennor, ja, allt möjligt!

Och så finns en avdelning lite till höger, med gitarrer och andra instrument och där är väskor och album och kameror, förstås.

Och där finns mängder med smala lådor (man ser dem på bilden) och glasbehållare med godis, typ sockerbitar och kolaremmar.

Så fort man öppnar dörren till affären, plingar det i en liten mässingsklocka och då kommer tant Linnéa fram och ställer sig bakom disken .., senare ska Lotty Lönnberg stå på samma ställe och inne i kontoret skymtar oftast Åke som sitter vid sitt skrivbord.

En fotoateljé finns också, längst inne i butiken.
Där står en stor kamera och där är starka lampor och en skärm som dämpar ljuset.

På Burwalls kan man också såväl köpa filmrullar, samt lämna in film för framkallning.
Det här här långt före digitalkamerans tidevarv.


Nära dörren sitter ett vykortsställ som man kan dra i .., runt, runt går det och vykorten är ofta svarvita och visar Malå sjukstuga eller ålderdomshemmet, eller dom nybyggda hyreshusen som tillhör Riksbyggen och är moderna värre.
Där, i affären, inte i hyreshusen, säljs också vykort av Kristusbilden som upptäcktes i gruvan några mil från samhället.


Fr.v. Åke och hans hustru Linnéa.


Innehavare till affären är Åke och Linneá Burwall.


Deras dotter Gudrun är min klasskamrat från ettan till nian.

Det är henne ni ser på bilden längst uppe.

Med hennes pappa är det så, att han i evigheters evighet har sett ut exakt likadan och när jag nu ser bilden som Anna har tagit (hon är där på semester nämligen), så upptäcker jag att det är precis samma sak med Gudrun.

Hon ser också likadan ut som för trettio år sedan.



Åke är byns fotograf.

Tustentals och åter tusentals är de bilder han har tagit av malåborna!

Det är ocksdå Åke som har tagit den här bilden av en liten blyg bloggmadame.


5 kommentarer:

Skaffaren sa...

Vilket härligt inlägg :-)

Elisabet. sa...

Skaffaren: ja, inte begriper jag hur du hittade hit, men varmt välkommen är du och tack för snällorden!

Leina sa...

Burvalls ja..... Ler..... Påminner om charkuteriet nere på min gata i stan.... Gammalt stuk alltså... Hej Gudrun om du läser det här... =D

Ingela sa...

Den där affären är ett roligt ställe. Som du skriver är det mesta precis som det har varit så länge som jag kan minnas. Barbiedockorna med tillbehör på samma plats som när jag var flilcka. Och ändå lyckas Gudrun med att alltid ha nya, roliga saker i hyllorna. Senast jag var inne hade hon såna där väggord som man ser i inredningsbloggarna, och de där outslitliga disktrasorna i linne.

Antagligen har ett sånt där ställe större betydelse för ens känsla av trygghet och sammanhang än man tänker p till vardags.

Elisabet. sa...

leina och ingela: och tänk så många generationer som känner så här för Burwalls ., mina systrar .., jag själv .., Anna och Maria .-)